corvinull blog

Sztorik a Corvinus egyetemről az utókornak.
Írj te is: sunivrock@gmail.com

Kommentek

  • tokenhunter: Ne haragudj, de szerintem saját hibád miatt nem tudtál mit kezdeni az egyetemen megszerzett "tudás... (2016.05.06. 17:36) Vége
  • vigike: @vigike: természetesen vizsgadolgozatra gondolok (2010.06.01. 13:29) Tanszéki zárvatartás
  • corvinyusz: @dobroczkiadam: válasz ment hely hiányában priviben. (2010.05.19. 09:44) Költői kérdés
  • corvinyusz: @oroce: ez minden felsőoktatási intézmény minden hallgatójára működik,és névtelen. a Halvel az csa... (2010.05.18. 11:37) A tanár-értékelő
  • sncf: Talán csak annyi történt, hogy az egyetemi kommunikáció a szervezők által kért időpontnál jóval ko... (2010.04.29. 13:14) „Válság az oktatásban? Oktatás a válságban!”

Címkék

ballmer (1) bicikli (3) blog (3) bologna (1) bombariadó (1) c (1) campus (4) child (1) cikk (2) corvinull (1) corvinus (5) csalas (2) dekan (1) diak (8) diploma (3) diplomaosztó (1) diszdoktor (1) disztoktor (1) economics (2) egyetem (5) előadás (3) előadó (1) email (3) erasmus (3) eredmények (1) foepulet (1) foto (1) fűtés hűtés (1) gep (1) g kar (2) halvel (3) hiányosságok (1) hír (1) hírlevél (1) hök (1) hok (5) informatika (1) iszk (1) kampany (1) kerdoiv (1) kinizsi (1) konferencia (1) könyvtár (3) közgazdász (1) közgazdász cikk (2) kredit (1) kurzus (2) k kar (5) lemondas (1) lift (1) lustasag (1) mancs (2) meszaros tamas (1) metro (1) napközi (1) nemzetközi iroda (2) nepszavazas (1) neptun (2) oktato (7) ora (3) palyazat (1) pc (1) penz (1) puska (1) reform (1) reklam (1) rektor (1) segédlet (1) stadler (1) szakszem (1) számvitel (2) szappan (1) szekrény (1) szemet (1) tanarok (13) tandíj (1) tankönyv (2) tanszék (6) tarolo (1) tárolók (1) tarsadalomszerkezet (1) tata (1) tesi (1) to (1) trautmann (1) tuf (1) tvsz (1) t kar (4) video (1) vizsga (10) zalai erno (1) Címkefelhő

a lassú diploma

2008.01.31. 11:29 - S Uni V. Rock

Címkék: diploma

Tudom, hogy már lejárt lemez, de az 5 éves képzésről néhány szót, ha lehet...

300 kredit, 2 nyelvvizsga, komplexvizsga és diplomamunka 10 év alatt, ezek a diploma feltételei.

- Minek az a két nyelvvizsga? Miért ne mindjárt B típusú jogosítvány vagy kávéfőzési tapasztalatokról kérnek igazolást? Értem én, hogy fontosak ezek a skillek a munkaerőpiacon, de ennek a diplomához semmi köze. Ha mész állásinterjúzni, akkor felmutatod a nyelvvizsgáidat meg a jogsidat. Másik szöveg: diploma = értelmiségi. Haha! Az egyik legtuskóbb szakma, köztudottan. Bármilyen látókör szélesítő tárgy halálra van ítélve ezen az egyetemen. A közművelődés forrása a HVG féloldalas interjú rovata meg a Sudoku. Ne álltassuk magunkat, hogy két idegen nyelv ismerete világpolgárrá teszi az itt végzőket.
Az egyetem ne akarjon adni értelmiségi bizonyítványt, se szuper-munkaerő bizonyítványt, pláne nem a két nyelvvizsga és 300 kreditért.

- Mi az, hogy 10 év alatt? Egy hónapos vizsgaidőszakokkal, tárgyanként és félévenként 3 vizsgalehetőséggel és keresztfélévekkel? Ez annyi vizsgaalkalmat biztosít, hogy már komoly statisztikai valószínűsége van annak, hogy úgy végezzed el az egyetemet, hogy minden jegyedet véletlen elírás  és szerencsés tippelés következtében szerezzed meg. Tudom, hogy vannak rohadt nehéz tárgyak, de ha van, aki képes elsőre 4est szerezni, akkor egy papucsállatka is szerezhet már kilencedszerre 2est.

- Diplomamunkánál a 10 év meghosszabítható, illetve anélkül is kvázi-diplomásak lehetünk, hogy megírnánk a diplomamunkát. Tessék? Most akkor kell vagy nem kell? Úgy tűnik, hogy a munkaerőpiacot nem nagyon érdekli sok helyen, de ez az ő dolga. Olyat viszont ki hallott már, hogy akkor írod, amikor akarod. Ha úgy gondolják, hogy ez elementáris része az egyetem által közvetített és számonkért tudásnak, akkor fenyítsenek be vele, ha viszont úgy gondolják, hogy egy konzultációs lehetőség publikálni vágyóknak, akkor tegyék hivatalosan is fakultatívvá.

10 év = 8 év és a két dékáni engedély, amit eddigi ismereteim szerint mindenki megkapott.

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinull.blog.hu/api/trackback/id/tr30319331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

realitycheck 2008.01.31. 17:20:59

Azért jegyezzük meg h 16 azaz TIZENHAT félév a max képzési idő egyetemi alapképzésben a G/T/K karon, és az AKTÍV és PASSZÍV félévek nem haladhatják össz meg a 16 félévet

V.ö.
www.bkae.hu/fileadmin/user_upload/hu/kozponti_szervezeti_egysegek/rektori_hivatal/files/szabalyzatok/III.1_TVSZ_1B_kepzesi_programok_2006_julius_3.doc
www.uni-corvinus.hu/fileadmin/user_upload/hu/kozgazdasagtudomanyi_kar/files/szabalyzatok/TVSZ_Kari_melleklet_20080125.pdf (4. par. 1. bek.)
(ugyanilyen G és T karos melléklet is van amiben ugyanez van)

Nem vagyok ellene a vitriolos szavaknak dicső Corvusunk iránt, de akkor legalább ténybelileg korrektek legyünk.

midrovertalt 2008.01.31. 20:15:31

A diplomamunka szerintem nem hülyeség. Igenis, legyen megírva, valamelyest számot ad arról, hogy mit tudsz, utána tudsz-e járni a dolgoknak, mennyire tudsz fogalmazni, stb. Többeknek kiugró lehetőséget is jelenthet, kiváltképp ha publikálni akar a jövőben, ami szerintem egy egész jó dolog, de én magamból indulok ki, mivel én is szeretk írni abban a témában, ami érdekel...
A komplex vizsga is rendben van teljesen, hogy méred fel a szakodon tanult dolgokat máshogy, ha nem így?

bokrif · http://bokrif.blogter.hu 2008.02.01. 02:33:24

Már nem azért, de tökre nem értek veled egyet abban, hogy minek két nyelvvizsga a diplomához. Baromira nem egy kategória a jogosítvánnyal sem. A nyelvet a munkahely megköveteli majd, emiatt még elfogadható a logikád, de kérlek, hát Európában élünk, mi a szart kezdjek a saját csodálatos kis nyelvemmel? Legalább az a sok -esetleg túl sok- diplomás tudjon európai nyelveket, amikkel megértteti magát itthon a külföldiekkel és külföldön az ottaniakkal.
Szóval ezzel a részével nem értek egyet.
Az meg végülis mellékes, hogy nem a diploma és nem a nyelvvizsga teszi az embert értelmiséggé (bár igencsak nem árt, ha egy értelmiséginek van nyelvvizsgája és diplomája).
Pont

csodarabbi 2008.02.01. 12:26:34

a magam részéről teljesen egyet értek Bokriffal. Egy egyetemen elvileg korszerű tudással rendelkező szakembereket képeznek (legalábbb is első körben, és akkor még nem is beszéltünk azokról, akik tudományos ambíciókkal rendelkeznek). Aki nem beszél nyelveket, az mégis mihez szeretne kezdeni ebben a világban? Amúgy szerintem az angol vagy német nyelvtudást ideális esetben már a középiskolában kellene olyan szintre hozni, hogy azzal már bárki elboldogulhasson, de persze tisztában vagyok azzal, hogy ez itt mennyire irreális.

Fekete Pestis 2008.02.01. 17:51:42

Egyetertek a 2 db, elottem szoloval.
A nyelvvizsgat igenis meg kell kovetelni ( espediglen NEM lovaribol && eszperantobol !). Az erveket elottem mar elmondtak.

hadd tegyem meg a kovetkezot hozza.
Igaz, hogy nincs ra tudomanyos bizonyitekom, de szerintem a szeles latokoru ember ( " uomo universale " ) szakmai szinten is sokkal sikeresebb. azert, mert sokkal jobban tud szintetizalni es elemezni.
Eppen ezert ( es most lehet, hogy kihajitanak a blogbol for good ) en a LATIN nyelvoktatast is kotelezove tennem. Es ezzel egyutt a egyes okori szerzok muvenek a tanulmanyozasat EREDETIBEN. Ugyanis ezzel (1) olyan grammatikai alapokat kapnanak a gyerekek, amely a german es ujlatin nyelvek tanulasanal hasznos (2) ragadna rajuk egy kis kultura (3) a latokoruk is szelesedne, ami szvsz az ertelmisegi egyik fo ismerve. ( El tudnak tobbek kozott olvasni a " De Fuga Pestis" cimu fomuvet ;) )

Helyesen mondta az elottem szolo, hogy mi a diplomamunka lenyege. Beleasni magunkat egy eladdig ismeretlen temaba, ott eredmenyeket produkalni es vegul az eredmenyeket szintaktikailag && szemantikailag helyes formaba ontve mas szamara is elerhetove tenni.
A targyi tudas megszerzesen kivul az elemzokeszseget, logikus gondolkodast es fogalmazasi ( RIPORTALASI !!! ) kepesseget is javitja a " diplomatervezes-projekt". Plane, ha mindezt idegen nyelven ( p.l. angol ) tesszuk.

Ismerek a ( termeszettudomanyos ) szakmaban egy-ket kiemelkedo kollegat. Kivetel nelkul rendelkeznek "human" muveltseggel. Szvsz ez a sikeruk egyik titka.

realitycheck 2008.02.02. 18:33:02

Megint Pestishez kell csatlakoznom, bár a latin megkövetelése kissé erős (történelem / újlatin nyelv szakot levéve, természetesen)
Dícséretesnek tartom, hogy Pestis termtud kollégái rendelkeznek humán műveltséggel , sajnos a közgázos tapasztalataim arra mutattak, hogy sok hallgató már a perspektivikusabb, szélesebb látókörű _gazdasági_ gondolkodás megnyilvánulását is "filozofálás"-ként veti el, és igazi crusaderként tűzzel-vassal irtja a társadalomtudományos dolgokat, "tékaros" (ez sok helyen szitokszó) ill "bölcsész" cimkével illetve azokat, akiket ez _is_ érdekel, vagy netalántán horrible dictu _szakmai_ beszélgetésben ilyen érvet is fel mernek használni.
De ezen a blogon is volt olyan post, amiben (néhány túlkapás jogos kritizálása mellett) felhozták, hogy "jézus mária, a gonosz erasmus iroda társadalomtudományi kérdéseket is fel mer tenni a beugró teszten! nem vagyunk bölcsészek, b+!"

Eredmény: rutinizált dolgokra leszűkített szakbarbárság, betanított szellemi munkás biorobotok termelése futószalagon. Ez mondjuk sajnos nem csak egyetemi hiba, de ez itt OFF.

Fekete Pestis 2008.02.03. 02:02:21

@reality :
Epp most olvastam egy interjut Robbert Dykgraaf-fal ( elmeleti fizikus, a Holland Tud. Akademia elnoke ).
Emberunk p.l. harantfuvolan es klavicsembalon ( plusz zongoran ) jatszik, sokaig kamarazenelt.
( Lehet, hogy nincs koze hozza, de a CERN-ben is volt igazgato asszem ket evig ).

Sajnos, en magam sem szedtem magamba annyi "altalanos muveltseget", amennyit lehetett volna ( bar mondjuk nalunk a gimiben kotelezo olvasmany volt p.l. Huizingatol a Kozepkor alkonya ). Es azert orulok utolag, hogy a vizumpecsetelo szakra jartam a Kozgazon, mert igy legalabb a Spenglertol a Nyugat alkonyat el kellett olvasni.

( En is olvastam Jeremias Siramait az ERASMUS tesztrol es nem igazan ertem, hogy mi a gond. Nem lehet IQ-bol kivalasztani 4 valasz kozul a Rurh-videki varost, amit megbombaztak ? Ugye, Drezda a tulso oldalon van, Kiel meg fenn. Persze, az kinos, ha Bochum is, meg Dusseldorf is fel vannak sorolva :( )

A dologhoz meg valamit hozzateve : az altalanos muveltseg abban is segit, hogy a dolgok melyere lassunk, felismerjunk bizonyos ( tortenelmi ) mintakat ( ugye, a kozhely szerint a tortenelem ismetli onmagat ... ), es eszerint cselekedjunk.

Szerintem mindenkinek csak jot tesz, ha tud valamit az ENSZ szakositott szerveirol, a franko-flamand zeneszerzokrol, Szent Agostonrol ( nameg arrol, hogy melyik Ruhr-videki varost bombaztak meg a szovetseges erok. ). Hogy mennyire tesz jot, azt nem most, hanem 10-15-20 ev mulva fogja csak latni. De akkor viszont nagyon.

realitycheck 2008.02.03. 17:30:08

Ad 1:
Pestis, publikus valami abból, hogy vízumpecsételő végzettségű közgázosból hogy tudtad kvanttá felküzdeni magadat? Mert ez így első hallásra igencsak dícséretes eredmény, és gondolom nem a közgázon tanítottakból élsz elsősorban. Amúgy akkor ezekszerint a vízumos hallgatók is deklinálódnak, mert amikor végzős voltam pár éve, szintén 5. éves vízumpöcsét hallgatóktól hallottam sírást-rívást h adott tárgyból a szakirodalom nagy része ANGOLUL (érted, ANGOLUL!!!!) van!

Ad 2:
Idézet egy másik blog egy kommentjéből, aholis a post egy egyetemi rankingrendszer lehetőségeit latolgatta.:

"ujabban a szakok tulnyomoreszt BAsek, 3 evesek. A jelentkezok szakok vegtelensege kozul valaszthatnak egyetemenkent is.
A nehany nobel dij aspirans nagyot nem tevedhet, ha budapesti nagyra megy es a legtudomanyosabb szakot valasztja.
A fiatalsag tulnyomo tobbsege viszont nem erdekelt a leirt szempontok tulnyomo tobbsegebe, hiszen nem szakmai elmelyulest, hanem egyszeru diplomat es nagy fizetest szeretne, esetleg jofej tarsasagot es kiegyenlitett fiu-lany aranyt. Ezert jelentkezunk oda, ahol allitolag van benne penz, es ahol van mar egy ket haverunk nehany jo sztorival.
Szoval leendo fizu, varhato szopas vizsgaidoszakban, megkozelithetoseg, varos hangulata, az ott levo diakok szimpatia indexe."

Ameddig a kommentelő szerint a "fiatalság" (vagy legalábbis annak egy el nem hanyagolható része) a fentebb részletezett állásponton van, nem is kell ide értelmes felsőoktatás. Egyszerű diplomát, nagy fizetést a népnek, oszt jóvan.
A Központi Állami Fizetésszabályozó Bizottság majd elintézi.

Ps. (utolsó mondatom gonosz volt, szándékosan)

Fekete pestis 2008.02.04. 15:18:19

@realitycheck

Eredetileg a Muszakira jartam. 1992ben elkezdtem parhuzamos kepzesben reszt venni. 94-tol pedig a Phd kepzes mellett folytattam a Kozgazt.
( Erdemes megemliteni hogy azert kotottem ki a VizumPecseteloknel, mert 97ben kulfoldi osztondijat kaptam, es a penzugyszak vezetoje azt mondta, hogy a penzelmelet oraira be kell jarni. )
Mindenesetre a Kozgaz ket dolog miatt volt hasznos :
(a) letettem egy felsofoku nemet nyelvvizsgat
(b) megtanultam tarokkozni. ( egyszer, amikor a hallban, a II nagyeloado elott, ahol a jeszenszky eppen orat tartott, tul hangosan mondtam be a sas ultimot [ SAAAAAS ], a bacsi kijott es meg is rott bennunket :) )

( Ja igen : a PhD disszertaciomban optikai hullamvezeto strukturakban oldozgattam meg az idofuggetlen fenyterjedest leiro vektorialis differencialegyetet [ bizonyos Sisakfa-egyenletet ( lehet, hogy Helmholtz-kent jobban ismerik :) ) ], meg hullamvezeto szenzort optimalizaltam - szabadalom-megkerulesi okokbol :) )

Egyebkent a Kozgazra tenyleg jo csajok jartak - csak sajnos nem jutott rajuk eleg idom. Mert ugye, cikkeket kellett irni - olvasni ( es nem a Dormogo Domotorbe, ahogy a temavezetom mondta volt ).
Es sulyos hiba volt

Bokréta 2008.02.05. 01:18:17

Sajnos már rég nem olyan jó a leányfelhozatal a Közgázon. Valamikor az ezredfordulón kezdtek eltűnni a jó csajok. Tényleg erről miért nem szól post?

syska 2008.02.05. 15:08:21

azért más sulikhoz képest még mindig jobb pinák járnak ide. thanx god!

midrovertalt 2008.02.05. 15:55:19

nagyon csinos lányok vannak a Közgázon :P

Baaalint 2008.02.06. 12:58:26

A nyelvvizsgára visszatérve, szerintem is szükségek van rá pont. Viszont a nyelvoktatás a corvinuson nem a legjobb volt mikor még én jártam nyelvi órakára.Az egyik az h kint a fenében volt, másik meg az, hogy hetente egyszer duplaóra.A végére már mindenki agyhalott volt. Ha jól tudom akkor mára ezek a problémák megoldódtak.
Viszont én nagyon kevesellem azt 4 félévét amit ingyenesen kaptunk, nagyon szívesen tanultam volna még nyelvet, nyelveket az egyetemen.De legyen hát, fizessünk érte, na de ennyit?? Köszönöm,de nem.
A legújabb bajom az egyetemmel, hogy csak saját karomról vehetek fel tárgyakat, hát kapják be.Vizsgaidőszakban nem volt időm ezzel foglalkozni, első héten meg a TO-n közlik velem, hogy csak engedéllyel lehet, de különben is már régen elkéstem vele.Hol vannak már azok a szép idők mikor a virágkötészet felvéltelével kacérkodtam... De komolyra fordítva, pénzügyes létemre érdekel a szociológia, pszichológia, így sokszor válogattam t karos tárgyak között.De most már ezt sem tehetem, nesze neked széles látókör!

realitycheck 2008.02.06. 13:53:00

Nyakamat rá, h megint pénzügyi oka van a dolognak, védeni kell a karok költségvetési egyenlegét. Úgy tudom, h a G és K karon is azért nem igazán lehet BA-ban t-karos tárgyakat felvenni (és viszont) mert akkor az egyik karnak fizetni kellene a másiknak az "átoktatott" tárgyakért. Gondolom itt is ezt akarják megakadályozni, csak nem merik ezt így kimondani. A "szabad tantárgyválasztás" ilyen corvusos felfogása olyan mint a "szabad választások", ha mondjuk lehet 5 napot kampányolni, és 50 féle pecsétes papírral meg über-engedéllyel lehet csak indulni.


süti beállítások módosítása