corvinull blog

Sztorik a Corvinus egyetemről az utókornak.
Írj te is: sunivrock@gmail.com

Kommentek

  • tokenhunter: Ne haragudj, de szerintem saját hibád miatt nem tudtál mit kezdeni az egyetemen megszerzett "tudás... (2016.05.06. 17:36) Vége
  • vigike: @vigike: természetesen vizsgadolgozatra gondolok (2010.06.01. 13:29) Tanszéki zárvatartás
  • corvinyusz: @dobroczkiadam: válasz ment hely hiányában priviben. (2010.05.19. 09:44) Költői kérdés
  • corvinyusz: @oroce: ez minden felsőoktatási intézmény minden hallgatójára működik,és névtelen. a Halvel az csa... (2010.05.18. 11:37) A tanár-értékelő
  • sncf: Talán csak annyi történt, hogy az egyetemi kommunikáció a szervezők által kért időpontnál jóval ko... (2010.04.29. 13:14) „Válság az oktatásban? Oktatás a válságban!”

Címkék

ballmer (1) bicikli (3) blog (3) bologna (1) bombariadó (1) c (1) campus (4) child (1) cikk (2) corvinull (1) corvinus (5) csalas (2) dekan (1) diak (8) diploma (3) diplomaosztó (1) diszdoktor (1) disztoktor (1) economics (2) egyetem (5) előadás (3) előadó (1) email (3) erasmus (3) eredmények (1) foepulet (1) foto (1) fűtés hűtés (1) gep (1) g kar (2) halvel (3) hiányosságok (1) hír (1) hírlevél (1) hök (1) hok (5) informatika (1) iszk (1) kampany (1) kerdoiv (1) kinizsi (1) konferencia (1) könyvtár (3) közgazdász (1) közgazdász cikk (2) kredit (1) kurzus (2) k kar (5) lemondas (1) lift (1) lustasag (1) mancs (2) meszaros tamas (1) metro (1) napközi (1) nemzetközi iroda (2) nepszavazas (1) neptun (2) oktato (7) ora (3) palyazat (1) pc (1) penz (1) puska (1) reform (1) reklam (1) rektor (1) segédlet (1) stadler (1) szakszem (1) számvitel (2) szappan (1) szekrény (1) szemet (1) tanarok (13) tandíj (1) tankönyv (2) tanszék (6) tarolo (1) tárolók (1) tarsadalomszerkezet (1) tata (1) tesi (1) to (1) trautmann (1) tuf (1) tvsz (1) t kar (4) video (1) vizsga (10) zalai erno (1) Címkefelhő

Zsukov és a közgazdaságtan

2009.12.10. 23:28 - Reizer Balázs

Címkék: vizsga oktato tankönyv közgazdász cikk

A célom, hogy vitát kezdeményezzek a minket valóban érintő ügyekről. Szívesen várom bárki válaszát a közgazdász hasábjain, vagy a corvinull.blog.hu-n.

Sokszor elhangzik, hogy a Közgáz Campuson tanuló kb. 8000 hallgató évente csak pár száz tankönyvet vesz meg. Tehát elvileg jó egyetem vagyunk, de mégsem olvasunk tankönyveket. (A könyvtárnak biztos nincs kapacitása arra, hogy mindenkit ellásson tankönyvvel). A másik probléma, mint Kerekes rektorhelyettes úr kiemelte, hogy így nem születnek meg a master képzésre az új tankönyvek. (vásárlás nélkül nincs szerzői jogdíj, ingyen pedig ki dolgozna legalább fél évet egy tankönyvön?) Páran azt gondolják, hogy nem kell magyar tankönyvet írni, hanem inkább menő külföldi egyetemek tankönyveit kellene lefordítani. Ha valami jó a Harvardon, akkor talán megteszi szegény corvinusos diáknak is. Mindez azért érdekes, mert újra felmerült, hogy kötelezővé kellene tenni a tankönyvvásárlást. Egyrészt méretgazdaságosság miatt le lehetne nyomni a könyvek árát, másrészt pedig akkor lenne pénz masteres könyvekre. Talán még könyvet is olvasnánk, ha már megvettük.

Nekem erről egy V. éves haladó közgazdasági tárgyam jutott eszembe, amihez a könyvet az oktató írta. A könyvet fura szerkesztési és fogalmazási megoldások miatt nagyon nehezen értettem meg. Bevallom, erről nem kellene erős állításokat tennem, hiszen én nem tudnék megírni egy 300 oldalas tankönyvet. Nem is ez szegte kedvemet.

Volt egy rész a tankönyvben, ahol leírja, hogy a diktatórikus döntéshozatalnak legkisebbek a tranzakciós költségei, mert nem kell egyeztetni az érintettekkel. Ebben kétség nélkül igaza van. Indoklásként fél oldalt idéz Zsukov marsall visszaemlékezéseiből, amelyben az egekbe magasztalja Sztálin, a generalisszimusz II. világháborús katonai döntéseit. Szerintem ilyet nem kellene leírni egy közgazdasági tankönyvbe. Ráadásul ha Zsukov nem ezt írja, akkor valószínűleg a GULÁG-ra küldik alkotói szabadságra, hogy még egyszer gondolja át emlékeit. Amúgy nem ez volt az egyetlen ilyen jellegű érvelés a könyvben.

Ez csak egy példa volt, ne általánosítsunk, hisz vannak nagyon jó magyar tankönyvek is. Ráadásul, akik támogatják a kötelezővé tételt, azt is hozzáteszik, hogy jobban meg kellene nézni a könyvek színvonalát, és hogy valóban szükségesek-e? Azonban ezt a könyvet már egyszer lektorálták és akkreditálták a tantárgyához. Én viszont akkor sem akarnám ezt a könyvet megvenni, ha 100 Ft-ba kerülne, és amíg ilyen könyvek vannak a piacon, addig én nem szeretném, hogy bárkinek is kötelező legyen könyvet venni. Ha azt szeretnénk, hogy az emberek könyveket vegyenek, akkor nem olyan vizsgát kellene íratni, amire elég 20 oldalas tömörítés. Bizony, keményebb vizsgák mellett jóval gyakrabban fogunk megbukni. De ideje nekilátni tanulni, és felemelni a szavunk, ha egy könyv vagy egy tárgy olyan, mint a most említett.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinull.blog.hu/api/trackback/id/tr391562105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halvor 2009.12.18. 19:12:41

Most akkor az a baj, hogy Zsukov idézettel támasztotta alá az érvelést vagy az, hogy nem támasztotta alá?
Egyébként ha már a nem menő közgázos tankönyveknél tartunk, nekem még mindig Szakáts tanár úr gazdtöri könyve jut eszembe.

Reizer Balázs 2009.12.18. 19:41:09

@dui: nekem az a nem kis bajom, hogy zsukovval próbál bizonyítani egy közgazdaságtaninak nevezett könyvben
az hogy az érvelés ratyi, mert zsukov nem nagyon írhatott mást, az vicces, de részletkérdés

Track-R 2009.12.28. 00:50:08

Az a 8000 hallgató valóban azért vesz csak párszáz tankönyvet, mert nem igazán azt követelik meg ami a tankönyvben le van írva. Az anyag, amit ténylegesen megkövetelnek, gyakran 40-50 oldalnyi kézírásos jegyzetben tökéletesen átadható. Ez már önmagában jó ok arra hogy ne vegyünk tankönyvet ha nem muszáj.
Ezen felül pedig aki használt tankönyvet akar venni, megteheti. Meg is teszik sokan. Ha valaki annyira béna hogy ismeretségi körben nem tudja beszerezni a szükséges könyveket, még mindig szét lehet nézni pl leckekonyv.hu-n. Szakkolis ismerősöknél pedig a szakkolinak van egy-két példánya, amit leginkább a közös tanulás során forgatnak. A közös tanulás pedig már önmagában többet ér, mint a legtöbb tankönyvünk...
Ha új könyvet írnak, nyilván nem veszik meg azt se 8000-en, de szerintem első évben meglepően sok fogyna belőlük -- a használttankönyvpiac és a baráti kölcsönzések kiesése miatt.

Ami Zsukovot illeti, szerintem azzal mindenki tisztában van hogy miért rossz egy diktatúra, és hogy miket követtek/követnek el. Az viszont nem annyira magától értetődő, hogy ennek ellenére miért és hogyan működött és működik még most is sok helyen a világban. Szerintem mindenképpen ott a helye a tankönyvben. Ez olyan, mint az orvostanhallgatóknál a boncolás: nem szép, sőt visszataszító, de tanulságos. És nagyonis valóságos.

Azzal viszont maximálisan egyetértek, hogy a tankönyvek nyelvezete néha a használhatóság rovására megy. Mielőtt bárki ezen az egyetemen tankönyvet írna, a kezébe kéne adni Magyari Beck István könyvét (A homo oeconomicustól a homo humanusig). Nálam ez a könyv vágta ki a biztosítékot. A hozzá tartozó tantárgy, a gazdaságpszichológia se volt egyszerű, amit a fent említett könyv szerzője tartott. Enyhén szórakoztató, de leginkább fájdalmas. Ha valaki tankönyvet ír, érdemes lenne felhívni a figyelmét, hogy ilyet inkább ne. Meg se próbálja.

Reizer Balázs 2009.12.28. 11:13:49

@Track-R: ami a diktatúrák megismerésének fontosságáról írsz azzal teljesen egyetértek.
Ettől függetlenül ez a rész továbbra is gáz.
Én "elvárnám egy tudománytól", hogy próbáljon tárgyilagos lenni. Ha valaki egy totális diktatúrában teljesen a mennyekbe magasztalja a diktátort, abból még nem tanulsz meg semmit egy diktatúra működéséről a döntéshozatal tranzakciós költségeiről meg aztán pláne nem. (sajnos nem tudom szöveg szerint idézni, mert nincs meg a könyv :) )

Ennek mindenképpen helye lehet egy történelemkönyvben, de semmiképp sem egy közgazdasági könyvben.
Ezzel kapcsolatban nézd meg ezt:
www.ingyenebed.hu/content/view/116/26/


süti beállítások módosítása