corvinull blog

Sztorik a Corvinus egyetemről az utókornak.
Írj te is: sunivrock@gmail.com

Kommentek

  • tokenhunter: Ne haragudj, de szerintem saját hibád miatt nem tudtál mit kezdeni az egyetemen megszerzett "tudás... (2016.05.06. 17:36) Vége
  • vigike: @vigike: természetesen vizsgadolgozatra gondolok (2010.06.01. 13:29) Tanszéki zárvatartás
  • corvinyusz: @dobroczkiadam: válasz ment hely hiányában priviben. (2010.05.19. 09:44) Költői kérdés
  • corvinyusz: @oroce: ez minden felsőoktatási intézmény minden hallgatójára működik,és névtelen. a Halvel az csa... (2010.05.18. 11:37) A tanár-értékelő
  • sncf: Talán csak annyi történt, hogy az egyetemi kommunikáció a szervezők által kért időpontnál jóval ko... (2010.04.29. 13:14) „Válság az oktatásban? Oktatás a válságban!”

Címkék

ballmer (1) bicikli (3) blog (3) bologna (1) bombariadó (1) c (1) campus (4) child (1) cikk (2) corvinull (1) corvinus (5) csalas (2) dekan (1) diak (8) diploma (3) diplomaosztó (1) diszdoktor (1) disztoktor (1) economics (2) egyetem (5) előadás (3) előadó (1) email (3) erasmus (3) eredmények (1) foepulet (1) foto (1) fűtés hűtés (1) gep (1) g kar (2) halvel (3) hiányosságok (1) hír (1) hírlevél (1) hök (1) hok (5) informatika (1) iszk (1) kampany (1) kerdoiv (1) kinizsi (1) konferencia (1) könyvtár (3) közgazdász (1) közgazdász cikk (2) kredit (1) kurzus (2) k kar (5) lemondas (1) lift (1) lustasag (1) mancs (2) meszaros tamas (1) metro (1) napközi (1) nemzetközi iroda (2) nepszavazas (1) neptun (2) oktato (7) ora (3) palyazat (1) pc (1) penz (1) puska (1) reform (1) reklam (1) rektor (1) segédlet (1) stadler (1) szakszem (1) számvitel (2) szappan (1) szekrény (1) szemet (1) tanarok (13) tandíj (1) tankönyv (2) tanszék (6) tarolo (1) tárolók (1) tarsadalomszerkezet (1) tata (1) tesi (1) to (1) trautmann (1) tuf (1) tvsz (1) t kar (4) video (1) vizsga (10) zalai erno (1) Címkefelhő

Diákságunk lapja

2008.02.05. 18:12 - naszoval

Címkék: közgazdász diak

Minden egyetemen létezik iskolaújság, amit a diákság saját igényeinek kielégítésére használ. Legalábbis ideális esetben így képzeljük el. Nálunk is van egyetemi újság, a Közgazdász. A lap népszerűsége és olvasottsága azt hiszem nem kérdéses számunkra. Nagyon kevesen olvassák el, és aki esetleg a kezébe veszi, az sem vár tőle megváltást. Nem támasztunk kritikai igényeket a lappal szemben, bár ez egész egyetemi mentalitásunkra érvényes. Pedig egy ilyen diákság által szerkesztett újság tökéletes terepe lenne annak, hogy a hallgatók egymás figyelmét felhívják az őket érintő legfontosabb kérdésekre.

Persze nem csak kritikaiságot várnánk el a laptól, hanem a különböző lehetőségek ismertetését, a pozitív változások nyilvánosságra hozását. Gondolok itt például a tanáraink sikereire (új publikáció, már amennyi van) vagy még inkább a HÖK által elért érdekképviseleti eredményekre. De ezen funkciókon kívül leginkább mégiscsak a kritikaiságot várnám el. Azt, hogy a diákság merjen véleményt formálni az egyetemmel kapcsolatos és persze őket érintő kérdésekben, és ezt tárja a széles nyilvánosság elé, hogy mások figyelmét is felhívja, és nyomást gyakoroljon a változások előremozdítására.

Mindezekből nem sokat látunk a Közgazdásznál. Eddig azt gondoltam, hogy ennek oka leginkább az egyetemisták, a mi hozzáállásunk. Nem az a baj, hogy nincs véleményünk, és hogy mindennel elégedettek lennénk, hanem, hogy ezt nem mondjuk el, nem beszélünk róla, és egyszerűen beletörődünk a minket ért sérelmekbe. Azonban kiderült, hogy nem pusztán ez van a háttérben. A Közgazdász lap, amely egy egyetemi diákújság, nem közölhet le akármit. Komoly cenzúrán esik át, mégpedig az egyetem sajtófőnöke által. Ezek után milyen kritikaiságot, függetlenséget, szabadságot várunk el, most komolyan?

Szerintem ez felháborító. Ha anyagi támogatásra van szüksége egy ilyen lapnak, akkor próbálja meg hirdetésekből fenntartani magát. Én inkább elolvasom pár környékbeli teázó, kocsma és fénymásoló általában unalmas reklámszövegét, de akkor talán megjelenhetnének olyan vélemények ebben az elvileg rólunk szóló újságban, amik tényleg relevánsak, és valóban rólunk szólnak, értünk vannak.

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinull.blog.hu/api/trackback/id/tr75326677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bokrif · http://bokrif.blogter.hu 2008.02.05. 20:21:15

Ugyebár a jó kis egyetemi közélet az hiányzik. Na már most ennek a közéletnek formálója és egyik fóruma avgy nem is tudom én milye az egyetemi újság. Egyet értek, hogy katasztrófális a Közgazdász és valami sokkal jobbat érdemelnénk!

mikulasbacsi 2008.02.05. 21:46:02

Nekem egy kérdésem lenne. Mi az hogy egyetemi sajtó főnök? Ki ő? Az egyetem alkalmazottja, vagy egy hallgató?

Továbbá szerintem, a normális egyetemi közélet, újság kialakításában a diákszervezeteknek, szakkollégiumoknak kellene közreműködni. Ahelyett, hogy ebben bármi lépés lenne, csak egymással rivalizálnak, ahelyett, hogy közösen egy jobb diák/köz életet csinálnának, színvonalas programokkal, előadásokkal,

midrovertalt 2008.02.05. 22:52:27

A cenzúra nem meglepő. Egyszer kitalálták, azóta bevált módszer a hatalom megtartásához. Nem lepődtem meg azon, hogy a Közgazdász is részese ennek... :(
Egyébként meg egy hulladék lap... :S

W 2008.02.06. 10:07:23

Az internet világában elég furcsán hat a cenzúrán síránkozni. Percek alatt létre lehet hozni egy blogot vagy egy sablon-weblapot, néhány száz matricával ki lehet tapétázni az egyetemet, és meg is van oldva a kérdés.

.mandzsetta 2008.02.06. 16:01:19

sziasztok!

természetesen minden lelkes jelentkezőt várunk a Közgazdász megírásában. Amennyiben van ötletetek, hogy milyen témákkal / cikkekkel / kritikával dobnátok fel az újságot (hogy ne legyen olyan "hulladék lap"), kérlek jelentkezzetek!

.mandzsetta

u.i.: az egyetem sajtófönőke (és a lap Főszerkesztője) Szekeres Ágnes, nem diák.

dobroczkiadam · http://railadam.blog.hu 2008.02.06. 17:29:10

Ha egyetemi diáklap, és diákok szerkesztik, akkor a főszerkesztő hogyhogy nem diák?? :O

realitycheck 2008.02.06. 19:15:29

Azért mert védeni kell a "Corvinus" brandet a "szakmailag felkészületlen, igazságtalanul kritikus" diákoktól. Tudjátok, azt ami miatt 500 rugó a költségtérítéses mesterképzés. A brand recognitionnek az ő értékét most inkább ne firtassuk.

Kael 2008.02.06. 20:21:04

Én mint teljesen naív egyén megkérdezném: Mi az az eget rengető leleplezés, aminek meg kellene jelennie ebben az újságban, de a gaz cenzúra árnyéka nem engedi?
Erre komolyan kíváncsi lennék.

Tiszteletem

nos 2008.02.06. 21:32:42

ami a kritika fontosságát illeti, egyetértek - ez a formálás/formálódás egyik első számú forrása. ÁM csak akkor, ha nem nihilista, hanem "építő rombolás" jelentésében használjuk.
alapvetően az a baj a fenti írással, hogy - véleményem szerint - nem feltétlenül a jó irányból közelít a probléma felé... persze, vannak gondok az újsággal (is), valóban anakronisztikus ez a cenzúra-dolog, de ahelyett, hogy mindenki csak a problémákat és - nagy többségben - lesújtó véleményét részletezné, talán a megoldás alternatíváin is elgondolkodhatnánk.

"a diákság merjen véleményt formálni az egyetemmel kapcsolatos és persze őket érintő kérdésekben, és ezt tárja a széles nyilvánosság elé, hogy mások figyelmét is felhívja, és nyomást gyakoroljon a változások előremozdítására" - írja a szerző !!!!!

kérdésem, hogy hol van az a diákság, akinek VAN véleménye ezzel kapcsolatban, és ha van, azt akár csupán társai elé is meri tárni (és akkor még nem beszéltünk a nyilvánosság többi eleméről), hol vannak a "mások", akiknek a figyelmét fel kellene hívnia, miért és főleg hogyan gyakorolna nyomást???

azt hiszem, itt kezdődik valahol...

Halastou 2008.02.11. 17:28:37

Emberek, ez a XXI. század! Azon busongtok, hogy nem jó az egyetemi lap?! Nagy ügy, adjatok ki helyette másikat, ami nem hulladék, hanem eladja magát: olvassák, és hirdetnek is benne. Vagy még inkább, felejtsétek el a papírt, és szerkesszetek online újságot, legalább ilyen minőségben, mint ez a blog. Néhány blog, némi szerkesztett tartalom, esetleg rendszeres rovatok, és máris kész egy XXI. századi egyetemi újság. Főszerkesztője felelős diák, aki nem cenzúráz, de a jogszabályba ütköző tartalmak (uszítás, rágalmazás, becsületsértés stb.) és még obszcenitás, rombolás, hazudozás stb. írtásáért vállalja a felelősséget. Össze kéne fogni, tenni, akarni, ilyesmi... Ja, és a mesterképzés NEM 5 rugó, tessék rendesen végigdolgozni a három évet az alapszakon, és akkor állami finanszírozás mellett "csak" bő százezer lesz a tandíj, a költségtérítéseseknek 400. Esti tagozaton közel 5 "rúgó", az igaz.

rc 2008.02.11. 20:46:14

Akinek van már 1 diplomája (egyetemi) annak nappalin 400 rugz, estin 500 rugz, amit nem érzünk értékarányosnak. Ennyi.

Halastou 2008.02.12. 13:23:21

rc: Honnan tudod az értékarányt, ha egészen új képzésről van szó? Az "abból főznek, amilyük van" persze engedhet ilyen következtetést, de azért a mesterszakok kialakításakor alakult némileg a status quo, néhány tanszék háttérbe szorult, mások előtérbe kerültek. Az lehet (ezt nem tudtam), hogy egyetemi diplomával már csak költségtérítésesen lehet elvégezni a mesterszakokat, de a főiskolai végzettséggel biztosan lehet állami helyekre jelentkezni. Amúgy tényleg drága a 400.000, de gondolom ez marketingstratégia is, pozícionálás, üzenet, hogy ebben a témában a többi hazai egyetemhez képest ezt a mesterszakot/diplomát tartja az egyetem a legértékesebbnek. Házon belül a mérnök-közgazdász és a KTI pl. 300E alatt van (viszont "csak" szakirányú továbbképzés), az MBA esetében majdnem 4 millió a teljes képzés (4 félév).

rc 2008.02.12. 18:09:48

Új képzés, de a tanárok/tanszékek a régiek. Továbbgondolás tetszés szerint.
Legértékesebb diploma? BME info 10 félév 2.9 mila jelenlegi piaci árak szerint. (BSC+MSC), csak MSC 1.2 mila. Továbbgondolás tetszés szerint.
Az egyetemi képzés és mondjuk a luxus divatcikk között van egy nagy különbség: ha veszel pl. egy XYZ márkájú táskát, akkor tudod h az ár 95%-át a brandre fizeted ki, és mondjuk anyagminőségben egy felső-középkategóriás cuccnál nem kapsz jelentősen jobbat (a kínai piacosnál igen). És ezzel semmi bajod nincs. Az elit ny-európai és észak amerikai egyetemek nem csak azért tudnak tetemes (akár 10x) tandíjprémiumot élvezni, mert magas presztízsűek, hanem mert az oktatás jóval színvonalasabb mint egy névtelen intézményben. Továbbgondolás tetszés szerint.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.02.15. 11:08:08

Ohh, a Közgazdász...

Anno szerettem volna írni a lapba, mondtam, hogy szívesen segítenék. Néhány hónap és többszöri próbálkozás után kaptam visszajelzést az akkori főszerkesztőtől. Elmentem egy szerkesztőségi ülésre, ahol (egy órás késés után) közölte, hogy tele vannak nagyon jól író emberekkel, én max. sport-tudósításokat írhatok. Ennyiben maradtunk.

Az újság sajnos azóta is maradt olyan színvonalú, mint egy gyengébb üzemi lap. Nincs benne élet, nincs benne túl sok tartalom. Az pedig alapvető tévedés, hogy egy egyetemi lap főszerkesztője ne diák legyen, hanem a Rektori Hivatal sajtósa.

A Közgázra marha sok értelmes ember jár, nyilván sokuknak íráskészsége is van. Ráadásul iszonyatosan sok tartalmat készít mindenki az öt (na jó, most esetleg három) közgázos éve alatt, ezernyi órai beadandó, csoportmunka, TDK dologozat, esszé. Megfelelő szerkesztéssel már ennyiből is marha jó dolgokat lehetne kihozni + persze kulturális, egyetemi és közéleti írásokkal. Ott van pl. az europeer.hu, azt közgázosok hozták létre és szerkesztették évekig (ma már nem tudom, h ők csinálják-e), nagyon színvonalas külügyes írásokat közölve.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.02.15. 11:09:11

W:
Ebben igazad van, de ez nem feltétlenül oldja meg a Közgazdász c. lap problémáját. Ha már úgyis kiad az egyetem egy újságot, akkor az lehetne jó & izgalmas is, nemde?

érdekes 2008.02.23. 22:15:04

Csak félve, igen halkan hívnám fel az olvasóközönség figyelmét a mostani közgazdászban lévő több oldal tandíjbarát propagandára (közöttük a kormány több mint 1 oldal hirdetése)
Nem akarok állást foglalni egyik oldalon se, de egy iskolai újságot szvsz egyik oldalnak se kéne propagandaeszközként felhasználni. Cenzor asszony ilyenkor hol van?

midrovertalt 2008.02.24. 13:19:29

Cenzor asszony ilyenkor költi azt a pénzt, amit azért kapott, hogy propagandagépezetbe került...

csigabuga 2008.03.06. 10:35:20

Az a baj, hogy nem is céljuk a mi igényeinknek megfelelni. Előttük a tény, hogy már-már több tanár olvassa, mint diák, erre mi a reakció? Ahelyett, hogy "Oké, akkor próbáljunk meg hallgatóbarátabb újságot összehozni", az, hogy "Na, akkor csináljunk újságot a tanároknak." Namost ez így sztem hülyeség.

Iszajev 2008.03.27. 09:51:23

Asszem én voltam az a késős barom, (3 gyerek, 2 munkahely), aki szegény kollégának felajánlotta a sporttudósítást. Nos, "mentségemre" szolgál, hogy az akkori 3000 pldányos lapba - ja, az újraindítás is a vállamra nehezedett, mert szerkesztőség, számítógép és állandó helyiség nélkül kezdtem, még Chikán Attila személyes kérésére, ráadásul fél évig hobbiból, később szerény díjazásért :-) - olyanokat toboroztam, mint mondjuk Böröcz P., aki azután első munkahelyén a Napinál, rögtön az Év újságírója lett, meg ugye 2004-ben az újraindult Közgazdász a DUE egyik díját is megkapta. De nem fényezem tovább magam, hanem utólag csak annyit mondok, a magam törekvése csupán annyi volt, hogy a Közgazdászba rendszeresen író diákok - ez sajna tehetségkeresés :-) - a végzés után, ha laphoz akarnak menni, akkor képesek legyenek azonnal bekapcsolódni egy szerkesztőség munkájába. Ez - személyes életpályákkal alátámasztható - sikerült. Az ütős témákról meg annyit, hogy mondjuk - csak egyet idézek - a Bukásrekord analízisből című 2003-as vezércikk témáját is magamnak kellett kitalálni, mert a szerkesztőség, egyébként tehetséges tagjainak témaérzékenysége még kissé fejletlen volt, nem tűntek fel nekik az egyetemet ellepő, korrepetálós plakátok. De ugye ehhez kell a szerkesztőségi gyakorlat. Csak jelzem, hogy amikor én még diák voltam, a sokart emlegetett, legendás Közgazdásznak volt főállású szerkesztője (Editke), meg 2 főállású újságírója, s diákként nem ránk nehezedett az újság minden terhe. Ezért van az, hogy vagy 100 híres újságírót lehet mondani, aki a régi Közgazdászban kezdett. Könnyen belátható, hogy a kezdők egymástól aligha tanulhatnak. Más kérdés, hogy Mészáros rektor személyes kérésére a 10 ezer pldnyos új lapot - ennek nyomdai előkészítését is magam végeztem, a megjelenés előtti nap estéjéig (!) - már Szekeres Ágnes sajtófőnök jegyezte, s gondolom jegyzi azóta is. Ami nem csak a cenzúra miatt érdekes ez a körülmény, hanem azért is, mert a lap közel fél évszázados történetében, először került a főszerkesztői székbe olyan ember, aki sohasem volt újságíró. Gondolom rektor úrnak így kedvező.... További jó bloggolást!

érdekes 2008.03.27. 11:36:16

bukásrekord analból nem 2004/2005-ben volt sztori?

Iszajev 2008.03.27. 11:58:25

Igazad van, az votl az utolsó szám, amit még összeraktam - 2005 febr. - lapzárta előtt 5 perccel váltottak le :-)

Iszajev 2008.03.27. 12:04:25

De, hogy egészen precíz legyek, ez már 2003-ban is ügy volt, csak akkor még Túl a vízválasztón címmel írtunk róla:
www.bke.hu/kozgazdasz/file/archieve/kozgazdasz_2003_februar.pdf


süti beállítások módosítása