corvinull blog

Sztorik a Corvinus egyetemről az utókornak.
Írj te is: sunivrock@gmail.com

Kommentek

  • tokenhunter: Ne haragudj, de szerintem saját hibád miatt nem tudtál mit kezdeni az egyetemen megszerzett "tudás... (2016.05.06. 17:36) Vége
  • vigike: @vigike: természetesen vizsgadolgozatra gondolok (2010.06.01. 13:29) Tanszéki zárvatartás
  • corvinyusz: @dobroczkiadam: válasz ment hely hiányában priviben. (2010.05.19. 09:44) Költői kérdés
  • corvinyusz: @oroce: ez minden felsőoktatási intézmény minden hallgatójára működik,és névtelen. a Halvel az csa... (2010.05.18. 11:37) A tanár-értékelő
  • sncf: Talán csak annyi történt, hogy az egyetemi kommunikáció a szervezők által kért időpontnál jóval ko... (2010.04.29. 13:14) „Válság az oktatásban? Oktatás a válságban!”

Címkék

ballmer (1) bicikli (3) blog (3) bologna (1) bombariadó (1) c (1) campus (4) child (1) cikk (2) corvinull (1) corvinus (5) csalas (2) dekan (1) diak (8) diploma (3) diplomaosztó (1) diszdoktor (1) disztoktor (1) economics (2) egyetem (5) előadás (3) előadó (1) email (3) erasmus (3) eredmények (1) foepulet (1) foto (1) fűtés hűtés (1) gep (1) g kar (2) halvel (3) hiányosságok (1) hír (1) hírlevél (1) hök (1) hok (5) informatika (1) iszk (1) kampany (1) kerdoiv (1) kinizsi (1) konferencia (1) könyvtár (3) közgazdász (1) közgazdász cikk (2) kredit (1) kurzus (2) k kar (5) lemondas (1) lift (1) lustasag (1) mancs (2) meszaros tamas (1) metro (1) napközi (1) nemzetközi iroda (2) nepszavazas (1) neptun (2) oktato (7) ora (3) palyazat (1) pc (1) penz (1) puska (1) reform (1) reklam (1) rektor (1) segédlet (1) stadler (1) szakszem (1) számvitel (2) szappan (1) szekrény (1) szemet (1) tanarok (13) tandíj (1) tankönyv (2) tanszék (6) tarolo (1) tárolók (1) tarsadalomszerkezet (1) tata (1) tesi (1) to (1) trautmann (1) tuf (1) tvsz (1) t kar (4) video (1) vizsga (10) zalai erno (1) Címkefelhő

A TVSZ újabb hiányossága

2010.02.16. 21:50 - corvinyusz

Van egy tanszék, ami nem örvend túl nagy népszerűségnek, ám meg se próbálnak tenni ellene, sőt, mondhatni...

A mostani vizsgaidőszakban a TVSZ-nek megfelelően 3 db vizsgaalkalmat írtak ki az egyik TUF-os tárgyból.
Mindhárom vizsgaalkalmon a megjelentek kevesebb, mint 10%-a ment át (azok a szerencsések is többnyire 51 ponttal).

A TVSZ tartalmaz egy olyan cikkelyt (TVSZ 28. § (3)), mely szerint, ha legalább a hallgatók 50%-a nem megy át, a tanszék köteles a tárgyból újboli vizsgát kiírni, vagy a tárgyat keresztfélévben ismét meghirdetni.  Itt a vizsgákon 10% sem ment át, összesen a tárgy hallgatóinak 30%-a sem ment át, ez köszönő viszonyban sincs az 50%-al...

Lement a 3 vizsgaalkalom, összesen átment a hallgatók kb. negyede a vizsgákon, és bár még 8 nap volt hátra a vizsgaidőszakból, a tanszék nem írt ki több vizsgát, az utolsó vizsga eredményhirdetésén tájékoztatta az alig megcsappant hallgatókat, hogy következő félévben is kiírásra kerül a tárgy.

 Elég sok helyen kilincseltem, HÖK-től elkezdve, TO-n át, és mindenki azt mondta, jogukban áll, nem kötelesek még egy vizsgát kiírni, ez áll a TVSZ-ben.
Ebben nem csak az a borzasztó, hogy ugye a diákoknak ki kell fizetni a tárgy árát, hanem az is, hogy a tárgy csúszik tovább, torlódnak a félévek, merthogy sokaknak ez volt a vízválasztó.
A tanszéknek persze esze ágába sem állt az adott idő alatt normális tempóban megoldható vizsgasort összeállítani, nem könnyítést kértek a hallgatók, hanem egy reális vizsgasort. De persze vizsgaidőszak 'végén' (előtte 8 nappal) már senkinek sincs se ideje, se módja, joga felülvizsgálni a tanszék vizsgáit. Ha kvázi megoldhatatlan, akkor is így jártunk.

 

Nyusz

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinull.blog.hu/api/trackback/id/tr491689648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KCs 2010.02.17. 22:07:57

"A TVSZ tartalmaz egy olyan cikkelyt, mely szerint, ha legalább a hallgatók 10%-a nem megy át, a tanszék köteles a tárgyból újboli vizsgát kiírni, vagy a tárgyat keresztfélévben ismét meghirdetni. "

Érdekelne, hogy hol van ez a TVSZ-ben...

corvinyusz · http://corvinyusz.blog.hu/ 2010.02.17. 22:25:04

@KCs: igazad van, bocsánat, nem 10, hanem 50 %-tól-mindjárt javítom is. Így még rosszabb.... <TVSZ 28. § (3),>Tehát ha a hallgatók legalább 50%-a nem megy át, azonban jelen esetben a vizsgákon a hallgatók 10%-a sem ment át! összesen nem ment át a 3vizsgán a hallgatók 30%-a sem, sem a vizsgákon se, tehát ez bőven 50% alatt van...

blogolo+ 2010.02.22. 22:13:57

miért nem fordultál Kerekes rektorhelyetteshez vagy a rektori hivatalhoz? akár utólag is érdemes lenne kivizsgáltatni az ügyet....

corvinyusz · http://corvinyusz.blog.hu/ 2010.02.24. 10:57:38

@blogolo+: azért, mert a tanszékkel senki sem tud/mer szembeszállni, az én nevemet pedig már ígyis túl sokan ismerik.
Azért, mert mindenki csak sunnyog, mint szar a gyomban, és mindig csak én hallatom a hangomat. Azért, mert utólag semmit nem lehetett volna csinálni, már nem először csinálják ezt, csak felbőszítettem volna őket.
Azért, mert ezen az egyetemen nincs letisztázva, hogy kinek mi a kompetenciája, kit milyen üggyel lehet zaklatni.(lásd kredites post)

Monorau Bukurea 2010.02.24. 23:54:47

@corvinyusz: "a tanszékkel senki sem tud/mer szembeszállni" -- Ilyen tanszék nincsen az egyetemen. Nincs, nem volt, nem lesz. Sok mindenben önálló a tanszék, de az általad említett kérdésben nem felülbírálhatatlan.
Az oktatási rektorhelyettes az illetékes, de amíg névtelenül, a tanszék nevének említése nélkül duzzogsz ahelyett, hogy hozzá fordultál volna, tényleg nem történhet semmi. Kis kérdezősködéssel hamar találnál több hasonló történetet, amikor a rektorhelyettes újabb vizsgát iratott ki, vagy közvetve le is cseréltette a tanszékvezetést.
Mondjuk a 70%-os vizsgaidőszak végi bukási arány nehezen képzelhető el. Biztos sokan buktak, de csak valami egészen sajátos számítással jöhet ez ki, és nem évfolyam szinten.

corvinyusz · http://corvinyusz.blog.hu/ 2010.02.25. 00:39:56

Az oktatási rektori irodában voltam kb. 1 éve hasonló problémával, és egy hölgy végighallgatott, azt mondta kézségesen segít, majd miután közöltem,hogy a számvitel tanszékről van szó, azt mondta, nem tehet semmit, mert velük már évek óta nem áll szóba ilyen-olyan ügyek miatt... és az ő szobájuk ajtaján tényleg mozog az ajtó tokja, nem véletlenül.

Ha kell, átküldöm a HÖK-ös levelezésem is, ők azt írták,törődjek bele, megtehetik és pont. Ez áll a TVSZ-ben.
A nevemet azért nem írom le minden második sorban, mert már szerintem ígyis én tartom a rekordot a leadott panaszok számában, mivel mindig mindenki arra vár, hogy majd más megoldja a problémát...Énmeg vagyok olyan, hogy kérdezősködök, erőlködök.

A tárgy tuf, nem első, nyilván nem a legjobb képességűek vannak, de igen, tényleg nagyon sokan buktak.

Monorau Bukurea 2010.02.25. 01:08:54

@corvinyusz: Kérdés az is, hogy mekkora létszámról van szó. Mert ha 20 főből 14 megy át egy számvitel tuf-on, az még nem feltétlenül a tanszéket minősíti, bár kétségkívül lehet az is a hunyó. De a tuf nehéz műfaj, pláne számvitelből, és sokan játszanak arra, hogy előbb-utóbb könnyebb sorokat adnak majd, hogy mindenki átmenjen.

A számvitel tanszék vizsgáztatási gyakorlata és követelményei természetesen nem a legnépszerűbbek, de lényegesen jobbak, mint pl. a korábbi tanszékvezetés idején volt. Nyilván nem lehet összehasonlítási alapod, de hidd el, az oktatási rektorhelyettes ezért sokat tett. És ebben a vizsgaidőszakban is több hallgató érdekében sikerrel járt közben a Számvitel tanszéknél is, a ti esetetek valószínűleg speciális volt. De semmiképp sem azért, mert ne mert volna valaki szembeszállni valakivel.

corvinyusz · http://corvinyusz.blog.hu/ 2010.02.25. 01:11:15

@Monorau Bukurea: Kb 50-60 embert érintett a dolog. Minden egyes problémával járjam végig a hierarchia minden lépcsőjét(Hök, Diáktanácsadók, TO) és végül miután mindenki csak a vállát vonogatja, menjek a rektorhelyetteshez? Azt hiszem idővel a járásomról megismerne a folyosón...

A számvitel tanszék szerintem a legnépszerűtlenebb tanszék az egyetemen, és nem csak a tantárgy nehézsége miatt, hanem pl. azért, mert olyan vizsgasorokat állítanak össze, amit ők maguk sem tudnának időn belül megoldani.
Azért, mert mint egy korábbi postban írtam, ha nem tudja 80 perc alatt befejezni a tanár az órát, a többi feladat megoldását, akkor se bocsájtja a diákok rendelkezésére. Szinte semmilyen megoldott anyagot nem adnak a diákok kezébe, és nyíltan el is mondta a tanár, hogy azért, mert akkor túl könnyű lenne a helyzetünk...
Azért, mert mindenkivel megvetetik a könyvet, és közben több órán dolgozunk külön kinyomtatandó lapokon, mint a könyvben.
Azért, mert évközben egy héttel előrébb tették a számvitel 3 vizsgát, mint a számvitel 2-ét, biztos véletlenül.
Azért, mert a számvitel szigorlat időpontját éppen arra a napra tették, amikor a módszertani szigorlat is volt, pedig annak az időpontja már hónapok óta ismert volt.
Ezekből a Tényekből süt a jóindulat, nem?Hát lehet ezt a tanszéket nem szeretni?

Mi nem összehasonlítási alapot akarunk,hanem igazságos, időn belül megoldható vizsgasorokat.

midrovertalt 2010.02.25. 13:31:05

@corvinyusz: Van igazság részben, amit írsz Nyusz. Az, hogy a módszertani szigorlat idejére rakták a számvitelt, az egy valamit jelent, hogy még mindig nem sikerült teljesítened azt, amiből az is következik, hogy évfolyamtársak vagyunk.

De bizonyára a módszertani szigorlat nem teljesítése is a matek tanszék miatt van, mert direkt olyan sort állítanak össze, amit ők maguk sem tudnának megoldani időn belül. A számvitel tanszék oktatóinak ez a fajta kollektív vádolása, miszerint gyakorlatilag hülyék ahhoz, amit csinálnak, eléggé problémás. Azon gondolkoznék el a helyedben, hogy miért nem sikerült vajon még mindig átmenni a matekszigorlaton és a számvitel szigorlaton, ahelyett, hogy vádaskodnék, mindenkire azt mondanám, hogy hülye, én pedig kistraktor....

Tény, hogy a számvitel egy nehéz tárgy, nem mindenkinek mehet elsőre, sőt másodjára sem. De azért ez már picit sok, amit írsz...

corvinyusz · http://corvinyusz.blog.hu/ 2010.02.25. 13:43:03

@dobroczkiadam: sehol nem írtam, hogy konkrétan engem érint az ütközés, de ismerek olyat, akinek ez nagy gondot okozott akkor, és igen sokat vacilált, melyik ujját harapja meg...
Igen,valószínűleg évfolyamtársak vagyunk,bár megsúgom neked, ismerek 6.éves is, akinek még nincs meg a módszere.

Nem, a módszertani szigorlat 5tárgyból van, és ezek között van egymásra épülő is jócskán, tehát ezeket eddig ha valaki nem teljesítette, az lehet szimplán azért is,mert tufolta a stat-ot is, és a stat2-t is néhányszor. Mivel szakirányválasztásnál azt mondták, kvázi nem hajlandóak keresztféléves szakirányokat indítani, nem adtak lehetőséget a csúszásra, mindenki szakirányra került, még az is, akinek teszemazt 150 kreditje volt, és jónéhány kritériumhiánya is volt mellette.
Hogy ez jó-e,vagy sem, azon nyilván lehet mélázgatni,de tény, nem volt más lehetőségünk. Más egyetemeken az5éves képzés kifutása után még adnak módot 1-2évig annak befejezésére, nálunk annyi ment körbe egy levélben, hogy akinek nincs meg x kreditje, annak javasolják, menjen át Bscre- de aki nem ment át, az is szakirányra került.
Ha valaki egyéb okok miatt nem tudja befejezni 5év alatt a képzést, nem ad neki az egyetem túl sok alternatívát, félév csúszási diplomamunka-leadásról a tanárok hallani sem akarnak. Vegyél fel 50 kreditet, mégha megszakadsz is, tulajdonképpen ezt mondják...

Nem vádolom kollektív hülyeséggel a tanszéket. Csupán undorítónak tartom, hogy egynapra rakják a szigorlatot más szigorlattal, csupán undorítónak tartom, hogy nem adnak a diákok kezébe semmit...


süti beállítások módosítása