corvinull blog

Sztorik a Corvinus egyetemről az utókornak.
Írj te is: sunivrock@gmail.com

Kommentek

  • tokenhunter: Ne haragudj, de szerintem saját hibád miatt nem tudtál mit kezdeni az egyetemen megszerzett "tudás... (2016.05.06. 17:36) Vége
  • vigike: @vigike: természetesen vizsgadolgozatra gondolok (2010.06.01. 13:29) Tanszéki zárvatartás
  • corvinyusz: @dobroczkiadam: válasz ment hely hiányában priviben. (2010.05.19. 09:44) Költői kérdés
  • corvinyusz: @oroce: ez minden felsőoktatási intézmény minden hallgatójára működik,és névtelen. a Halvel az csa... (2010.05.18. 11:37) A tanár-értékelő
  • sncf: Talán csak annyi történt, hogy az egyetemi kommunikáció a szervezők által kért időpontnál jóval ko... (2010.04.29. 13:14) „Válság az oktatásban? Oktatás a válságban!”

Címkék

ballmer (1) bicikli (3) blog (3) bologna (1) bombariadó (1) c (1) campus (4) child (1) cikk (2) corvinull (1) corvinus (5) csalas (2) dekan (1) diak (8) diploma (3) diplomaosztó (1) diszdoktor (1) disztoktor (1) economics (2) egyetem (5) előadás (3) előadó (1) email (3) erasmus (3) eredmények (1) foepulet (1) foto (1) fűtés hűtés (1) gep (1) g kar (2) halvel (3) hiányosságok (1) hír (1) hírlevél (1) hök (1) hok (5) informatika (1) iszk (1) kampany (1) kerdoiv (1) kinizsi (1) konferencia (1) könyvtár (3) közgazdász (1) közgazdász cikk (2) kredit (1) kurzus (2) k kar (5) lemondas (1) lift (1) lustasag (1) mancs (2) meszaros tamas (1) metro (1) napközi (1) nemzetközi iroda (2) nepszavazas (1) neptun (2) oktato (7) ora (3) palyazat (1) pc (1) penz (1) puska (1) reform (1) reklam (1) rektor (1) segédlet (1) stadler (1) szakszem (1) számvitel (2) szappan (1) szekrény (1) szemet (1) tanarok (13) tandíj (1) tankönyv (2) tanszék (6) tarolo (1) tárolók (1) tarsadalomszerkezet (1) tata (1) tesi (1) to (1) trautmann (1) tuf (1) tvsz (1) t kar (4) video (1) vizsga (10) zalai erno (1) Címkefelhő

Trautmann László

2008.01.14. 16:00 - S Uni V. Rock

Címkék: oktato k kar dekan trautmann

A mikró tanszék vezetője és a K kar feje.

Hamar felhívta magára a figyelmet alternatív gondolataival, de igazi balhé akkor lett, mikor a a mikró tananyag megreformálására vállalkozott.  Bár volt vizsgálat és meghallgatás az anyagairól, végül semmi lényeges nem történt.

A 90es évek elején még deklaráltan marxista. (részletek az Eszmélet c. folyóirat '92 és '93 évfolyamaiból)

"Mit lehet kínálni ezzel szemben? Van-e olyan zárt logikai rendszer, amelyik lehetővé teszik a gazdasági problémák másfajta megoldását? Meggyőződésem, hogy van ilyen rendszer, méghozzá a dialektikus logika. Ennek a gazdaságra és a
társadalomra vonatkozó első következetes alkalmazása a marxi életmű, illetve maga a
marxizmus."


"Egyelőre ez nagyrészt hitkérdés és csak tudományos teljesítmények mutathatják meg a
marxizmus életképességét. Ez tehát indokolttá teszi Eső Péter álláspontját, a győző öntudatát, ahogy felemeli a kesztyűt. Az indokoltság azonban nem helyesség, úgy vélem és remélem a cikk abból valamit bizonyítani fog, hogy érdemes egy kicsit több türelemmel viseltetni a másik álláspont iránt is."


Egészen eredeti gondolatai vannak a közgazdaságtan premisszáiról...

"A definíció: a szűkös erőforrások racionális elosztása előfeltételez egy relációt. Az erőforrások szűkösek valamihez képest. Ez a valami, ami gyakran kimondatlan marad: a szükségletek. Ilyen értelemben viszont közgazdaságtan csak akkor létezik, ha a szükségletek korlátlanok. Ez azonban csak az utóbbi 2-300 év terméke. (...)
Csak a piacgazdaság teszi korlátlanná a vágyakat, a piac szabadsága teszi lehetővé
formálisan a mindenkitől független termelést és fogyasztást, ugyanakkor
persze explicitté változtatja az erőforrások szűkösségét a pénz alakjában."


Mára vélhetően sok nézete megváltozott, de még  2004-ben is néhány kommunistával aláír egy kiáltványt a vörös csillag tiltása ellen. "A vörös csillag tehát a mai globalizációs korszak kárvallottjainak nemzetközi összefogását, sorsuk jobbítása iránti jogos igényét is szimbolizálja, ekképpen tiltása egyenlo a világon átívelo testi-lelki nyomor igenlésével, megszüntetésének tagadásával."

A mikró oktatásról szóló balhét előadás-fóliái váltották ki (lásd Szabadlovasok és Mancs), melyek körbejárták a világhálót és időnként komoly derűltséget is okoztak. A balhé egyik fontos eredménye volt, hogy a diákat leszedték az egyetem honlapjáról, ezzel lassítva a presztízsromlást.

„A szűkös erőforrás definíció azt jelenti, hogy nem lehet minden igényt kielégíteni, ebből következően a közgazdaságtan szükségképpen szomorú tudomány. Ez helytelen közelítés, mert egyrészt a szükségletek tervezése maga is közgazdasági kérdés, azt nem lehet kivonni a közgazdaságtan hatálya alól. Másrészt nem lehet azt állítani, hogy a boldogság, a jólét, a szabadság és biztonság anyagi formája elérhetetlen. Ezzel az állítással a közgazdaságtant arra kárhoztatjuk, hogy rabszolgákat teremtsen.”
részlet az első előadás-fóliájáról.

A komoly felhördülést végül az váltotta ki, amikor bejelentette, hogy saját tankönyvet ír Trautmann úr (melyet ráadásul javasolni fognak országosan, és talán felvételi követelményként a mastersre).

Ezek fényében nem is meglepő, hogy mik szerepelnek publikációs listáján.

Mikróökonómiát nem is nagyon érdemes keresni.
politikai gazdaságtan, filozófia, neoliberalizmus kritika. Állandó társszerzőjének szakterülete a jövőkutatás, talán innen a felettébb érdekes témaválasztás egy mikróökonümia prof-tól:
Sztálin elméleti rendszeréről
A görög filozófia
A középkor jövőképei


Semmi vész, ez még csak az alapozóképzés.

Kiegészítés a kommentek alapján:
Hidden három részre bontotta szét a felvetéseket.

1. Az MSZP tagjaként tett dolgait ítélje meg a párt és annak szavazói. Szerintem ez nem az a fórum. Ettől még órán nem kéne napi politikával foglalkoznia.

2. Marxistának lenni nem bűn. De szerintem nem szabadna hagyni (pl. Mészárosnak és minden más nem marxistának), hogy a Corvinuson mikroökonómia címen ez folyjon.

3. Az alacsony színvonalú mikró meg azért is problémás, mert még dékán és tanszékvezető is, tehát ő felel azért, hogy legyen elég óraszám és jó tanár a tanszéken.

Köszi amalono-nak a linkért, ez jár a tisztesség kedvéért. Itt reflektál Trautmann L. a vádakra. Illetve megjegyezném, hogy egy az egyetemi átlagnál szórakoztatóbb előadó, ami kétségtelen érdeme.

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinull.blog.hu/api/trackback/id/tr72297096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fekete Pestis 2008.01.14. 19:50:50

Motto ( T. L. egyetemi weblapjan szereplo oneletrajzabol kivonat )

"1999- alelnök, MSZP Országos Közgazdasági Tagozat
2002- tag, Fővárosi Önkormányzat Pénzügyi Ellenőrző Bizottsága"

Nos. Ezen ismeret fenyeben nem ertem, hogy
1. Hogy mert ez a figura erkolcsrol beszelni, foleg az oszodi beszed fenyeben. Ha mindenkepp mszp-s akar maradni, am maradjon. Ha mindenkepp mikro-t akar oktatni, am oktasson. Ha a mikro-ba az erkolcsot bele akarja keverni, az mar neccesebb, de ugye, a viccbeli gonosz banya is megadta a villanyvasalot.
Ez mind EGYUTT azonban kicsit sok.
2. Nemileg inkonzekvens, hogy egyfelol a " neoliberalizmus erkolcstelensegerol" ertekezik, masfelol meg pont a neoliberalis vonalon ( L. TB provatizacio ) izmozo mszp fomuftija.
3. Tessek mondani, az egyetemi oktatoknak nem politikamentesnek kell lenniuk ?

+ 1
Szolhatna Lendvai Ildikonak, ha eppen arrajar, hogy a magassarku cipo viselese erkolcstelen.

Konkluzio : mindig is mondtam, hogy a Kozgaz nem egy komoly hely. Nadehogy ennyire ?!!

G.Teo 2008.01.14. 20:17:45

Én védelmembe veszem. Engem tanított - szerintem az egyetlen értelmes tárgyam volt az félévben, bár nem a mikro, hanem a politikai gazdaságtan.

Mikrooktatásnál 1. órán megmondta, hogy ott a könyv - lehet tanulni, ő mást ad le. És nagyon jó órái voltak! (nem "mást" adott le, hanem a tankönyv anyagán kívül eső témákat...) Igenis kell egy "ideológiai" oktatás amellé, hogy van egy D meg S és azok metszik egymást... (Más kérdés, hogy először az alapok... ebben van igazság)

Őszödöt és társait pedig nem kell idekeverni. Attól, hogy valaki a baloldali politikai értékeket preferálja inkább, még nem kell mindenért felelősségrevonni és kritizálni. És emiatt pláne nem rossz tanár valaki.

És a szomorú tudomány - szűkös erőforrások összefüggés amerikai tankönyvben is le van írva...

pitymalat 2008.01.14. 20:49:44

Engem is tanított, én is szerettem. Elsős voltam és nem tudtam semmit a közgazdaságtanról. Kicsit osotba kicsit balos lelkemnek tetszettek az "új világrend"-del kapcsolatos viziói, kicsit zavarosnak és érthetetlennek tűnt, de tetszett. Csak így pár évvel később visszagondolva már elég necces.
A Mikroökonómia részben görbetologatás és részben egy külön szemlélet. Az ember szűkös erőforrásokkal szembesül, és különböző alternatívákkal néz szembe. Tanulni nem jó, de ha holnap meghúznak a vizsgámon az sem jó. Én döntök, hasznosságot maximalizálok és közben átérzem milyen szomorú a közgazdaságtan (akinek ez nem tetszik tanuljon más tudományágat). Az volna az igazán jó, ha ezt a szomorúságot minden ifjú közgazdászpalánta átérezné. Ehelyett tömik a fejüket mindenfajta összefüggéstelen, marxista ideológiákkal. De az a baj, hogy ezzel nem megyünk semmire amikor egy befektetési döntést vagy valamilyen költségvetést kéne csinálni.

Az, hogy tagja az MSZp-nek az az ő baja. Ott sem hülye mindenki. De annak, hogy mit tanít mikrón annak SEMMI köze nincs az öszödi beszédhez. Legfeljebb Lendvai Ildikó magassarkujához, csak korlátolt vagyok és nem látom pontosan mi.

Lzooltan · http://www.kermark.hu 2008.01.14. 21:18:05

Tanított, meghúzott. Biztosan jók voltak az órái, legalábbis remélem, hogy néhányan a teremben értékelték ezt a fajta előadásmódot. Nekem valahogy nem jött be, nem fogott meg.

Fekete Pestis 2008.01.14. 21:39:43

csak arra akartam ramutatni, hogy szamomra ellentmondasos az, hogy
- az erkolcsrol tart kiseloadast, erkolcsi szempontbol itel meg dolgokat
- es emellett az mszp tagja, sot prominense.
szerintem az erkolcs es az mszp egymassal tokeletesen ellentetben all. ( Ezt leginkabb az o. beszed szemlelteti ) [ Mint ahogy az is illogikus, hogy egy neoliberalis part szineiben papol valaki ( plane az egyetemen ) a kizsakmanyolas ellen. na de mindegy, ez offtopic. ]
Es hat, ugye, aki egyetemi oktato, ahhoz nem illik az ilyen , olajto meretu diskrepancia.

Masik meg. Ez az alternativ gazdasagtan igen szep meg jo, sot, meg Nobel-dijat is lehet vele nyerni. csakhogy egy alapozo targynak a " standard" dolgokat kell atadni - hiszen pont azert alapozo.
( Sajnos a term . tud targyak korebol nem tudok analogiat hozni - ott ugyanis nagysagrenddel kevesebb a zavaros elmelet. Megis ahhoz tudom hasonlitani, mintha valaki teszem azt, a Szoboljev tereket tanitana olyanoknak, akik nem tudnak derivalni es a linearis algebrat sem ismerik. )

Egyebkent engem a Bende Eva ( vagy kicsoda ) tanitott. Nem volt egy nagy eresztes - szep bekesen huzigaltuk a gorbeket. ( A mikrookonomiat csak " gorbehuzigatasnak", a nemzetkozi kapcsolatokat meg " vizumpecsetelesnek" aposztrofaltam ;) vajon miert ? )

Akire szivesen emlexek, az a Bock Gyuszi a makrotanszekrol. Na, o aztan egy erdeti figura - sot, meg az anyagot is tudja. Ja : es nala a zavaros marxista elmeletek ( meg az ora alatti politizalas ) ki vannak csukva ;). Mindenkinek csak ajanlani tudom.

Egyebkent ha valakinek a Trautmann tetszik, az mindenki szive-joga. ( En mindenesetre meg anno 1992benb akkor fejeztem be a szociologia eloadasok hallgatasat, amikor asszem a Gazso kifejtette, hogy a 1990 elotti elit nem konvertalta a politikai 6almat gazdasagiva. na de mindegy, ezt is csak zarojelben. )

Mindenesetre az ilyen marxista nezetek nem igazan novelik a Kozgaz jo hiret, nem igaz ?!

antineoliberális 2008.01.15. 01:01:30

Trautmann egy érdekes figura. Nekem is feltűnt, hogy az MSZP tagja. Nekem is feltűnt, hogy órán politizál. Igen, órán politizál. Mert nemcsak előadást tartott, hanem mikro 2-ből (BSc-ben ilyen már nincs) gyakot is vezetett. Na hát mit adott Isten, hozzá kerültem...
Na amikor órán előjött ez a nagy "marxista" azzal, hogy tandíj, vizitdíj meg egyéb okosságok, hogy ezek mennyire jó dolgok, akkor elborult az agyvizem, és nem jártam be hozzá órára. Nem politikai meggyőződésből, nem dacból, hanem azért, mert egy tanár, pláne egy egyetemi tanár rohadtul ne politizáljon, mert nem az a dolga, hanem tanítson. Szerintem...

A legutóbbi K-karos diplomaosztón volt szerencsém részt venni (na nem én kaptam a diplomát, nekem még addig van két és fél év). Na a diplomaosztó ünnepi beszéde egy adag hulladék volt. Ott is jött bizony a nagy erkölccsel. Mélyrehatóan fel lehetett fedezni mondanivalójában az igazi marxista gondolatokat, a komoly internacionalizmus iránti vágyakozást.

Mindenesetre egy valami megfogott anno Trauban: a mikro-előadásokon használt "pálca", ami leginkább egy szőrős méteres rúd volt. Természetesen másra hasonlított, de nem akarom vulgáris szavakkal illetni az egyébként tetszetős blog hasábjait.

Egyébként Berde Évának hívják a mostani mikro-gurut. Nem tudok róla semmit, annyit csupán, hogy BSc-s ismerősök csak panaszkodtak rá. Ergo el van itt kérem "szúrva"(!) minden...

amalono 2008.01.15. 01:44:11

Annyit azért hozzátennék, hogy amikor volt a mikrós jegyzetbotránya, Trautmann védekezett is. Itt olvasható:
www.ingyenebed.hu/content/view/117/

S Uni V. Rock 2008.01.15. 10:28:56

Hidden szerintem is értelmesen bontotta szét a felvetéseket.
1. Az MSZP tagjaként tett dolgait ítélje meg a párt és annak szavazói. Szerintem ez nem az a fórum.
Órán nem kéne ettől még napi politikával foglalkoznia.

2. Marxistának lenni nem bűn. de szerintem nem szabadna hagyni (pl. Mészárosnak, aki nem marxista, vagy minden más nem marxistának), hogy a Corvinuson mikroökonómia címen ez folyjon.

3. Az alacsony színvonalú mikró meg azért is problémás, mert még dékán és tanszékvezető is, tehát ő felel azért, hogy legyen elég óraszám és jó tanár a tanszéken.

Köszi amalono-nak a linkért, ez jár a tisztesség kedvéért. Illetve megjegyezném, hogy egy az egyetemi átlagnál szórakoztatóbb előadó, ami kétségtelen érdeme.

Fekete Pestis 2008.01.15. 11:05:15

s-uni, azt is hozzatennem, hogy ALAPOZO kepzesen illik a STANDARD anyagot leadni. Pont azert, hogy a gyerekek kesobb tudjak, hogy egy elmelet mennyire standard, es bizonyos ( az alapkepzesben, a standard anyag elsajatitasa soran tanult ) modszertannal meg tudjak annak hasznossagat itelni.

Egyebkent nem mond mindenben hulyeseget a faszi ( nehany otlete, p.l. az agykutatas es a fogyasztoi viselkedes osszekapcsolasa ) igen erdekes.

Deazonban. megneztem a publikacios jegyzeket, es foleg magyar ujsagokban ( meg konferenciakon ) szerepel. Sehol egy Journ. of Finance cikk, sehol egy Oeconometrica cikk, stb, stb.

Az pedig, hogy orak alatt politizal, szvsz megindokolna egy rendkivuli felmondast.

Amikor en anno 1992, gorbehuzigatast tanultam, a tankortarsak a Trautmannt fura figuranak tartottak. Nem tudom, nem hozza jartam.

stratvm 2008.01.15. 18:43:35

az a baj ezzel az egyetemmel barataim, hogy szanalom. kicsit korulneznenek a vilagban, latnak mire van es lesz kereslet es ehhez igazitanak az oktatast. svajci hedge fundnak dolgozok quantkent, most jottem londonba, goldman sachssal, deutsche bankkal interjuzok es latom, hogy SEMMI extrat nem kernek, siman lemoshatnank ezt a sok dilettans f*sz angolt meg az indiai pribekjeiket, a svajciakrol nem is beszelve, mert azok aztan bazzeg... ha a matek, statisztika es info tanszek tenne a dolgat es az idopzarlas helyett vegigragnak azt az anyagot amit egy quanttol kernek, akkor nem nekem kene 24/7 bepotolnom amit 5 ev alatt lazan meg lehetett volna tanulni. gazdasagfilozofia, gazdasagtortenet es a tobbi baromsag helyett.

szassz 2008.01.15. 19:24:28

Bemutatkozni nem szeretnék, de elég sokan ismerik a nick-emet az egyetemen, azok tudják ki vagyok. Én 1999-ben kezdtem el járni az egyetemre. Akkor még egy kicsit más volt a tanrend mint manapság, de a mikroökonómia mint olyan egy kikerülhetetlen tantárgy illetve tudományág az egyetemi oktatásban. Emlékeim szerint még abból a könyvből tanultunk amit Vági Marciékkal közösen szerkesztettek. (ha másik volt valaki javítson ki). Jó könyv, nagyon részletes, és megismerteti megtanítja az alapokat. Azokat az alapokat amik nélkül SENKI sem vallhatja magát közgazdásznak. Az egyetemnek nem az az elsődleges szerepe, hogy kijössz az iskolából, és gyakorlatban tudod a dolgokat, aztán beülsz dolgozni és csinálod mint egy robot, mert arról a szakmunkásképző szól. Ott meg lehet azt tanulni amit utána a futószalag mellett kell végezned. Az egyetem szerepe az, hogy sokoldalú ismeretekkel ruházzon fel, aminek birtokában (szerencsés esetben) képes lehetsz a világ közgazdaságának megértésére. Aki csak arra megy, hogy jól kipuskázom az összes vizsgát, de megtanulni nem fogom, mert nem érdekel és nem használható, aztán jól van annak nem való ilyen intézmény, mert az csak azért jár ide, hogy olyan papírja legyen amire az van írva, hogy BCE. Sok éves pályafutásom során sok embertől megkrédeztem még elsős korában miért ebbe az intézménybe jött, és a válasz 80% felett az volt, mert nem tudtam hova jelentkezzek és ennek jól hangzott a neve, meg jó a papírja. Tényleg ezek a diákok az ország vezető közgazdászhallgatói??? Tényleg azt akarjuk, hogy minőségi oktatás legyen amikor ilyen a hozzáállás az első években amikor meg kell alapozni a szakmai hozzáértést, felkelteni a hallgatók érdeklődését a továbbiak iránt? Sokat kritizáltam az intézményt, az oktatási módszereket, a minőséget, melyeket a mai napig fenntartok. De sosem nyilatkoztam tanáraim ellen ilyen nyilvánosan. A minőségi oktatáshoz nem csak az oktatók és az infrastruktúra hanem minőségi hallgatók is kellenek. Akik érdeklődést tanusítanak a tantárgyak iránt. Ha engem valami nem érdekelt, nem mentem be órára. Ha kötelező volt és nem tetszett a tanár, átmentem másikhoz, vagy hogy élvezetes legyen az óra kérdéseket tettem fel, vagy nyílt szini vitába keveredtem a tanárral megkérdőjelezve a tantárgyat. Onnan kezdve partnerek voltunk, és más volt a hozzáállása a tanárnak is, hogy látta egynéhány embert érdekel a mondanivalója. Mindent leírni hosszas lenne, bár tudom így is sokan fognak bírálni, de állok elébe. Azonban Trózi Tanár Urat is szeretném védelmembe venni. Nem érdekel, és akkor sem érdekelt, hogy milyen a politikai hozzáállása. Nem tartozik ide. Jó tanár, igencsak a jók közül. Nagy tudású, olvasott. Olyan mélyen és szélességben ismeri a klasszikus és modern elméleti közgazdasági irodalmat, mint ami kevesekről mondható el. Több féléven keresztül hallgattam tantárgyait mert élveztem az órákat. Igen, első évben az akkori proszeminárium keretében, melynek címe Jövőképek a közgazdaságtanban volt. Annak a tárgynak keretében feldolgoztuk a klasszikus közgazdaságtan nagy szerzőit Marx-tól Fukuyama-ig. (ha valakinek nem ismerős a név akkor nézzen utána). Azok a tárgyak amiket oktatott illetve oktattak más tanárokkal közösen nagyban hozzájárult a világ történéseinek és a történések kereteinek megértéséhez. Igazán hálás vagyok érte. Jobban belegondolva, hogy egy aktuális Moldova könyvet kaptunk olvasni, és azt elemeztük közgazdasági keretek között. Zárásul: Úgy gondolom, hogy egy oktató megítélése nem az alapján történik, hogy milyen szervezetekben és hol tölt be pozíciót, hanem Még valami: sajnálom, ha ugyanannak a sárdobálásnak lesz a terepe az „egyetem”, mint ami a nagy médiában és az intézmény falain kívül megy. Üdv. Szassz

Fekete Pestis 2008.01.15. 19:39:23

stratvm,

en is bef bankban es prop tradernel dolgoztam / dolgozok ) mint ( validation ) quant / quant dev, es tokeletesen egyetertek veled.

Volt egy vitam az "egyetemi lopas" rovatban egy kozgazossal, aki nem ertett velem egyet.
Azert nincs teljesen igazad. Amikor en felveteliztem, akkor p.l. az elso korben 6 emberrel talalkoztam. Az egyik a sztochasztikus dolgokat kerdezte ki ( az IR-es), az FX-es viszont igencsak kifaggatott PDE-bol, meg integralegyenletekbol. A kredites srac meg orosz fizikus volt, es foleg a Lie group-ra, meg a diff. geometriara ment ra.

Ezzel csak arra akarok kilyukadni, hogy a kozgazon a gyerekek el is szaladnanak, ha PDE-krol ( meg integralegyenletekrol, rezolvensrol, Levi-Civita konnekciokrol, Lie algebrarol, alapmegoldasokrol, Szoboljev terekrol stb ) kezdenenek el meselni nekik. ( Es itt nem is szolok arrol, hogy az oktatok sem lennenek kepesek ra, hogy mindezt elmagyarazzak. Ugyanis szabadidejukben nem termeszettudomanyt, hanem Marxot tanulmanyoznak, es az itt keveset segit ;) )

Szerintem teljesen remenytelen a kozgazon ilyesmit oktatni, a legjobb lenne a kvantitativ penzugytant az ELTE TTK-ra, a BME-re vagy Debrecenbe vinni.

Az, meg hogy egy kvant interjura " individual reading " kell, az nyilvanvalo. Csak azt nem tudom, hogy a gyerekeket felkeszitik-e a Kozgazon, hogy (a) onalloan megrendeljek az irodalmat (b) a megrendelt irodalmat elolvassak, es meg is ertsek (c) az olvasottakat alkalmazni tudjak, hogy ne bogjenek le a CSFB-ben, a quant felvetelin, p.l.

ja igen : es akkor meg nem is szoltam a C++-rol ( MatLab-rol ) meg az OO programozasrol, amit szinten kikerdeznek.

mercsi 2008.01.15. 20:46:18

Engem is tanított Trózi, és nekem tetszettek az órái. Szerintem egy előadás nem arra van, hogy a tanár szó szerint a könyvet mondja el, mert azt otthon is el tudom olvasni. Hozzáteszem, akkor nem beszélt ilyeneket, amiket állítólag az utánunk levő évfolyamnak már igen.
Felmerült bennem a kérdés, hogy az miért nem zavar senkit, hogy Bod Péter Ákos az óráin szintén nem rejti véka alá a nézeteit? Ernyes Éva valszámelőadásain elejtett megjegyzésekről szintén nem esik szó sehol... És a felsorolást lehetne folytatni. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy Trózi esete nem egyedülálló az egyetemen.

mercsi 2008.01.15. 20:49:03

Ja, és hozzáteszem: a kedvenc előadóm Pete Péter volt. (Én nagyon bírtam a humorát, és komolyan megfordult a fejemben, hogy makroelemzőnek megyek. Még jó, hogy nem mentem, nélküle nem lehet olyan a szakirány, mint volt...)

regtor 2008.01.15. 21:11:28

na ez a lényeg, ami mercsi hozzászólásából látszik: Trautmannt és Petét szeretik, mert érdekes fazonok, van stílusuk. de arra már (saját hibájukon kívül) nem képesek a hallgatók, hogy felismerjék a két ember által képviselt nézetek elemi különbségét. ez mutatja meg számomra legnyilvánvalóbban, hogy egy elsőéves közgazdászhallgató fejét nem lehet marxizmussal, vagy akármilyen érdekes tankönyvkiegészítéssel, filozofálgatással tömni, mert nem tudja megítélni, elhelyezni. csak annyi marad meg neki, hogy vicces volt. mi ez kérem, kabaré?

Fekete Pestis 2008.01.15. 21:37:36

1. az, hogy a bpa mit csinal vagy mit nem es az helyes-e, az mennyire befolyasolja azt, hogy amit trautmann csinal az helyes-e?

2. az alapkepzes nem az "extrakurrikularis ismeretek" atadasara, hanem a mainstream anyag, es azon keresztul a tudomanyag alapveto modszertananak a megtanitasara szolgal. ( persze lehet hogy en vagyok a vaskalapos.)

3. "mercsi" hozzaszolasa azt is megvilagitja, hogy mennyire felrevezeto ( es veszelyes ) az oktatok hallgatoi velemenyezesebol konzekvenciakat levonni.
"Mercsi" nem biztos hogy ertekelne p.l. a Cournot-fele duopol egyensuly ( asszem, van ilyen, nem ? ) levezeteset, ezzel szemben valoszinuleg jobban ertekelne Trautmann eszmefuttatasat a terepjarok erkolcstelensegerol . Mert az utobbi erthetobb es fogyaszthatobb.

( Sajnos (a) az absztrakt temakat egy bizonyos szint felett igen nehez "szorakoztatoan" eladni. meg hawking a "koznek" szant konyveiben is hemzsegnek a szakszavak. (b) minden tudomanyag elobb-utobb ohatatlanul is az absztrakcio "osvenyere teved". )

mercsi 2008.01.15. 22:28:35

1. képes vagyok felismerni a két ember által képviselt nézetek különbségét, és szerintem nem attól függ, hogy valakit jó előadónak tartunk-e, hogy milyen értékrendet képvisel.
2. az, hogy bpa mit csinál vagy mit nem csinál helyesen, nem befolyásolja trautmann tetteit, én csak arra próbáltam rávilágítani, hogy valamiért mindig csak az egyik oldalt emlegetik, pedig a másik oldalon is volna mit.
3. a cournot-féle duopólium is nagyon érdekes, de annyira egyszerű, hogy a könyvből simán meg lehet érteni, és csak azért, hogy meghallgathassam, hogy hogyan vezetik le, nem érdemes bemenni az előadásra, hogy úgymondjam, marha nagy az alternatív költsége... :)
4. Tőlem beszélhetne a terepjárók erkölcstelenségéről, arra az előadásra sem ülnék be, mivel annak sem venném hasznát a későbbiekben. Még egyszer hangsúlyozom: nekünk nem ezeket a dumákat nyomta, és én nyilván csak abból tudom megítélni, amit tapasztaltam. Úgy könnyű megítélni valakit, hogy sosem hallottad...
5. az egyetem nem kabaré, de próbáltál már 80 percet végigülni tök monoton előadó óráján? a humor nem azért kell, hogy valaki csak arra emlékezzen, hanem hogy segítse az emlékezést. nálam speciel működik.

antineolib 2008.01.15. 23:11:22

Bod Péter Ákos órái - ha már emlegetve lettek - igenis nagyon jók, eltekintve attól, hogy itt-ott tesz egy kis megjegyzést (hozzáteszem, miért hozza le a Népszabi ezt, a Magyar Nemzet meg miért nem hozza le Traut - hm, politika...).
Trau előadásai valahol érdekesek voltak, valahol nem. Például engem rohadtul nem érdekelt az, hogy ki mikor kapott Nobel-díjat (mikro 1 előadásokon szinte mindig lehetett hallani min. kettőről...), ellenben érdekeltek az alapok...
Ernyes Éva meg egy zseni. Az egyik legkiválóbb tanár ezen az egyetemen. Megérte TUF-olni a valszámot, Isten bizony, mert sokkal érdekesebb volt kis csoportban, mint nagyban. Jobban bele is ment a fejünkbe az a sok marhaság.

BPÁ-ra visszatérve: valamivel többet letett az asztalra, mint Trau...

Ezt csak azért, mert feljöttek ezek a nevek...

Fekete Pestis 2008.01.15. 23:33:31

Mercsi,
lehet hogy nem jott at, de en elegge vaskalapos vagyok ezugyben. Lehet " elvezkedni " ( p.l. amig meg oktattam, hulye szovicceket gyartottam meg cinikus megjegyzeseket eregettem el , sot, egyszer ZH alatt a hallgatoim " felszolitasara" csotanyt is fogtam ;) ), de ennek nem szabad a targy ( ill. a modszertan ) absztrakciojanak a rovasara menni.
Tudom, ez nem nepszeru, tudom, az absztrakt dolgok sok munkat igenyelnek, de akkor is.

Ez a " haszon" dolog egy nagy hulyeseg. Honnan tudod, hogy mi lesz a kesobbiekben " hasznos" ?
( Peldaul : Londonban, a bankokban felveteli interjun olyan dolgokat siman megkerdeznek, amelyeket szvsz te haszontalannak itelnel. Es megis - ez veres komoly, mert evi negyven gurigat lehet veluk keresni. Es a 40 guriga, az minden, csak nem vicc. )

Valoban : a hangulatot fel kell neha dobni - hol csotanyvadaszattal ( megjegyzem : ez egy vicc, hogy egy kolts vet intezmenyben ilyen fergeket kelljen hajkuraszni ), hol szoviccel, ez igy igaz.

( P.s. amikor en oda jartam, a Cournot-duopoliumot eloszor a ZH-n lattam, t.i. feladtak vizsgakerdesnek a levezetest, ugy hogy nem volt oran. Semmi gond, megolodottam, de azert kicsit furcsa. )

Fekete Pestis 2008.01.15. 23:37:44

@antineolib

tetszik, hogy Isten nevet ( kovetkezetesen ) nagy betuvel irod. ritka kivetel.

szelsokozep 2008.01.16. 11:47:30

egy tanóra lényege, hogy gondolkodásra késztesse a hallgatókat (kollégákat :-) ) és nem pusztán a tananyag legtökéletesebb elméleti elsajátításáról. Trózi óráiról úgy jön ki az ember, hogy gondolkodik, elmélkedik még utánna. Nem kell egyetérteni, csak végiggondolni. Ez az egyetem fokmérője - hogy GONDOLKODJ!!!

Fekete Pestis: te most menőzni jöttél ide? london - 40 guriga - Levi-Civita konnekciók ... szerintem ez a sztori nem ezekről szól és nem itt kell verned magam - valószínűleg nem jártál mostanában egy óráján sem... akkor miről beszélsz? Fogalmad sincs, hogy mennyire adják a standard mikro-makro-t, két évvel ezelőtti előadásvázlatokra hivatkozol, amik már nem tananyagok.

És a bsc + msc képzés lényege nem a bsc-ben az elmélet, msc-ben a gyakorlat megosztás, lehet ezeket párhuzamosan is csinálni.

Igen, egyre több olyan ember jár ide, akit konkrétan nem érdekel a közgazdaságtan, de majd csak jó lesz valamire... alapon gondolkodik. Őket úgysem érdeklik a neves közgazdászok elméletei, mert még a magyar pénzügyminiszter nevét sem tudják (nem egy, nem kettő ilyen van...), nem fognak gazdasági cikkeket olvasni és a tankönyvet is csak nehezen veszik a kezükbe. Na ők biztos nem is mennek ilyen óra közelébe, mert halvány fogalmunk sincs arról, mit beszél az az ember a táblánál és miért hadonászik a bottal...

S Uni V. Rock 2008.01.16. 12:14:23

Trau nagyon jól teszi, hogy előadáson szemléletet ad át, szerintem is az a feladata. Az már kissé zavaró, hogy némileg marxista szemléletet ad át, bár az is igaz, hogy mióta balhé volt, már messze visszafogottabb.

Trau valóban sokat olvasott (egyébként minden tanszékvezető sokat olvasott), de gyakran rosszul egyszerűsíti le a dolgokat, félreinterpretál. Érdemes erről beszélgetni az elm.töri tanszékesekkel. Tele voltak az előadásvázlatai is tárgyi hibával, és azóta is pongyola maradt, amit lead.

Az, hogy a szemináriumok száma és minősége így visszaesett, viszont egyértelműen az ő felelőssége, mint tanszékvezető és dékán. A kozgazdaságtan egy olyan dolog, aminek mainstream oktatása nagyon jól fel van építve a világon ezer helyen. Megvan, hogy milyen tárgy címen kb. hány óra kell, vannak tankönyvek, valamint azok a fogalmak, amiket intuitiven meg kell világítani előadáson. Ez azoknál is működik, akiket nem érdekel annyira a dolog, mert 'csak' lángosost szeretnének nyitni a Balatonon.

mercsi 2008.01.16. 12:28:26

Ernyes Éva valóban nagyon jó tanár! Nem azt mondtam, hogy nem az, hanem, hogy pl neki is vannak bizonyos megjegyzései óra közben. Ezzel is szerettem volna rávilágítani, hogy az, hogy egy tanár jó vagy nem jó, az nem a politikai nézeteitől függ.
antineolib: BPÁ óráiból te hallottál valamit? Én amikor beültem az első sorba, akkor is nagyon kellett koncentrálnom, hogy halljak belőle valamit, és amit hallottam, szerintem borzasztóan unalmas volt.

Tomika 2008.01.16. 15:43:20

Nem ismerem Trautmann-t személyesen, de tudtam róla, hogy vér-MSZP-s, úgyhogy nem is nála vettem fel a tárgyat... Remélem ha itt kormányváltás lesz, repül a magas pozícióiból! És akkor nem fog többet senkit mószerolni maga körül...

antineolib 2008.01.16. 20:28:06

Mercsi!

Ha közel ülsz hozzá, tökéletesen lehet hallani mindent. Nekem az tetszett BPÁ-ban, hogy egy rakat személyes élményt mesélt, amelyek olykor viccesek, néha meg igen szakmaiak is voltak. Ettől is lehet jó egy előadás egyébként... Sokakat ez nem hatott meg, inkább nem jártak be...

tallian.miklos · http://republican.blog.hirszerzo.hu/ 2008.01.16. 20:49:43

"A kredites srac meg orosz fizikus volt, es foleg a Lie group-ra, meg a diff. geometriara ment ra.

Ezzel csak arra akarok kilyukadni, hogy a kozgazon a gyerekek el is szaladnanak, ha PDE-krol ( meg integralegyenletekrol, rezolvensrol, Levi-Civita konnekciokrol, Lie algebrarol, alapmegoldasokrol, Szoboljev terekrol stb ) kezdenenek el meselni nekik."

Nade baszki, akkor mit tanítanak a magyar közgázokon? Komolyan. Idehaza egy matematikus megy egy fizikus ezeket megtanulja (és hirtelen kellemes meglepetés ért, hogy ezeket olvastam itt), a közgázon akkor mit csinálnak a matektanszékek?

Azt mondjuk tudom, hogy nálunk, a BME-n mindenki a közgáztanárok matematikai analfabétizmusán röhög... (Megtörtént példa: másodfokú függvény maximumának keresése 15 db behelyettesített érték közül a legnagyobb kiválasztásával.)

És - outsiderként - károsnak tartom azt, hogy ha valaki idejön, és elmondja, mik a követelmények egy valóban élvonalbeli helyen, akkor biztos előkerül valaki, aki szerint minek ezzel menőzni (és akinek a Lie-algebrákkal és hasonlókkal kapcsolatos tudásáról szándékosan nem alkotok semmiféle előfeltevést). Azt gondolom, megismerkedni az élvonalbeli követelményekkel és megpróbálni ezeket megcélozni nem menőzés, hanem létkérdés.

Ez körülbelül ugyanaz a vita, amit kajafronton a Bűvös szakács folytat a liszt-zsír-paprika szentháromság mai védelmezőivel...

Fekete Pestis 2008.01.16. 22:28:00

Miklos,

csak reszben van igazad.
Nezd, en azt hiszem, hogy az emlitett dolgok ( PDE meg tarsai ) elegge "embertelen" dolgok. mar abban a tekintetben, hogy (a) elsajatitasukhoz kb. 20 ev kell (b) ezt csak specialis, introvertalt emberek tudjak csinalni.

En nem sajnalom az idot, es introvertalt vagyok, de ezt nem lehet a tobbiektol kivanni.

A Kozgazra elsosorban az extrovertalt emberek mennek, akiknek ezek a dolgok csak szenvedest jelentenek.

Azt viszont igen sajatosnak tartom, hogy Magyarorszagon, ugy altalaban, csokken a term. tud-ot valaszto diakok szama. Szerintem a kormany, ha legalabb egy piros pontot szerett volna szerezni, ezen valtoztat6ott volna. (p.l. olyan osztondij-rendszert alakit ki, amely a term. tud. extra teljesitmenyt extra osztondijjal [ akar tobb ezer EUR havonta, a jelentkezok nagysagrendjet is tekintetbe veve ] dijazta volna. )

Mert, sajna, az luxus, hogy a term. tud-tol Magyarorszagon elfordulunk. A nemetek meg az angolok ezt megengedhetik maguknak - ok mar eleg gazdagok hozza.

==============================

Szemelyes kerdes : Te a Hedvig rokona vagy ? A " tallian" nev nem olyan gyakori ...

tallian.miklos · http://republican.blog.hirszerzo.hu/ 2008.01.16. 23:34:46

(Nem tudok Hedvig nevű rokonról. De több Tallián van, mint azt gondolná az ember. :) )

Nos. Én fizikus vagyok, szóval nem okoznak lelki sokkot a PDE-k. De ha nem is kell mindenkinek ezt beletömni a fejébe, azért mégiscsak azt tartanám normálisnak, hogy legyen mód elsajátítani a nemzetközi élvonal követelményeinek megugrásához szükséges tudást. Annak, aki szeretné. Esetleg a közgázon is.

A term. tud. és hasonló karokon _még_ van erre mód.

tula 2008.01.17. 19:27:25

pestis és stratvm: nem tudom, mondta-e már nektek valaki, hogy a derivatívárazáson kívül is van ám közgazdaságtan, és hogy a közgazdasági egyetemek nem kvantképzők. (mondom ezt úgy, hogy itt - másokkal együtt - én tanítom a sztochasztikus analízist a pénzügy szakosoknak). de megnyugtatásul elmondom, hogy a jövőre induló pénzügyi matematika mesterképzés viszont a TTK-val közös lesz

DT 2008.01.17. 20:10:46

lehet tudni egész véletlenül, hogy ki vagy kik a felelősek ezért a blogért? illetve, hogy mi is pontsan a céljuk vele?

"ez a Polgári Magyarország? csak kérdezem..." - hogy egy klasszikust idézzek

a bme-s kollégáknak üzenem, hogy bár tudjuk, hogy ők minden tekintetben tökéletesek, véleményük és személyük iránt is csak mérsékelt igényt támasztunk; de hát ez érthető is, mivel a tökéletesség elengedhetetlen velejárója a magas rezervációs ár... pfff... próbáltam kulturált lenni

S Uni V. Rock 2008.01.17. 20:57:19

Diákok írják.
Én sem vagyok különösebben kvantképző párti. De nem értem mi a baj azzal, hogy ők is kifejtik itt a véleményüket. A cél az, hogy legyen fórum, olyan dolgokról beszélni, ami zavar az egyetemen.

tallian.miklos · http://republican.blog.hirszerzo.hu/ 2008.01.17. 21:58:36

"de megnyugtatásul elmondom, hogy a jövőre induló pénzügyi matematika mesterképzés viszont a TTK-val közös lesz" - ez komolyan megnyugtató. Irónia nélkül.

"a bme-s kollégáknak üzenem, hogy bár tudjuk, hogy ők minden tekintetben tökéletesek" - Közelsem. De ettől még észrevesszük, hogy a BME-s közgáztanárok 95 %-a még a Trautmannról leírtakhoz képest is komoly botrány.

tula 2008.01.17. 22:30:03

"nem értem mi a baj azzal, hogy ők is kifejtik itt a véleményüket"
fejtsék bátran, csak én is szóvá teszem, ha olyanokat írnak le, hogy pl baromság gazdaságtörténetet tanítani

tula 2008.01.17. 22:33:18

"azt tartanám normálisnak, hogy legyen mód elsajátítani a nemzetközi élvonal követelményeinek megugrásához szükséges tudást. Annak, aki szeretné. Esetleg a közgázon is."
most is van egy gazdaságmatematika szak, azon belül egy pénzügyi matematika szakirány, ahol kiváló lehetőség nyílik elsajátítani akár a PDE-kkel kapcsolatos ismereteket is. csak hát sajnos elég kevesen élnek ezzel a lehetőséggel.

Fekete Pestis 2008.01.17. 22:42:03

Tula,

az ember alapjaban veve kapzsi es gonosz. errol szol a kozgazdasagtan.

A " kvant" resze azert erdekes, mert a term. tud. kollegak igen szep penzt kereshetnek vele - mig olyan eszkoztarat fejlesztenek ki, amelyeket _igazan_ hasznos dolgokra ( p.l. termeszettudomanyos jelensegek megertesere ) lehet felhasznalni.

Ha cinikus szeretnek lenni, akkor ezt a kozgazdaszok " negativ extern 6asnak" tekintik.

( Az "optimalis tokeallokacio", tevedes ne essek, csak az embereknek fontos. Tehat fontossaga kisebb vagy egyenlo az emberi faj fontossaganal. )

Engem szemely szerint mindig is jobban erdekeltek a termeszettudomanyos jelensegek, mint a kozgazdasagtaniak. Egyszeruen azert, mert (a) sokkal erdekesebbek (b) leirasukra a matematikai eszkoztar sokkal alkalmasabb. ( ha szabad a blaszfemiat es a cinizmust otvoznom : nem veletlen, hogy Isten [ aki a termeszettudomany " reszortosa" ] a matematika nyelvet beszeli, mig ez a nyelv igen sok embernek [ akik a " kozgazdasagtanert" felelosek ] igen gyakran " erthetetlen makogasnak " bizonyul ;) )

Mindenesetre ennek a " derivatives hype"-nak az a praktikus oldala, hogy igen sok " tanult fizikus kolleganak" biztositja a ( tudasabol valo ) gondtalan megelhetest. Ami mindenkeppen elosegiti a meritokracia eszmejenek megvalosulasat.

( P.s. mint " tanult kollegam" emlitette, a BME-sek korant sem kepzelik magukat tokeletesnek. Nade azert tokeletlen es tokeletlen kozott azert lehet nemi kulonbseg, nem igaz ? ;) )

Fekete Pestis 2008.01.17. 22:46:15

Tula,

csak ugy mellekesen kerdem : szoktad az e-mailjeidet olvasgatni ?
Ott leirtam azt, ami a 22:33:18-as kommentedrol a velemenyem.
[ Biztos a valaszod " elkeveredett a postan", bizonyara " teves iranyitoszam-megadas miatt" ;) ]

Udv:
-ZP.

DT 2008.01.17. 23:18:01


Valami furcsa ellentmondást érzek ezen az oldalon, de erősítsetek meg benne kérlek, ha így van:

Nem azok kommentelnek, akik ezt a blogot írják (bár ez általában így szokott lenni :D de hasonlóan öncélú blogok esetén gyakori, hogy az író/k maguk a kommentelők is). Ugyanis, míg maga a blog színvonaláról nem tudok a jóízlés határain belül nyilatkozni, azt kell észrevennem, hogy a kommentelők között meglehetősen tanult kollégák vannak. /Azt hiszem előző mondatom alapján érezhető a véleményem a blog íróiról, akik vélelmezem az "összeesküdött a világ ellenem - mindenért az egyetem bürokráciája és oktatói kollektívája a hibás" párhuzamban élik az életüket, nem mellékesen, mint a BCE-s hallgatók túlnyomó része./ Mindkét kommentelő mainstream meglehetősen korrekt.

Műszakis 'barátainkat' nem állt szándékomban sértegetni, mert a fent leírtakkal, ha nem is minden pontban, de egyetértek, azonban tagadhatatlan előítéletem velük szemben azon attitűdjükön alapul, amely magával a BCE intézményével és nem annak hallgatóival konfrontálódik.

A blog íróinak pedig annyit, hogy Trautmann László nevében én kérem ki magamnak ezt az ócska konspirációs elméletet. Ez szánalom. De örülök, hogy a sok tanulás, a kötelességeknek való elegettevés - mert gondolom azt megteszik a lelkes blogger urak és hölgyek, különben milyen alapon is állna ez, és a többi bíráskodás, méltatlankodás - nem veszi el az idejüket attól, hogy hasonló dolgokot rágódjanak. A jövő közgazdászai.. most sírni vagy nevetni kellene?...

tula 2008.01.17. 23:23:32

pestis, az emailcimem zsolt.tulassay@uni-corvinus.hu, ide egyelore nem kaptam toled levelet. a megelozo kommentedre asszem nem erdemes tul sok szot vesztegetni.

Tomika 2008.01.18. 01:49:10

hidden,
Szerintem, ma, Magyarországon ez már nem csak párszimpátia kérdése... Maradjunk ennyiben.

Scotus Viator 2008.01.18. 10:32:21

DT 2008.01.17. 20:10:46

"lehet tudni egész véletlenül, hogy ki vagy kik a felelősek ezért a blogért? illetve, hogy mi is pontsan a céljuk vele?"

Lehet tudni egész véletlenül hogy ki vagy kik állnak a DT nick mögött? Illetve, hogy mi is pontosan a célja/uk a hozzászólásokkal?

harry 2008.01.18. 10:36:51

Kedves Fekete Pestis!
(ezt muszáj volt leírnom, bocsánat)

"az ember alapjaban veve kapzsi es gonosz. errol szol a kozgazdasagtan"

nem, nem erről szól. ha olvasnál olyat, akkor tudnád. de még azt se kell, elég belekukkantani (az itt most nem minősítendő) régi összhas könyvbe, ott is le van hivatkozva.

látod, ezért és a például ebből következő ostobaságok miatt kell inkább az időt mértékelmélet helyett ELEINTE, ha másnem, legalább Hayek olvasásával (és megértésével) tölteni.
Trózi viszont nem szereti Hayeket... hnm egy egészen más irányt kedvel. Ezen fennakadni a legnagyobb hülyeség és "fasizmus". Aki nem szeretne "plurális tudományt", az menjen vissza kb száz évet az időben.

Más kérdés, hogy az ő részéről szintén elfogadhatatlan az, hogy mindezt aktuálpolitikai éllel adja elő. Bár a társadalomtudományok mindenféle bemutatása (és igen, képzeljétek, a közgazdaságtan az) mindenképpen politikai jellegű lesz, maximum elrejtik ezt a jellegét (ahogy Pete is teszi például sokszor, azért hallgatóságtól függ persze) azzal, hogy nem mondják ki a kényes premisszákat.
Szintén gáz, hogy vázolja a fura vízióit, ez valóban nem tartozik a félév anyagához. De őszintén... legalább karakteres és szórakoztató. Nem hiszem, hogy bárki ezen az egyetemen többet tanulna egy alapozó mikroelőadáson más tanárnál. Ha idegesítő, szerintem lehet szólni neki (elhiszem, tud lenni).

Ez a téma, kedves DT vszeg annak köszönhető, h sok a rajkos itten, illetve hogy az egyetemi politika egy már elvesztett csatájának utórezgései még most is érezhetőek, bár Pete már elment.
Ha Trózinak van bűne, akkor szerintem épp ez: nem tudta a kollégáját kezelni, az egyetemi hatalmi politika miatt kifúrt embereket a közgázról, hagyta, hogy egy személyes és szakmai ellenérzések által keltett konfliktus ahallgatók fejében a fent látható módon képeződjön le.
Ez rontja az egyetem és a Kkar eddig sem túl fényes presztízsét, szakmailag gyengítette az intézményt.
A dékán - amellett, hogy pozícióban akart maradni - nézhetné azért a mi érdekeinket is.
A szemináriumok számának csökkentése nemtom, mi van ezzel, de tényleg gáz, ha igaz (lehet, hogy elmentek a tanárok, mert nem bírják Trózit?? lásd fentebb).

Viszont érdeme a dékán úrnak, hogy tanítgat politikai gazdaságtant (egy töredékét, mellesleg egész main streamet), ha ezzel hagyományt teremtene, akkor az nagyon jó lenne.
És ez inkább szolgálná mondjuk az egyetem (pláne BA-jének) a "nemzetközi élvonalba emelését", mint a funkcionálanalízis (bár ez is hiányzik, de a másik jobban).

Anno az "új tanterv" egyébként épp akkor irtotta ki az elmtörioktatást, mikor "nyugaton" kezdtek újra nagyobb súlyt kapni ezek a tanszékek... De ez a blog nem a politikai gazdaságtan előretöréséről szól az economicsszal szemben, szal soviel dazu.

Axé e Paz!

harry

p. s.: egyébként tényleg vicces, hogy a közgazdaságtan oktatásáról egy BMEs fizikus (hallgató?) oktatná ki a közgáz dékánját :) bocs.

antineolib 2008.01.18. 11:58:22

DT!

A jövő közgazdászai nem írhatnak blogot? Akár jövőbeni politológus, politikus is írhat blogot, bárki írhat... Kicsit érdekes volt ez a kiritka...

Egykori csoporttársad...

DT 2008.01.18. 13:49:06


Természetesen lehet tudni ki áll a DT nick mögött, ami a monogrammom. Deák Tibor vagyok. Egyéb személyes információkat is megosztok igény szerint :D

Célom különösebben nincs, mert ezzel a mentalitással szemben egyszerűen értelmetlennek, másrészt rangon alulinak találom a küzdelmet, ha lehet így fogalmazni. Szimplán mélységes felháborodásomnak szerettem volna hangot adni, céltalanul.

Természetesen bárki írhat blogot, a jövő közgazdászai is. De ebben az esetben a "tányérjából jót eszik, majd belepiszkít" esetet vélem felismerni /csak, hogy ismét egy klasszikust idézzek :D/. Ezt már inkább nem is magyarázom. Egyszerűen etikátlannak, visszataszítónak tartom azt, ami itt folyik.

Miután az egyetem egy munkahely / az államilag finanszírozott képzésre járó/ hallgatók számára is, vannak bizonyos kötelességeink. A következőkben leírtak nem vonatkoznak azokra, akik megveszik a diplomájukat /elnézést kérek az általánosításért azoktól, akik egyéb okok miatt kerültek költségtérítéses képzésre/, ugyanis ők joggal élnek reklamációval, az ár-érték piaci viszonyoktól eltérő aránya miatt. És most hadd osszak meg egy, a mai világban már felettébb különösnek tetsző elgondolást Veled, amit én még vallok, legalábbis próbálok: amíg a kötelességeimnek nem teszek eleget, nem rendelkezek jogi alappal ahhoz, hogy bárminemű követeléssel álljak elő a jogaimat illetően, illetve arányosan épp annyit követelhetek, amennyit nyújtottam. Ezt természetesen lehet egy konzervatív, maradi gondolkodásnak bélyegezni, és könnyen lehet, hogy ez már csak az én értékrendemnek egy furcsa anomáliája. Viszont én ezek alapján azt gondolom, hogy amíg a kötelesség-jog egyensúly ilyen szinten ki van billenve, nincs létjogosultsága többek között egy ilyen blognak sem. Tudnék Neked politikai példákat hozni, ami alapján könnyen belátnád, hogy ez azért nem egy elvetendő gondolat, de szándékosan nem szeretnék itt politizálni. Továbbra is fenntartom, hogy a kommentek zömének színvonala messze meghaladja magáét a blogét, de mint látom ez nem véletlen.

Fekete Pestis 2008.01.18. 14:43:42

Kedves harry,

sajnos az utobbi idoben azt kivanjak tolem, hogy nehany szoban el tudjam magyarazni valaminek a lenyeget. Ha a targyat 2-3 szoban kell osszefoglalni, akkor a kozgazdasagtan a penzrol es a hatalomrol szol ( es az emberekbol alapjaban veve a gonoszsagot es kapzsisagot hozza elo ). Ez persze leegyszerusites, de 2 szoban nem fer el az elmelettortenet.

egyebkent hayek nem az a csoka, aki a neoliberalizmus atyja ? tja, eppen mostansag aldozik le nekik ... ( a szemelyes velemenyem errol : ha majd lesz 20-30 millio EUR-m, es egy sweat factory-m a Fulop szigeteken, akkor en leszek a legnagyobb neoliberalis. Addig azonban, amig ezt megszerzem, a neoliberalizmusnak minden rosszat kivanok. Ugyanis addig ez nem az erdekem. [ mas kerdes, hogy egyeb extrem nezetek, p.l. komenizmus sem ... ] )

Amikor a ' kapzsisagrol es gonoszsagrol' irok, akkor alapvetoen normativ iteletet alkotok. Ez azonban egy tars. tud targy eseteben szvsz. nem baj, hiszen ott nincsenek p.l. Newton vagy Maxwell egyenletei, amelyek a keretrendszert [ bizonyos feltetelek kozott ] meghatarozzak.

Fekete Pestis 2008.01.18. 17:07:19

@DT :
altalaban a " cuius regio eius religio' ( t.i. aki fizet, az diktal ) elvevel igazad van, azonban ebben a helyzetben sajna nincs.
Megpedig azert nincs, mert elhangzott a dekan Urral szemben egy olyan allitas, mely szerint politizal. Szvsz igencsak visszas, ha valaki (a) olyan pozicioban van amely hatalommal jar (b) ES ebbol a poziciobol olyan nezeteket hirdet, amelyekkel jonehanyan nem ertenek egyet.
Ez a klasszikus " akie a fold, aze a vallas" alapelv, amely ellen tiltakozok. ( Most tok mindegy, hogy milyen nezetet hirdet).

Szerintem nagyjabol ezert tart ott az orszag, ahol tart ( most idezhetnek A Haza Nagyjatol egy-ket vereteset, hogy ezt az " ott-tartast" megvilagitsam, de szigoruan probalom kerulni a politikat ezen a szent helyen. ).
Mindenesetre az ellentetes nezetet vallo(k)nak nagyon-de-nagyon frusztralo lehet a dolog, ezt tapasztalatbol tudom.

Es ha erre valaki felhivja a figyelmet, ugy, hogy " gerilla-modon" botranyt csinal, akkor annak csak orulni tudok. Ezzel is hozzajarul a mocsok ( nameg a feudalizmus ) eltakaritasahoz.

Mindenkit csokoltat && olel
-A Fekete Pestis.

DT 2008.01.18. 23:56:58


Nem szándékozok reklámozni senkit és semmit, és nincs közöm az alább linkelt oldalhoz, csak egy példa, hogy ilyet is lehet. Én is csak véletlenül akadtam rá:

www.kermark.hu


Antineolib kollégának reflektálva egy korábbi bejegyzésére, amiben Berde Évát is megemlíti, hogy panaszkodnak rá az ismerősök... Nos.. Van olyan akire nem panaszkodnak? /Azokon kívül természetesen, akik mindenkinek megadják a kettest feltétel nélkül is; akik megadják a kérdéseket előre, vagy hasonló nagyvonalú gesztusokat tesznek. Bár ezek mögött is némely esetekben a sütő irónia, amivel teszik ezt, a leginkább szemetszúró.../ Berde Éva szakmai hozzáértését vitatni, azért meredek kicsit.

Ugyan már kérem...

antineolib 2008.01.19. 21:47:43

Tibi! (ha már felfedted Magad :P)

Azt hiszem, nem vontam kétségbe Berde Éva szakmai szakmai hozzáértését, szimplán csak a mások által (leginkább a BSc-képzésben résztvevők) említett megjegyzést továbbítottam ide...
Trau VS: Berde Éva? Vegyes érzelmek, egyértelmű döntés nincs...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.01.20. 02:40:18

Szerdán a II-es előadóban sokadik számvitel-vizsgám végeztével éppen pakolom össze a táskám, Trautmann érkezik, odamegy az egyik számvitel tanszékes vizsgafelügyelőhöz és elkezdi lendületesen magyarázni neki, hogy "olvasom a blogokat" ésígytovábbb, ésígytovább. :)

Scotus Viator 2008.01.20. 21:29:42

@Turul: és pontosan mit mondott a derék dékán úr?

@DT: te most akkor hol tanítasz? Mert Deák Tibor néven csak egy profot talált a telefonkönyv, valami Mikrobiológia tanszéken, aminek meg nem sok köze van a Mikroökonómiához.

realitycheck 2008.01.22. 20:28:05

"DT 2008.01.18. 23:56:58

Nem szándékozok reklámozni senkit és semmit, és nincs közöm az alább linkelt oldalhoz, csak egy példa, hogy ilyet is lehet. Én is csak véletlenül akadtam rá:

www.kermark.hu"

Kommentár nélkül: lzooltan.blogspot.com

midrovertalt 2008.01.23. 09:59:07

Scotus!

DT egy harmadéves hallgató, nekem a volt csoporttársam. Ne keresd a telefonkönyvben. :D

Scotus Viator 2008.01.23. 12:32:31

Ja, így már más. Csak mert az első mondata meglehetősen fenyegetőre sikeredett, ezért gondoltam, h esetleg tanár az illető.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.01.23. 18:09:40

Scotus Viator:
Mindössze ennyit hallottam, de nagyon fel volt pörögve. :)

pitymalat 2008.01.24. 23:15:21

DT-nek:
Kötelességeink valóban vannak az egyetemen (nem tanulsz megbuksz), de nem ingyen vagy itt. Elmehetnél hidegburkolónak vagy redőnyösnek és kapnál 300e nettót havonta ha ügyes vagy. Ehelyett itt vagy és nem dolgozol (ezt hívják alterantívaköltségnek :), és eltöltesz valamivel 5 évet rövid életedből. Ezért igazán megérdemelnél valami fajta minőséget.

Másrészt miért ne lenne jogod egy oktatód a szakmai hozzáértését vitatni?
Vannak olyan szakképzett tanárok, mint amilyen én talán sosem leszek és huszonegynehány évesen nem vagyunk még túl okosak, így nehéz jó kritikát mondani, de az oktatók egy része hajllamos olyan hibákat véteni, amiket nem lenne szabad. Egy tanárom egy egyszerű vizsgakérdést nem tudott elmagyarázni, mondván azt a részt nem ő tanította. Egy másik óránként mondott olyan inkonzisztens dolgokat, amelyekről még én is észre vettem, hogy logikailag ellentmondásosak Ilyenkor mi van?

Nem kell eszetlenül fikázni az egyetemet, mert rengeteg jó dolog van benne, de AKKOR SEM SZENT TEHÉN!!!! Vannak jogaink, szolgáltatást veszünk igénybe, és ki kell fejeznünk azt is, ha valami nem tetszik, és akkor KRITIZÁLNI KELL!!!!!. Emellett hajrá, írjatok bejegyzést arról , hogy miért jó a közgáz. Örömmel olvasom.

Fekete Pestis 2008.01.26. 16:46:33

( a kritizaloknak )
Bar nem tartozik szorosan ide ( t.i. az igen tisztelt Dekan Ur megitelesehez ), de errol a " kritikai szellemrol" a kovetkezo a velemenyem.

Az elmult 6 evben modom volt vegzos ( ill. frissen vegzett ) hallgatokkal egyutt dolgozni ( reszben mint temavezeto, reszben mint "coach" a cegnel ).
Negy eset ( az altalam megfigyelt minta nagysaga) nem nagy szam, de azert elgondolkodtato.

Ugy veszem eszre, hogy a kedves friss diplomasok pofaja egy kisse nagy lett. A " mi-idonkben" ( ugy 15 evvel ezelott ) a magyar cegeknel a junior kollegak befogtak a pofajukat ( " Maul halten und ruhig bleiben " ) es nem azzal kezdtek a palyafutasukat, hogy a szenior kollegakat kritizaltak, sot egreciroztattak.
Sajnos, ma ez a divat. Es nem csak akkor, ha tortenetesen a junior kollega valamit jobban tud, mint a szenior.

Harom pelda.
1. Nemzetkozi energiatermelo ceg. A reszlegen en ertek egyedul a programozashoz (!), de a junior ( na ki mas , ha nem kozgazdasz ) kollega pofaja igen nagy. Ennel csak on-marketingje magyobb es IT tudasa kisebb.
Emberunk nem dolgozott ugyan meg IT cegnel, de tanacsot ad nekem, hogy hogy kell release-t csinalni. Mikor, mit, stb, stb.

2. Diplomatervezo egy ceg kutatasi szakteruleten. A szakterulet matematikai modelleket gyart, _es ezekbol mukodokepes szamitogepes kodot ad at a tobbi teruletnek_.
Diplomatervezonk az elso heten (!) bejelenti, hogy
- vegzes utan a cegnel szeretne maradni
- mint a ceg munkatarsa szeretne PhD-t csinalni
- ES TERMESZETESEN a kodolasban nem hajlando reszt venni (!), ugyanis az a mi, a tobbiek feladata (!).

3. A legdurvabb : a srac, akinek a temavezetoje voltam, az elso heten egy kvadratikus optimalizacios problemaval keresett meg : hogy milyen nem linearis num. optimalizacios eljarast hasznaljon. Mire fel en mondtam, hogy semmilyet, ugyanis ha a valtozok a minimalizalando kifejezesben kvadratikusak, akkor a valtozok szerint derivalva egy linearis egyelnetrendszerhez jutunk. tehat, tettem hozza kisse szarkasztikusan, erdemesebb lenne a szolver algoritmusokrol kerdeznie, nem pedig a lemlin. optimalizalo algoritmusokrol.
Mirefel a srac nyilvanosan (!) lehulyezett, hogy az nem ugy van, stb, stb, stb.
( En meg ezt leszartam, az " aquila non captat muscas" jegyeben. )

Mindebbol az a tanulsag, kedves kritikusok ( akiknek a " minosegi oktatas" , mint " megrendeloknek", ugymond "jar" ) , hogy a kritikai szellem szep is meg jo is, de azert neha a " kezdeti es peremfeltetelekre" ( ugymint a koteles tisztelet megadasa a kollegaknak, stb, stb ) is tekintettel kell lenni.

( A minosegi oktatas, valo igaz, jar. De azert mert (a) az oktatonak el kell szamolni a " talentumokkal" ( bibliai ertelemben : a rabizott _intellektualis ertekkel_, a gyerekekkel (b) az orszag es a tudomany javat az oktatok altal kimuvelt hallgatok csak elosegitik. ).

Szerintem itt nem a hallgatokrol ( es az o igen nagy egojukrol ) van szo, hanem (a)-(b)-rol. Az eredmeny szempontjabol ugyan mindegy, de a hallgatoi melleny novelese szempontajbol ( amely ugy a kesobbi kollegaiknak, mint nekik sajat maguknak terhes lesz ) nem mindegy.

Olel mindenkit :
-A Fekete Pestis

héja 2008.01.27. 01:20:53

A kritikai szemlélet kialakítását az egyetem tapasztalatom szerint kiemelt céljának tartja, persze szigorúan SZAKMAI ALAPON.
Ráadásul jogos kritikát sem lehet tiszteletlenül tálalni...

Viszont általánosítani sem szerencsés.

Talán könnyebb lesöpörni a egészet azzal, hogy 'mit pofáznak ezek a taknyosok, ahelyett, hogy tanulnának', mint elgondolkozni. Az is kiderülhet, hogy a felmerülő témák egy része csak üres nyafogás (tessék ráébreszteni a panaszkodókat!). De ha a többiből értelmes vita alakul ki hallgatók, tanárok és külső szemlélők között, már megérte. Abban bizonyára egyetértünk, hogy van hová fejlődni...

DT 2008.01.29. 16:53:28


A véleményemet már kifejtettem; továbbra is tartom magam hozzá.

Kedves Scotus Viator, :)

Miután Te számonkértél kilétemről, aminek én eleget is tettem (valóban nem oktató vagyok, ahogy DÁ ex-kolléga mondta helyesen, harmadéves pénzügyes vagyok), feltételezem Te is kész vagy kilétedről hasonlóan informálni engem. :) Mert gondolom, ha a fair dolgoknak ennyire lelkes zászlóvivője vagy, könnyen belátod, hogy ez így fair :)

És a témával kapcsolatos véleményedre is kíváncsi vagyok, mivel ahhoz még sajnos nem volt szerencsém. :)

Hallgatlak

Scotus Viator 2008.01.30. 18:15:39

Kedves DT,

Mint említettem, "láttam én már karón varjút", volt már rá példa h valahol interneten kritizáltak egy közgázos tanárt, aztán fenyegetőzés lett a vége.
Jómagam már végzett vagyok, így kilétemet illetően sok felfednivalóm nincs, azzal nem mennél sokra hogy Nagy Jóska végzett hallgató, nemde?
Semmi közöm nincs a közgázhoz jelenleg (sem phd, sem tanár, semmi)

A témával kapcsolatos véleményem így-úgy már itt a topicban illetőleg a nyomtatott sajtóban elhangzott, mások hozzászólásai, véleményei által, így ehhez sokat nem kell hozzátennem

Üdv. Scotus

DT 2008.01.30. 21:41:19


A kérések, kérdések elől elgánsan kihátráltál, minden elismerésem. Az "azzal nem mennél sokra" különösen magával ragadó megjegyzés volt :)

Gondolom mély nyomot hagyhatott benned az egyetem, ha ma már ugyan semmi közöd hozzá, mégis vissza - vissza jársz sírdogálni. Dícséretes dolog.

Kedves, hogy még színvallásom után is tanárnak véltél, megtisztelő. Viszont kérlek ne nézd le annyira a Corvinusos tanárokat, hogy azt hidd, ha problémájuk lenne az oldal tartalmával, a következő, általam használt nyílt kérdésben próbálnának információt szerezni a blog szerzőiről:

"lehet tudni egész véletlenül, hogy ki vagy kik a felelősek ezért a blogért? illetve, hogy mi is pontsan a céljuk vele?"

Ennél azért több eszük van ;)

Egy kérdésem azért lenne, bízom benne erre nem okoz különösebb problémát válaszolni:

Mi lett volna akkor, ha tanár vagyok? Ha megtalálsz a telfonkönyvben? /:D:D tényleg masszív lehet a damage, ha még erre is képes voltál :D:D/

Hallgatlak. Továbbra is :)

Scotus Viator 2008.01.31. 03:28:09

Ad 1: mint olvashatod majd minden topicban (itt is) számos már végzett hallgató "vissza-vissza jár sírdogálni". Ebből az én lelkiállapotomra, illetőleg a Corvinus erre gyakorolt hatásaira következtetni eléggé merész

Ad 2: a telefonkönyv csak vicc volt, ezek szerint nem jött le...

Asszem ide Szalacsi mester érc csengésű szavai illenek legjobban:
"Semmi többet nem tudok elmondani. Kérem kapcsojja ki"

Case closed.

DT 2008.01.31. 16:55:31


Igen, erre számítottam.

Bácsi gyössz -e? Hova? Seggemre fótnak! (törölt) · http://youtube.com/watch?v=bdGYo9wN9sU 2008.02.16. 16:36:41

Még jó, hogy az iwiw-es adatlapjára a [ezt csinálom amikor nem dolgozom] rovatba írta, hogy ETETEM az ÁLLATOKAT, és nem pedig a dolgozom rovatba :D


süti beállítások módosítása