corvinull blog

Sztorik a Corvinus egyetemről az utókornak.
Írj te is: sunivrock@gmail.com

Kommentek

  • tokenhunter: Ne haragudj, de szerintem saját hibád miatt nem tudtál mit kezdeni az egyetemen megszerzett "tudás... (2016.05.06. 17:36) Vége
  • vigike: @vigike: természetesen vizsgadolgozatra gondolok (2010.06.01. 13:29) Tanszéki zárvatartás
  • corvinyusz: @dobroczkiadam: válasz ment hely hiányában priviben. (2010.05.19. 09:44) Költői kérdés
  • corvinyusz: @oroce: ez minden felsőoktatási intézmény minden hallgatójára működik,és névtelen. a Halvel az csa... (2010.05.18. 11:37) A tanár-értékelő
  • sncf: Talán csak annyi történt, hogy az egyetemi kommunikáció a szervezők által kért időpontnál jóval ko... (2010.04.29. 13:14) „Válság az oktatásban? Oktatás a válságban!”

Címkék

ballmer (1) bicikli (3) blog (3) bologna (1) bombariadó (1) c (1) campus (4) child (1) cikk (2) corvinull (1) corvinus (5) csalas (2) dekan (1) diak (8) diploma (3) diplomaosztó (1) diszdoktor (1) disztoktor (1) economics (2) egyetem (5) előadás (3) előadó (1) email (3) erasmus (3) eredmények (1) foepulet (1) foto (1) fűtés hűtés (1) gep (1) g kar (2) halvel (3) hiányosságok (1) hír (1) hírlevél (1) hok (5) hök (1) informatika (1) iszk (1) kampany (1) kerdoiv (1) kinizsi (1) konferencia (1) könyvtár (3) közgazdász (1) közgazdász cikk (2) kredit (1) kurzus (2) k kar (5) lemondas (1) lift (1) lustasag (1) mancs (2) meszaros tamas (1) metro (1) napközi (1) nemzetközi iroda (2) nepszavazas (1) neptun (2) oktato (7) ora (3) palyazat (1) pc (1) penz (1) puska (1) reform (1) reklam (1) rektor (1) segédlet (1) stadler (1) szakszem (1) számvitel (2) szappan (1) szekrény (1) szemet (1) tanarok (13) tandíj (1) tankönyv (2) tanszék (6) tarolo (1) tárolók (1) tarsadalomszerkezet (1) tata (1) tesi (1) to (1) trautmann (1) tuf (1) tvsz (1) t kar (4) video (1) vizsga (10) zalai erno (1) Címkefelhő

Magyar Narancs cikk

2008.02.07. 14:22 - S Uni V. Rock

Címkék: blog cikk mancs

Kovács János Mátyás: Jajkiáltvány - A közgazdasági elitképzésről

Ez egy megkésett manifesztum. Régen meg kellett volna írnom, hisz amiről szól, már '89 előtt is nyugtalanított. Nem tehettem azonban, mert kötött a szakmai logika. Aki az eszmék kurrens történetét hideg fejjel szeretné követni, tartsa távol magát a programmatikus érveléstől. Másfél éve - remélem, csak átmenetileg - kiléptem a "pártatlan nézelődő" szerepéből, az ELTE új Közgazdaságtudományi Tanszékének egyik kezdeményezője lettem. Jelentem, el vagyok fogulva. De hát mi értelme közreadni egy megkésett kiáltványt? Visszakérdezek: mi értelme visszazárni az asztalfiókba? Talán már nem időszerű? Én lennék a legboldogabb, ha ebben az értelemben is megkésett lenne.

*

Blogot olvasok, a Corvinus diákjainak mondatait ízlelgetem mind szomorúbban. Szellemi nyomorról, csalásról, provincializmusról tudósítanak a bejegyzések. Arról, hogyan nem akar, nem tud felnőni a magyar közgazdasági felsőoktatás, s ha véletlenül mégis, miként sorvad el oly gyakran megint. Véletlenül - mondom - mert mindig akad eredeti tudós, magával ragadó tanár, aki nem éri be azzal, hogy élvezze a végtelen gyermekkor csalóka nyugalmát. Némelyük hasonló blogokat szerkesztett volna harminc-negyven évvel ezelőtt a "Marx"-on, ám nekik nem adatott sokkal több egy féllegális önképzőkörnél (no meg a féltve őrzött, szobányi Ural 2 számítógépnél). A nyolcvanas években lassan kitárult a világ, el lehetett menni és szabad volt hazajönni. A tanítani vágyó elégedetleneknek pedig elvileg szabad volt bezúdulnia a Közgázra.

folyt.
és tessék ide kommentelni róla.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinull.blog.hu/api/trackback/id/tr17329503

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: dibujos de amor a lapiz faciles de hacer paso a paso 2018.08.12. 18:05:00

California association of realtors rental contract template - kaekibn

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rc 2008.02.07. 16:36:21

Én is el leszek fogulva, de akkor is:
kozgaz.tatk.elte.hu/page/kozgazdasagtan/id/7/
Azért egy-két elég impresszív dolog van itt készülőben.

Függetlenül attól, hogy most mi lesz a jövője ennek a projektnek, sikeres lesz e avagy sem, én nagy fegyverténynek tartom akár csak a felvetését is, h a magyar (elsősorban társadalomtudományi) felsőoktatásban szabaduljunk meg attól az önhitt, nagyarcú mítosztól, hogy minden (nem magyar specifikus) témát csakis és kizárólag az über(nek kikiáltott) magyar tudósok über(nek kikiáltott) könyveiből lehet a legjobban megtanítani/megtanulni. Tény és való hogy számos területen a magyar tudomány elég magas, helyenként valóban világszínvonalú eredményekkel rendelkezik. (segítek: a közgazdaságtudomány nem tartozik ezek közé).

A téma továbbgondolását az olvasókra bízom

Fekete Pestis 2008.02.07. 23:56:02

Nos.
Eleg nehez ugy a cikket kommentelni, hogy ne essek a politizalas " bunebe", azonban megis megprobalkozok ezzel.

Tobb gondolatom is van a cikkrol.
1. A cikk ( a corvinull blog, illetve az ott vallott ertekrendek kozzetetelenek urugyen, illetve azok mintegy " folyomanyakent" ) ( szerintem ) pofatlanul dicseri a neoliberalizmust.

Nos.

En mindent elkobetek, hogy szaktudasomat noveljem, mert nekem az az egyetlen tokem.
Amely azonban a penztokevel szemben csak korlatozottan ervenyesulhet. Minel nagyobb a penztoke, annal korlatozottabban.
En a Kozgazon viszonylag keves dolgot tanultam. Ezen keves dolgok egyike a " cash flow" fogalma. Brutalisan fogalmazva : jelenleg Magyarorszagrol KIFELE folyik a toke. Es nem latom, hogy nekem, mint magyarnak ez HOL erdekem.
A helytelen elojelu tokearamlast nagyreszt a neolibearlis paradigma okozza ( nem elfelejtkezve, persze, az eszetlenul felvett allamkolcsonok torleszteset, ugyebar. )

Most nem megyek bele a tokeakkumulacio kerdeseibe ( elmelettortenetbol mindig is gyenge voltam). csak arra az aspektusra ternek ki, hogy ez a tokekivonas ( es ennek folyomanyai : p.l. a csekely hozzaadott erteku termeles, alacsony munkaberek, korlatozott verseny ) eppen azt a kozeposztalyt sujtja, amelyhez a Kozgazon kikepzendo, korszeru ismeretekkel rendelkezo szellemi elit is tartozna.

A tisztelt Szerzo gondolkodjon el azon, hogy a neoliberalsta tanai mennyire segitettek az orszagnak, a kozeposztalynak az elmult 18 evben. ( ezzel, persze, nem azt allitom, meg burkoltan sem, hogy az allamszocializmus a kovetendo minta. )

2. Valahogy mindig furcsanak ereztem, amikor egy, a liberalizmushoz ( ugye, nem szabad politizalni ) kozel allo lap, amilyen a MaNcs, a kozallapotokon sirankozik.

Hogy azt ne mondjam, krokodilkonnyeket hullat.

Nos. ha jol tudom, a liberalis part jelenleg kormanyoz. Ha rosszul tudom, eppen a gazdasagi minisztert adta 2 even at ( nem beszelve, persze, a hirkozlesirol :) ).

ha annyira nem tetszettek a liberalisoknak a hazai kozallapotok, akkor ugyan mar, miert nem szoltak a liberalis tarsaiknak ( szandekosan nem irtam " elvtarsat", a rossz konotacio miatt ), hogy ugyan mar, jancsikam, nem kellene valamit tenni ?

3. ( tagabban a temahoz )

index.hu/gazdasag/magyar/kult080207/

Ez azt hiszem, mindent elmond.
Vegyuk ennek egy vetuletet : p.l. a kulturalis tarca ugyeit.
Nekem az olyan kultuszminiszter a szimpatikus, aki gyakorlo kutatobol ( vagy oktatobol ) avanzsal ( vagy szerintem " retardal" ) miniszterre. Peldaul szilardtest-fizikusbol. Marmint nemzetkozi hiru szilardtest-fizikusbol.

Mert ugye, a GaAs savszerkezete, kurzustol fuggetlenul ugyanaz marad. Es akkor meg nem is beszeltem a kultuszminiszteri szekbe be-ejtoernyozott partkatonakrol. ( sigoruan nem emlitek most neveket. )

A belinkelt cikknek sajnos tanulsaga vagyon. Megpedig az ( az egyebkent trivialis konkluzio ), hogy nem a " politika" meg a " plitikusok" miatt vagyunk mi ilyenek. Nem. Hanem azert ilyen a " politika", mert mi is ilyenek vagyunk.
Hat igen : tizenkilencezer forintert lassan egy par rendes cipot sem lehet kapni. Es negy ev alatt, ugye, tobb cipot is lehet venni.

Folytatva a gondolatsort. Sajnos a " politikanak" ( azaz a mi attitudunknek ) a kovetkezmenye, hogy a kozeposztaly romokban. Aki oda tartozna, az ahelyett, hogy szaktudasat tokeletesitene es kulturalodna ( valamint gyereket nevelne, megfelelo " kezdeti es peremfeltetelek kozott" ) energiait a megelhetesi szelmalomharcnak kenytelen szentelni.

Mivel nem politizalok, abba sem megyek bele, hogy ezen allapot kialakitasa mennyire veletlen vagy tervszeru ( butasag vs. gonoszsag ). Temankhoz mindennek annyi koze van, hogy az igy kialakult allapotok kepzodnek le az egyetemi eletben is. Azon allapotok, amelyeknek koszonhetoen nemzetkozileg jegyzett szilardtest-fizikusok helyett ....... foglaljak el a kultuszminszietri szeket. Azon allapotok, amelyek az ertelmiseget igenytelen, diplomas senkikke degradaltak le. ( Most visszautal6nek a neoliberalizmusra es a munkaero megbecsulesere - L. Hankook, Suzuki, stb, de ez messzire vezetne ).

Osszegezve : nagyon-nagyon mulatsagos, ha eppen a liberalis lapok ostorozzak ezeket a kozallapotokat.
Bagoly - bogoly. (De pot verwijt de ketel dat hij zwart is.)

hidden 2008.02.08. 17:18:01

FP: Az igazán rendben van, hogy ilyen bőven kifejted a gondolataidat, de egy dolgot hiányolok: Mit gondolsz, a neoliberalizmus mit jelent, illetve a fogalom hogyan kapcsolódik az egyetemi oktatáshoz? Végül hogy jön az egészhez a hazai gazdasági válság?
A gondolatmeneted a következő: a neoliberalizmus definíciószerűen rossz, és egy politikai csoporthoz kapcsolódik. Ez a politikai csoport ezt a káros ideológiát felhasználva lerontja a közállapotokat és a felsőoktatást is. A fenti cikk szerzője azonosul ezzel az ideológiával, és nem veszi észre, hogy éppen ez pusztítja el a színvonalas oktatást.
Ezt az érvelést baromi nehéz lenne megvédeni, tele van csúsztatásokkal, illetve tárgyi tévedésekkel.

Fekete pestis 2008.02.08. 19:17:09

1. Nem allitottam, hogy a neoliberailizmus definicioszeruen rossz.
Ellenben allitottam, hogy vannak olyan orszagok, amelyeknek a neoliberalizmus igenis jo.
2. nem biztos, hogy definialni tudnam EXAKTUL, hogy mi a neoliberalizmus.
Azt azonban tudom, hogy
2.1. Az orszagok fejlodesi palyara allasahoz toke kell ( L. XVI Hollandia, Anglia, XVII. sz-i Franciaorszag, stb ). Nem az ideologiat kell nezni, hanem azt, hogy a toket megszerezzuk. Ha kell, " nem ortodox modon" is. Azt is latom, hogy Magyarorszagnak nem erdeke az, hogy a toke KIFELE aramoljon. ( Persze, javits ki, kerlek, ha ezt rosszul latnam. )
2.2. Az, hogy az allami vagyon 90%-t privatizaltak, mint Magyarorszagon, az nem allhat messze a neoliberalizmustol, akarmi is annak a definicioja.
2.3. Azt is latom, hogy a rendszervaltas ota a realberek jelenleg az 1978as szinten vannak.

Ebbol az kovetkeztetes szerintem adodik. Persze, lehet hogy teves. Ebben az esetben, sajna, rad harul, hogy megcafold, es bebizonyitsd, hogy a 1990 ota alkalmazott gazdasagpolitika igenis az orszag hasznara valt.

( nem tehetek rola ; nem tudok " doktrinakban" gondolkodni : az empirikus targyaknal, mint a kgtan, azt hiszem el, amit a ket szememmel latok. bezzeg az elektrodinamikaban :) )

3. Hogy hogy kapcsolodi a neolib. az oktatashoz ? Olvasd el a linkelt cikket.
Osszefoglalva : mind az oktatas hanyatlasa, mind az, hogy az elmult 18 evben olyan gazdasagi rezsimet keresztul lehetett eroltetni, amilyent, a magyar nep " lelkivilagabol" adodik. ( A cikk ezt " balkaninak" irja le, en nem ohajtok minositeni, inkabb csak idezgetek. )
Nagy reszben az utobbinak, kisebb reszben az elobbinek a kovetkezmenye a jelen gazdasagi helyzet.

Ki lehetne ezt meg bovebben is fejteni, nade minek. (Ha valakit erdekel, kifejthetem.)

hidden 2008.02.09. 02:32:04

1. A hosszútávú növekedéshez technológiai fejlődés szükséges, a megtakarítások növelésével csak rövidtávú hatás érhető el. Ezt tetszőleges növekedéselméleti kurzuson oktatják. Ha a folyó mérleg alakulásának hatására gondolsz, az nem ilyen egyértelmű.
2. A reálbérek szintjével kapcsolatban javaslom a KSH oldalait. A reálbérek magasabbak, mint 1978-ban.
3. Még mindig nem világos, hogyan kapcsolódik a "neoliberalizmus" kifejezés az általad felvetett és rosszul definiált témákhoz.
4. Az általad linkelt cikk szerint Phelps fejlődésgazdaságtani cikke egy Magyarországon kívüleső országcsoportra identifikálta a becsléseit. A portfolio.hu egy elég merész megállapítást tesz, amikor Magyarországra is következtetéseket akar levonni. Az pedig végképp nem meggyőző, hogy Te ebből valamiféle nemzetkarakterológiát alkotsz, és megállapítod, hogy a hanyatlás vmiféle gazdaságpolitikai diskurzus eredménye.

Ha akarod, fejtsd ki, de láthatólag több sebből vérzik a gondolatmeneted. Itt van Phelps eredeti cikke:
www.columbia.edu/~esp2/recpaper.html

rc 2008.02.09. 17:18:51

Mivel informatikus vagyok, annak ellenére hogy a Közgázon is tanultam, és a gazdasági, politikai témákat inkább hobbiból követem, a gazdpol szálba nem folyok bele.

De annyit megjegyeznék, hogy az oktatásról szól valóban inkább a cikk, és az ottani lehetséges/kívánt/stb. (kívánt szó aláhuzandó) változásokról, nem a magyar gazdaságpolitikáról, és még kevésbé a szadi politikai szerepéről.

Amellett hogy a "neoliberalizmus"nak nevezett (ami szvsz így ebben a formában tuti nem létezik, ahogy "iszlám fundamentalizmus" sem) gazdaságfilozófia bizonyos elemeivel nem értek egyet, az az álláspontom, h akár még ezt is értelmesebb undergrad szinten tanítani mint X vagy Y doktor marxista zanzáit. Emellett azért megjegyezném, h a "neoliberalizmust" kritizáló nemzetközileg elismert közgazdászok jó része tudtommal std közgazdaságtant tanult undergrad évei alatt, és nem marxista/egyéb tudománytalan zanzákat. Ettől függetlenül nem "fertőzte" meg agyukat a "gonosz neoliberalizmus".

Mondom én. De hogy a Narancs, tetves és dugó örökbecsű sorait idézzem, "én csak egy k...a macska vagyok, nem egy k......tt tudós!"

érdeklődő 2008.02.09. 22:03:45

Miért csak nemzetközileg elismert _természettudós_ lehet kulturális miniszter?
Az OK, amit írsz, hogy legyen széleskörű tudományos tapasztalata, legyen nemzetközileg elismert, de miért feltétel hogy természettudós legyen?
(amellett, h 1990 óta tudtommal nem volt valóban nemzetközileg elismert társadalomtudós ebben a pozícióban)

Fekete Pestis 2008.02.10. 11:27:40

@erdeklodo

Volt alkalmam a termeszet- es a tarsadalomtudomany modszertanaba is betekintest nyerni. Sajns, ugy latom, hogy a termeszettudomanyos kerdesekrol sokkal megalapozottabban lehet vitatkozni - ugyanis ott az alapok le vannak fektetve. Valaki az allitasait vagy a meglevo keretrendszeren belul igazolja, vagy (a) eloszor bebizonyitja, hogy a keretrendszer miert nem igaz (b) a " megujitott " axiomarendszert felhasznalva igazolja allitasat. ( p.l. newtoni vs. relativsztikus mechanika )

off ( mert nem a temahoz tartozik, amely a MaNCs cikke )

@ hidden.
Nos, akkor felre az elmeletekkel, legyenek az eletbol vett peldak.
Nem sok olyan orszag van, amely polgarai elturik, hogy
- diktatorikus kornyezetben szerzett politikai toket konvertaljanak " demokratikus" kornyezetben elo gazdasagi tokeve
- az " elit" meggazdagodasa nem ertekelvu modon ( szorgalom, tehetseg, kemeny munka, kockazatvallalas ), a koz szamara hasznot hajto modon tortenik.
Magyarorszagon ez a helyzet.
Az is csak M.o-n van, hogy sok Ny_Eu vallalat az anyaorszagban mas normakat alkalmaz, mint itt. Es ez azert van, mert az allam szervei torveny- es rendeletalkotassal ennek nem vetnek veget. ( P.l. Tesco romlott kajat arul, p.l. Hankook " humanpolitikaja", p.l. hitelintezeti kamatmarzs itt a legnagyobb, stb. ).
Nos, mindez csak azert mehet vegbe, mert a hianyzik az akarat az ezek elleni fellepesre. Ugye, ketton all a vasar. ( Ezzel egyutt az altalam neoliberalisnak nevezett paradigmak u.m. " toke aramlasanak szabadsaga" meg " az allam ejjelior szerepe" maradektalanul ervenyesulnek. )

Es ez a " hianyzo akarat" ( meg a " ne veszekedjunk", " csak megegyezes legyen" stb. az onerdek torvenyeken beluli, de kemeny kepviselete helyett, a kemeny munkaba valo hit helyett, stb.) eppugy a " neplelek" resze, mint az oktatasban megfigyelendo anomaliak. Ha 3 szoval akarnam leirni, azy mondanam, hogy " hianyzik a tartas".

( Elismerem, a fejtegetes elegge normativ. Nade epp a kozgazdasagtanban, ahol meg arrol sincs konszenzus, hogy keynes-i vagy monetarista keretek kozott elemezzunk, hogy melyik mutato irja le a joletet, es egyaltalan, mi is az a jolet, szerintem a normativ fejtegetest nem lehet felroni.
A masik meg az, hogy a sajat szemunkkel latjuk, hogy ami most es itt tortenik, az rossz. Megis, lehet olyan mutatoszamokat es elmeleteket hozni, amelyek szerint minden a legteljesebb rendben van. Eppen emiatt kerdeses annak a haszna, ha p.l. ennek-vagy-annak az elmeletnek a kereteben most vitatkozni kezdunk. Ugyanis lehet hogy az igy nyert vegkovetkeztetes ellenkezik a jozan paraszti esszel.
Megjegyzem, ilyen dolog a term. tud keretrendszerben sokkal kisebb valseggel tortenhet meg [ de megtortenhet ] .)

Lehet a KSH aqdataira is hivatkozni. En erre azt mondom, hogy a KSH adatai mar egyszer hibasnak bizonyultak ( L. koltsegvetes es AH hiany alakulasa ), akkor miert bizzunk benne most. Es itt elakad a vita, mert a realber ugyeben nem tudok PONTOS adatot hozni ( hiszen nem en hamisitom a statisztikat ), a forras megkerdojelezhetosegeben meg nekem van igazam.
( Ez arra emlekeztet, amikor a takaritonenink azt mondta, hogy " Magyarorszagon nem volt kommunizmus". Most mit lehet ezzel az allitassal kezdeni ? )

Ne higgye senki azt, hogy kockafeju realertelmisegi vagyok. Azert tamogatom a term. tudomanyokbol erkezo kultuszminisztert, mert
(a) a term. tud-ban nem lehet kellokepp meg-nem-alapozott allitasokat tenni es ugy nemzetkozi hirre vergodni
(b) eppen ezert az osszpontositas, eltokeltseg, vaslogika alkalmazasa, problemamegoldo es "analitikus" gondolkodasmod kulonosen fontos.

( Magyarul : nem lehet levegot daralni evtizedekig ).

Osszefoglalva : sajnos, a kg. tudomany ( a penzugyi piacok kivetelevel ) olyan mint a foci - mindenki ert hozza :) . A penzugyi piacok csak azert kulonboznek ettol, mert ott nem lehet tartosan minuszban lenni - maradni :) .

on

hidden 2008.02.10. 15:46:30

Láthatóan egészen ügyesen bánsz némelyik érveléstechnikai eszközzel. Amikor a KSH-ra hivatkoztam, azt írtad, akkor hazudik. Ezt a fajta érvelési technikát hívják összeesküvés-elméletnek. Másképpen: ha valami cáfolja a hipotézisemet, akkor megkérdőjelezem az igazságtartalmát: "Es itt elakad a vita, mert a realber ugyeben nem tudok PONTOS adatot hozni ( hiszen nem en hamisitom a statisztikat ), a forras megkerdojelezhetosegeben meg nekem van igazam." Aha. Ennek a műfajnak igen kiváló ismerői vannak hazánkban (Tomcat, Egely György).

Egy másik ügyes trükk, hogy a feltévéseidet érő kritikákat azzal igyekszed elhárítani, hogy kijelented, a normativitással nincsen probléma, hiszen a tudományban is vannak viták (?). Egyrészt ezzel nem hárítod el a bírálatot, másrészt a normativitás fogalmát is rosszul használod.

Amikor azt mondod, reáltudományos ismeretekkel rendelkezőnek kell lennie a kultuszminiszternek, csak egy érvet modassz amellett, milyen pozitív tulajdonságokkal rendelkezhet az illető. Sajnos ebből egyáltalán nem következik, hogy képes egy többszáz fős apparátus ellenőrzésére és irányítására, ami - közigazgatási államtitkár hiányában - rászakadt a miniszterekre. Ennek sajnos semmi közvetlen köze sincsen a reáltudományos, deduktív gondolkozási sémákhoz.

Egyébként akár a bejegyzésre is reagálhatsz, ahelyett, hogy előadod a nagyszabású Magyarország-elméletedet.

bauhaus 2008.02.10. 18:24:14

szerintem az elte azert is tud szinvonalas alk.közg. képzést igerni, mert adottnak veszi, hogy mindenki tovább fog tanulni masteren (ami 25-30ember eseteben tök realis is lehet). a közgázon viszont úgy kell össze állitani a tantervet, hogy az ember 3 év utan is kezdhessen vmit a tudassal, amit felszedett. csak hat nincs aki ezeket a targyakat megtanitsa, és az elten meg majd meglátjuk mi lessz. igeretes a dolog, de ne legyunk hurraoptimistak: attol h vmi nem a közgáz, még nem biztos hogy jó/jobb...

rc 2008.02.10. 22:06:02

No, ha ennyire belelendültünk, az lenne a kérdésem pestishez, hogy:

ad 1: Továbbra is: milyen kapcsolatban van az illető tanár cikke és annak főleg oktatásügyi mondandója a magyar gazdaságpolitikával? Egyáltalán ki ez az illető? Van befolyása a mostani magyar gazdaságpolitikára?
Ha nincs, akkor hogy kerül kapcsolatba a tanár vélt vagy valós gazdaságfilozófiai meggyőződése, és a jelenkori magyar gazdaságpolitika?

ad 2: Feladata e egy társadalomtudományi oktató intézménynek, h csak olyan eszmerendszereket oktasson, amik az adott állam vélt vagy valós érdekeinek megfelelnek? Illetőleg a marxista zanza is jobb e mint a (vélt vagy valós) "neoliberalizmus"?

ad 3: és ami a legfontosabb: te milyen gazdaságpolitika mellett teszel hitet, mi vezeti el népünket a fényes jövő útjára?
nem feltételezem, hogy az a módszered amit a "progresszív" nyugati radikálbalos szerzők előszeretettel alkalmaznak, mármint:
- összegyűjtenek egy csomó létező, súlyos problémát amit nem lehet tényleg tagadni (kb mint amiket felsoroltál)
- kiválasztanak néhány jól azonosítható, ellentmondásos szereplőt (IMF, neoliberalizmus, multik, stb.) és az összes problémát leredukálják erre az 1-2 felelősre
- a potenciális megoldásról nagy kuss van, vagy antikapitalista szervezeteket dicsőítenek néhány tíz oldalon keresztül.
Akkor?

Várom válaszodat. (Az "aquila non captat muscas" nem válasz)

Halastou 2008.02.11. 17:17:51

A neoliberalizmus kapcsán kibontakoztatott vitátoknak itt semmi helye nincsen, már a mádosik viszontválasz óta teljesen offtopik.
A cikkről meg annyit, hogy nem túl gerinces dolog, hogy csinálunk egy versenytársat a közgáznak, és amikor ez indul, akkor helyezünk el egy közgázt ócsároló cikket egy folyóiratban. Innentől hiszticikk az egész, pláne ismerve a szerző pályafutását. Nem vehető komolyan.
Ez az ember nem mond egyetlen érvet sem. Lehet, hogy sok mindenben igaza van, de konkrétan a cikk nem szól semmiről. Blogot idéz szelektíven, meg egy már sok helyen megírt vitát a mikro képzésről. Konkrétumok (számok, arányok, eredmények, kudarcok) helyett elnagyolt sületlenségeket ír. Hogy a sértettsége teszi-e, nem tudom, de talaját vesztett, szétesett ember benyomását kelti a szerző. Elpuskázta a lehetőséget, hogy a corvinuson uralkodó visszásságok tárgyilagos és ügyesen kifejtett kiáltványát írja meg.

rc 2008.02.11. 20:52:08

Ezt pestisnek mondd főleg, én az első pillanattól próbáltam az új képzésről szóló vita irányába terelni a dolgot, de nem jártam sikerrel (konkrétan elismerem, h pozitívan nyilatkoztam a tervezett szak tankönyvválasztásáról, mert tudom, h nekem milyen ......... könyvekből kellett tanulnom, nem egészen szakmai érvek miatt, de emellett biztos hogy lehet, sőt kell is kritikát megfogalmazni az új szakkal szemben)
A neolib-szadesz-jánoskám-magyarnéplélek szálat pestis kezdte el, a többiek (én is) csak reagáltunk rá. Amit a cikkről írsz, jórészt igaz, én is ezt érzem, konkrétumokat nem írt (nem mert írni?), de a "rosszarendszer" az ment (még ha alappal is)


süti beállítások módosítása