corvinull blog

Sztorik a Corvinus egyetemről az utókornak.
Írj te is: sunivrock@gmail.com

Kommentek

  • tokenhunter: Ne haragudj, de szerintem saját hibád miatt nem tudtál mit kezdeni az egyetemen megszerzett "tudás... (2016.05.06. 17:36) Vége
  • vigike: @vigike: természetesen vizsgadolgozatra gondolok (2010.06.01. 13:29) Tanszéki zárvatartás
  • corvinyusz: @dobroczkiadam: válasz ment hely hiányában priviben. (2010.05.19. 09:44) Költői kérdés
  • corvinyusz: @oroce: ez minden felsőoktatási intézmény minden hallgatójára működik,és névtelen. a Halvel az csa... (2010.05.18. 11:37) A tanár-értékelő
  • sncf: Talán csak annyi történt, hogy az egyetemi kommunikáció a szervezők által kért időpontnál jóval ko... (2010.04.29. 13:14) „Válság az oktatásban? Oktatás a válságban!”

Címkék

ballmer (1) bicikli (3) blog (3) bologna (1) bombariadó (1) c (1) campus (4) child (1) cikk (2) corvinull (1) corvinus (5) csalas (2) dekan (1) diak (8) diploma (3) diplomaosztó (1) diszdoktor (1) disztoktor (1) economics (2) egyetem (5) előadás (3) előadó (1) email (3) erasmus (3) eredmények (1) foepulet (1) foto (1) fűtés hűtés (1) gep (1) g kar (2) halvel (3) hiányosságok (1) hír (1) hírlevél (1) hök (1) hok (5) informatika (1) iszk (1) kampany (1) kerdoiv (1) kinizsi (1) konferencia (1) könyvtár (3) közgazdász (1) közgazdász cikk (2) kredit (1) kurzus (2) k kar (5) lemondas (1) lift (1) lustasag (1) mancs (2) meszaros tamas (1) metro (1) napközi (1) nemzetközi iroda (2) nepszavazas (1) neptun (2) oktato (7) ora (3) palyazat (1) pc (1) penz (1) puska (1) reform (1) reklam (1) rektor (1) segédlet (1) stadler (1) szakszem (1) számvitel (2) szappan (1) szekrény (1) szemet (1) tanarok (13) tandíj (1) tankönyv (2) tanszék (6) tarolo (1) tárolók (1) tarsadalomszerkezet (1) tata (1) tesi (1) to (1) trautmann (1) tuf (1) tvsz (1) t kar (4) video (1) vizsga (10) zalai erno (1) Címkefelhő

mikor jönnek haza...

2008.01.21. 00:48 - schultze

Címkék: reform tanarok

Szinte minden jegyzett Phd képzésen volt kinn az elmúlt 10 évben magyaranyanyelvű fiatal.

A kérdés az, hogy mikor lesz végre olyan műhely a közgáz, ahova tömegesen el akarnak majd helyezkedni. Természetesen nem azokról van szó, akik folyamatosan top folyóiratokba publikálnak, mert azok vélhetően jó helyen vannak ott, ahol vannak. Sokaknak viszont biztosan megfelelne, ha kicsit tanítanának, publikálgatnának, és itthon egymással és régi barátaikkal élnék hétköznapjaikat.

Nem az a cél, hogy ők legyenek a tanszék vezetők, hanem olyanok, akikhez szívesen jönnek vissza a 30asok. Hírtelen verseny volna a demonstrátorkodás, talán perspektíva volna a tanszéki Phd is, de ami fontosabb, megtörténne a vérfrissülés.

Ha megtörténne ez a fordulat, akkor sem lennénk top egyetem: maradna a tömegképzés, továbbra is kevés lenne a pénz, és megmaradna a mentalitás mind a diákokban, mind az adminisztációban, mind a menzán, ami fényévekre van az élvonaltól.

De eljuthatnánk oda, ami elvárható egy ilyen intézménytől. A BA képzésen nagyobb eséllyel értenék meg a diákok azt, hogy miről szól a tudományuk, értelmes alternatíva maradhatna az MA a közgázon, miközben valódi ugródeszka lehetne az igazán elhivatott és tehetségeseknek.

Azt hiszem leginkább ezt várnám el az egyetemünktől.


...és ami a legszebb, talán némileg belefolynának a közügyekbe, hogy ne ott tartsunk, ahol

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinull.blog.hu/api/trackback/id/tr14296354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Villanyt Leo 2008.01.14. 10:57:09

Peldaul akkor, ha
(a) lenne fogado kozeg.
(b) a szakmai fejlodes nem torne meg
(c) nem lenne a hazajovetel olyan, mint egy egerfogo : ba belet menni, de kijonni belole nem lehet.

(a) minden szemelyeskedes nelkul : en azt latom, hogy nem igazan erdeke ma az egyetemi oktatoknak,. hogy olyan emberek ( foleg fiatalok ) legyenek a vezetesuk alatt, akik
- felzavarjak az allovizet, t.i. valamit is akarnak
- ebbol kifolyoplag rajuk veszelyesek lehetnek. P.l. tobb kulfoldi kapcsolat, tobb ipari kapcsolat, kutatasi otletek ( amelyek meg akar hasznosnak is bizonyulhatnak ), stb

(b) Ha nem lehet p.l. szakkonyvet venni ( ugye, egy Springer matekkonyv also hangon is 10 KHUF, es meg kell beloluk venni tobb tizet, hogy az ember valamennyire is kepben legyen ), akkor hogy tanuljunk uj modszereket es ismereteket ?
Es ha nem tanulunk, akkor (I) nincs uj otlet (II) 10 ev mulva kikopunk, es csak a Kozgazra leszunk jok.

(c) A (b) folyomanya, hogy elbutuva nem lehet kulfoldre visszamenni. Esx ha nem lehet, akkor ki vagyunk teve a magyaroszagi onjelolt diktatorok kenyenek-kedvenek. Akkor bizony be kell fogni a pofat, hogy nehogy valaki " megsertodjon" a velemenyunkon vagy ne adj Isten " rosz neven vegye" azt.
Es en abban, hogy a papucs alatt cilinderben kozlekedjek, nem vagyok kulonosen jo.

Figyelem : itt egy kukkot sem irtam a tudomanyos karrierben valo elorejutasrol ( intezetvezeto, tanszekvezeto, professzorsag, stb). Ezeket egy kulon post-ban kellene ecsetelni, de minek. Es az ehberrol sem irogattam, legfeljebb csak atteletelesen.

Villanyt Leo 2008.01.14. 10:59:14

( az elgepelesekert sorry. multitasking ... )

tallian.miklos · http://republican.blog.hirszerzo.hu/ 2008.01.21. 12:16:45

Schultze: kereslet - kínálat. :)

A "top" koponyákért versengenek az egyetemek, kutatóhelyek és bizonyos szakmákban (pl. mérnök, közgazdász) a piac is. Ebben a versenyben az egyetemek sokszor igen kedvezőtlen feltételeket kínálnak. Nemcsak anyagilag, hanem azokon a területeken is, ami az anyagiakat "szellemi igényességben" kompenzálhatná: motiváció, megbecsülés, az oktatás öröme, stb. Utóbbinak sok oka van, én úgy foglalnám össze: rendies - feudális hagyományok, kádári gazdaságszemlélet, elképesztő mennyiségű hallgató.

Hogy vígasztaljalak, teljesen ugyanez van a mérnökképzésben is. A BME-n is lámpással kell keresni a 30-50 közti generációt: nekik lendületük és motivációjuk volt a magánszektorra váltáshoz, veszteni valójuk meg nem.


süti beállítások módosítása