corvinull blog

Sztorik a Corvinus egyetemről az utókornak.
Írj te is: sunivrock@gmail.com

Kommentek

  • tokenhunter: Ne haragudj, de szerintem saját hibád miatt nem tudtál mit kezdeni az egyetemen megszerzett "tudás... (2016.05.06. 17:36) Vége
  • vigike: @vigike: természetesen vizsgadolgozatra gondolok (2010.06.01. 13:29) Tanszéki zárvatartás
  • corvinyusz: @dobroczkiadam: válasz ment hely hiányában priviben. (2010.05.19. 09:44) Költői kérdés
  • corvinyusz: @oroce: ez minden felsőoktatási intézmény minden hallgatójára működik,és névtelen. a Halvel az csa... (2010.05.18. 11:37) A tanár-értékelő
  • sncf: Talán csak annyi történt, hogy az egyetemi kommunikáció a szervezők által kért időpontnál jóval ko... (2010.04.29. 13:14) „Válság az oktatásban? Oktatás a válságban!”

Címkék

ballmer (1) bicikli (3) blog (3) bologna (1) bombariadó (1) c (1) campus (4) child (1) cikk (2) corvinull (1) corvinus (5) csalas (2) dekan (1) diak (8) diploma (3) diplomaosztó (1) diszdoktor (1) disztoktor (1) economics (2) egyetem (5) előadás (3) előadó (1) email (3) erasmus (3) eredmények (1) foepulet (1) foto (1) fűtés hűtés (1) gep (1) g kar (2) halvel (3) hiányosságok (1) hír (1) hírlevél (1) hök (1) hok (5) informatika (1) iszk (1) kampany (1) kerdoiv (1) kinizsi (1) konferencia (1) könyvtár (3) közgazdász (1) közgazdász cikk (2) kredit (1) kurzus (2) k kar (5) lemondas (1) lift (1) lustasag (1) mancs (2) meszaros tamas (1) metro (1) napközi (1) nemzetközi iroda (2) nepszavazas (1) neptun (2) oktato (7) ora (3) palyazat (1) pc (1) penz (1) puska (1) reform (1) reklam (1) rektor (1) segédlet (1) stadler (1) szakszem (1) számvitel (2) szappan (1) szekrény (1) szemet (1) tanarok (13) tandíj (1) tankönyv (2) tanszék (6) tarolo (1) tárolók (1) tarsadalomszerkezet (1) tata (1) tesi (1) to (1) trautmann (1) tuf (1) tvsz (1) t kar (4) video (1) vizsga (10) zalai erno (1) Címkefelhő

3 dolog, ami a bologna típusú rendszer bevezetésének végiggondolatlanságát bizonyítja

2008.06.19. 12:08 - S Uni V. Rock

Címkék: erasmus bologna

emailen érkezett

Jövőre végez az első BA/BSc-s évfolyam, már tavaly sok hibával találkozhattunk (erről itt találtam egy posztot egy szintén corvinusos lánytól: itt ) és bizony azon felsőbbévesek, akik veszik a fáradságot, hogy "foglalkozzanak velünk" is rá-rácsodálkoznak a sokszor egyszerűen hanyagságnak tűnő változásokra. Nem lesz nekünk ettől se jobb, se rosszabb, lehet büfészakozni meg "úgyis csak a masterrel ér valamit még a Közgázos diploma is" típusban kommentálni. De ezeket szeretném itt megörökíteni és az utókor (és leginkább a szeptemberi gólyák) figyelmébe ajánlani.

Az egyik az Erasmus. Senki ne mondja, hogy nem nagy lehetőség! Mert igenis az: jól mutat papíron és jó átélni is, találkozni más kultúrákkal, oktatási módszerekkel, nyelvtanulás, stb. Már elsősként is ácsingózva figyeltem a pályázati kiírásokat és a megpályázható intézményeket, de akkor még élt az a kritérium, hogy legyen két lezárt félévem. Pályázati időszak meg csak az őszi félévben van. Úgyhogy 2007 őszén ugrásra készen álltam, de hiába. November végéig semmi hír nem volt, míg végül sor nem került az Erasmus Info Day-re. Gondolom a blog olvasói között akadnak olyanok, akiknek ez most volt aktuális, de azért leírom, hogy szorgalmi időszak végére tenni a pályázati időszakot nem olyan szerencsés húzás, ráadásul a szóbeli forduló a vizsgaidőszak sűrűjébe esett. December harmadikán ismét klikkeltem a honlapra, ahol különböző szempontok szerint lehetett szűkíteni a találatokat. Így beállítottam először is a nyelvtudást, a tanulmányok területét, és mikor utoljára hagytam a képzési formát, leesett az állam: amint beállítottam, hogy BA/BSc, 4 azaz négy darab lehetőség maradt, ebből kettő ugyanabban az országban. A másik ösztöndíjas lehetőségről (CEEPUS) kiderült, hogy két héttel korábban félretájékoztattak minket, ugyanis BA/BSc-s képzésben résztvevők számára még nincs lehetőség itt pályázni. És végül az idézet az Erasmus Info Day-t promótáló mailből: Figyelem! Ha MÁSODÉVES vagy, akkor ne habozz, mert ez lehet az utolsó esélyed a pályázásra!! A jövőben a Bologna-féle képzésben Bachelor III. évesek már nem pályázhatnak!! Figyelem! Idén már ELSŐÉVESKÉNT is pályázhatsz!

A másik ilyen dolog a demonstrátorkodás, ami szinte minden ösztöndíjnál plusz pontot jelent, sokszor nem is keveset. Erre kizárólag harmad(azaz utolsó)évesként van lehetőség, amit nem vitatok, hogy nem lehet akárkire rábízni ilyen komoly feladatokat, de könyörgöm! ha "lebutított szakoknak" tartják (jónéhány tanár is sajnos) a bologna-képzési lehetőségeket, akkor miért nincs mondjuk a felezőbál utáni időszaktól egy "lebutított" pluszpontot érő munka mindenkinek a saját tanszékén. Nem a demonstrátorkodás intézményét akarom valójában degradálni, csak egyszerűen bosszant, hogy az ilyen határidős lehetőségek így úsznak el.

A harmadik a szakmai gyakorlat. Tudtommal a T-karon jelenleg csak a társadalmi tanulmányok (BA) és a szociológia (BA) szakosoknak nincs szakmai gyakorlata, mindenki másnak van. Nekik miért nincs? 

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinull.blog.hu/api/trackback/id/tr91528897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.06.19. 18:58:00

én úgy tudom, hogy 7 féléves a bologna, tehát jövőre még csak harmadévesek lesznek, utána még van fél évük.

jövőre a most harmadéves, egyébként már bsc-s gazdinfós évfolyam fog végezni, elsőként a bolognai rendszerben.

majoranna 2008.06.20. 17:06:43

re Kepler: én BA-s vagyok és egészen biztos vagyok benne, hogy csak 6 félévem van (: de ez nem zárja ki, hogy vannak olyan szakok, ahol van egy plusz félév, ahogy az sem lehetetlen, hogy már végeznek BA/BSc-s emberkék, hiszen 2006 csak annak a dátuma, amikortól 1-1 (osztatlan) képzés kivételével az egész felsőoktatásra kiterjedően elindult a "bolognaprocess"

re posztoló: elképzelésem sincs (najó, van), hogy miért nincs szakmai gyakorlatunk (szocos vagyok), bár számomra nem derül ki, hogy ezt most azért írtad, mert probléma, hogy nincs erre lehetőség, vagy mert olyan szakon vagy, ahol kötelező és ez a baj :-P Egyébként meg a jövő évi operatív tantervünkben benne volt a szakmai gyakorlat, mint kimeneteli követelmény, a téósnéni persze nemtudomozott, amikor rákérdeztem, hogy miért van benne az optantervben... pár héttel később meg kiderült, hogy csak benne felejtették - kb. ennyire van előre kitalálva ez az egész bologna :S

és ha már 3 dolgot írtál, akkor itt a ráadás: a szakkolik --> egy évben csak egy helyre lehet jelentkezni, és ebben a tanévben szinte nem volt olyan szakkoli, ami várt volna másodéveseket; tehát ha elsősként nem sikerült, akkor ez a lehetőség is kilőve...

zsó 2008.06.20. 18:14:27

A demonstrátorsággal kapcsolatban nincs igazad. Bsc-sként már másodévesként demo lehetünk. Elég sok tárgyból.

G 2008.06.20. 21:38:34

re Kepler: ok, h még van fél év, de az szakmai gyakorlat, ami alatt nem hiszem h lehet demoként dolgozni/erasmusozni, stb..

re zsó: "hivatalosan" is demó voltál? vagy tudsz olyanról? mert sztem egyik karon se neveztek ki ünnepélyesen másodéves demókat, csak "támogató tagokat"... De cáfolj meg, ha nincs igazam!

münchen 2008.06.21. 20:54:05

re: első téma: G-karon 7 félév van, K- és T-karon 6 félév. Nem annyira bonyolult :)

majoranna 2008.06.24. 21:44:38

re zsó: az idei kiírásban így szerepel: "Pályázatot nyújthat be az a hallgató, aki a 2008/2009. tanévben osztatlan képzésben résztvevő IV-V. évfolyamos hallgató, illetve alapképzésben (BA) résztvevő III. évfolyamos hallgató" (további négy szempont is van még)

Sanyi 2008.07.05. 12:50:13

Az anyagi vetületéről még nem is beszéltetek. Aki az alapképzésben végez diplomát kap, de nem tud elhelyezkedni , mert csak pl. matematikát, fizikát .. tanult minden mennyiségben. Szakmai tudást sajnos nem szerzett önhibáján kívül, így nem tud majd elhelyezkedni. Tovább kell mennie a master képzésre, ahová csak 30%-ot vesznek fel államira, a maradék 70% fizet hiszen nem akarja, hogy kárba vesszen az elmúlt 3 év. Nagy lutri rosszabb mint bármelyik szerencsejáték.

kivancsifancsi 2008.07.06. 13:37:50

es azt nem tudja vki h h van az h az elso v. h egy diploma lehet "ingyen"? mert asszem mar ugy szol h az elso diplomaert lehet ringbe szallni "ingyen" es akkor a haromeves BA/Bsc szamit annak?

harry 2008.07.08. 19:49:43

"komoly feladatokat" jajjajj :):):):):):):) de ez a demonstrátoros dolog tényleg fura, és nem az ösztöndíj-pontok miatt (inkább az a gáz, aki ezért megy tanszékre). de egyébként az erasmus "senkinek sem repül a szájába", mennyit kell azzal szenvedni, ó anyám...

Anita 2008.08.10. 15:30:27

majorannára reagálva: 5 közgázos szakkoli van jelenleg, közülök csak a Heller és az EVK vett fel idén csak elsőéveseket, a Rajk nagyon kis számban másodéveseket is felvett, a Széchenyi újonnan felvettjei is vegyesen első-és másodévesek, és a TEK pedig hagyományosan minden évfolyamból vesz fel embereket. A szakkolis jelentkezéseket azért korlátozzák évente egyre egyszerre, mert azt szeretnénk, ha tájékozott ÉS elkötelezett emberek felvételiznének. Eléggé különböznek a szakkolik ahhoz, hogy el tudd dönteni, hogy melyikbe szeretnél tartozni. :)

egy szakkolis


süti beállítások módosítása