corvinull blog

Sztorik a Corvinus egyetemről az utókornak.
Írj te is: sunivrock@gmail.com

Kommentek

  • tokenhunter: Ne haragudj, de szerintem saját hibád miatt nem tudtál mit kezdeni az egyetemen megszerzett "tudás... (2016.05.06. 17:36) Vége
  • vigike: @vigike: természetesen vizsgadolgozatra gondolok (2010.06.01. 13:29) Tanszéki zárvatartás
  • corvinyusz: @dobroczkiadam: válasz ment hely hiányában priviben. (2010.05.19. 09:44) Költői kérdés
  • corvinyusz: @oroce: ez minden felsőoktatási intézmény minden hallgatójára működik,és névtelen. a Halvel az csa... (2010.05.18. 11:37) A tanár-értékelő
  • sncf: Talán csak annyi történt, hogy az egyetemi kommunikáció a szervezők által kért időpontnál jóval ko... (2010.04.29. 13:14) „Válság az oktatásban? Oktatás a válságban!”

Címkék

ballmer (1) bicikli (3) blog (3) bologna (1) bombariadó (1) c (1) campus (4) child (1) cikk (2) corvinull (1) corvinus (5) csalas (2) dekan (1) diak (8) diploma (3) diplomaosztó (1) diszdoktor (1) disztoktor (1) economics (2) egyetem (5) előadás (3) előadó (1) email (3) erasmus (3) eredmények (1) foepulet (1) foto (1) fűtés hűtés (1) gep (1) g kar (2) halvel (3) hiányosságok (1) hír (1) hírlevél (1) hök (1) hok (5) informatika (1) iszk (1) kampany (1) kerdoiv (1) kinizsi (1) konferencia (1) könyvtár (3) közgazdász (1) közgazdász cikk (2) kredit (1) kurzus (2) k kar (5) lemondas (1) lift (1) lustasag (1) mancs (2) meszaros tamas (1) metro (1) napközi (1) nemzetközi iroda (2) nepszavazas (1) neptun (2) oktato (7) ora (3) palyazat (1) pc (1) penz (1) puska (1) reform (1) reklam (1) rektor (1) segédlet (1) stadler (1) szakszem (1) számvitel (2) szappan (1) szekrény (1) szemet (1) tanarok (13) tandíj (1) tankönyv (2) tanszék (6) tarolo (1) tárolók (1) tarsadalomszerkezet (1) tata (1) tesi (1) to (1) trautmann (1) tuf (1) tvsz (1) t kar (4) video (1) vizsga (10) zalai erno (1) Címkefelhő

Dangerous Liaisons: me and the International Office

2008.01.18. 01:37 - emiii

Címkék: erasmus nemzetközi iroda

Az ún. Nemzetközi Iroda eddig nem tett rám különösebb benyomást, tavaly futottunk össze az erasmus pályázat alkalmával, de az eset csak múló kellemetlenségnek bizonyult. Megtudtam, hogy ők az egyik legkorlátoltabb legszögletesebb iroda az egyetemen, és két órát várattak a szóbeli alkalmával, de a magyar bürokráciában ez még nem szúrt szemet.
Ellenben az idei alakításuk igazán említésre méltóra sikeredett. Az újítás, hogy a szóbeli második forduló helyett egy általános tájékozottságot mérő teszt és a külföldön folytatandó tanulmányok nyelvén, szótár nélkül írandó motivációs levél alapján állapítják meg a végleges pontszámokat és mérik az embert magát, első blikkre is meglepően hangzott. Az igazi kalandot azonban ennek végrehajtása hozta el az életünkbe.
Az előzetesen kiküldött tájékoztató levél szerint a mai napon 18 órára kellett megjelennünk nekünk, pályázóknak, terembeosztást a portán fogunk találni. A portán valóban volt terembeosztás, ezek alapján pedig mindenki bezsúfolódott a neki kirendelt előadóba. (A dolog pikantériájához hozzá tartozik, hogy páran már ott a portán megbeszélték, hogyan zajlik majd a telefonos segítség a teszt közben. Pirospont az Irodának, sikerült a csalásnak itt is teret engedni. A dolog szánalmasságát asszem nem szükséges magyarázni.)
A 18 órához képest negyed órás késéssel végül a Nemzetközi Iroda képviselői is megjelentek, és egyértelművé tették számunkra, hogy olyan emberek fognak a külföldön tanulásunkról dönteni, akik inkább a retardált, mint a normál iq tartományna esnek.
Kezdő lépésnek közölték, hogy mindenki fáradjon ki a terem elé (kb 200 emberről beszélünk), és utána majd ők ültetnek minket, úgy, ahogy szerintük jó lesz. miután 10 perc alatt mindenki kikászálódott, majd újabb 10 perc alatt vissza, sikerült a szerintük megfelelő módon helyet foglalnunk, azaz egy ember kihagyással, de minden sorban ült ember, így persze nem tudták a személyazonosságot az írás alatt ellenőrizni.
nyilvánvalóan megkímélhettek volna minket és magukat is ettől a procedúrától, ha képesek arra a tanszékek által használt űrtechnikai megoldásra, hogy a nevek mellé rögtön sor és székszámot is illesztenek.
ezt követően kiosztották az általános tájékozottságot mérő tesztet, amire 15 percet kaptunk és emlékezetem szerint 10, abcd opciókat tartalmazó feleletválasztós feladatot tartalmazott. Az alábbiakban csak néhány gyöngyszemet szeretnék kiemelni a tesztsorból, amely azonos volt mindenkinek szakra való tekintet nélkül, így a közgazdászok számára értelmezhető kérdéseken kívül ilyeneket is magában foglalt:

  • Melyik az a Közép-Rajna-vidéki legnagyobb város, amelyet a II. világháborúban légitámadás során lebombáztak?
  • Hol találkozott 1989-ben George Bush és Gorbacsov?
  • Ki volt az amerikai elnök az 1929-es tőzsdekrach idején?


Ezekre csak azok a szerencsétlen nemzetközisek tudnak válaszolni, akikkel minden hülyeséget bemagoltatnak. Itt nem arra voltak kiváncsiak, hogy tudom-e, mi volt a Németországban folytatott szőnyegbombázás, vagy hogy mért volt olyan nagy dolog, hogy Bush és Gorbacsov egy asztalhoz ültek, vagy hogy mi is volt az a bizonyos tőzsdekrach. szóval a szolgalelkű biflázást jól mérték, de az általános tájékozottságot egyáltalán nem.
Másik típusú kérdés, ami kiütötte a biztosítékot (itt illusztrációul a válaszokat is közlöm):

  • Mit jelent a gender szó?
    a) kisebbség (valami ilyesmi) b) diszkrimináció c) népirtás d) egyik se

  • Az alábbiak közül melyik ún. monoteista (egyistenhívő) vallás?
    a) buddhizmus b) judaizmus c) konfucionizmus d) egyik se

Itt pedig egyszerűen nem értettem, mi lehet a céljuk. Ezek a beugrók és aki nem tudja, kapásból kiesik? Mert másra nem tudok gondolni, amikor ennyire alapvető dolgokat kérdeznek. A szűrő az lett volna, ha nem magyarázzák meg a monoteista szó jelentését, így viszont... A szégyen meg az, hogy egészen sok ember azt se tudta, mi az a judaizmus. A mellettem ülő lány például hitetlenkedve kérdezett vissza a mögötte ülő srácnak (mondanom se kell, mindenki beszélt az előadóban, retorzió nulla), hogy " a judaizmus tényleg a zsidó vallás? nemá."

Nyilvánvalóan a szakmai tévedés se maradhatott el, így például a

  • Melyik hazai vállalat van jelen külföldi befektetőként Kelet-Közép-Európában?
válaszai között a Mol és a Richter is szerepel, miközben csak egy válasz lehet helyes. Szerintük.

Jómagam a második világháborús-bombázós kérdésnél kezdtem el nevetni, de talán inkább sírnom kellett volna. Nagyon szomorú dolog, hogy az egyetem ilyen módszerrel választja ki azokat a diákokat, akik a külföldi tanulás lehetőségével kedvezményesen élhetnek, és akik nem utolsósorban az idegen országban az egyetemet és hazánkat képviselik. Eleddig a szóbeli fordulón legalább volt lehetőség valami általános emberképet alkotni a pályázókról, de egy bugyuta feleletválasztós teszt és motivációs levél ezt mégis hogyan helyettesíthetné?

Egyelőre lépjünk tovább, ezután a 15 perces intró után következett a második etap, a külföldön folytatandó tanulmányok nyelvén írt motivációs levél. Itt az Iroda intelligens képviselői azt gondolták, jól lemérik a nyelvtudást, hiszen annyira cselesek, hogy nem engednek szótárt használni. Nyilvánvalóan az emberek 90 %-a otthon előre megírt és bemagolt levelet írt le, úgyhogy még egy bónuszpont a seggelés kiválóságainak, a többi az Irodát nem érdekli.
A hab a tortán végül az volt, hogy mivel a terembeosztást elbaszták elrontották, ezért kifelé kellett az emberek személyazonosságát ellenőrizniük. Ez azt jelentette, hogy az előadó két végén állt két Irodista, akik csak akkor vették el az embertől a motivációs levelét, ha előbb igazolta, hogy ő az a személy, akinek a neve a papíron szerepel. úgyhogy a 10 perces sorbanállás kifelé is garantált volt.
Az egészben az az elkeserítő, hogy miközben a Corvinus Egyetem egyike azoknak, ahonnan legnehezebb külföldre jutni a magas túljelentkezés miatt, ezzel a módszerrel épp kontraszelekciót eredményez az Iroda. Hiszen azok fognak majd jó pontokat kapni, akik a törikönyv kisbetűs részét álmukból felkeltve is fújják, és akik a mással megíratott, szép motivációs levelüket ügyesen bemagolták, és nem a gondolkodó értelmiségipalánták, akik a legtöbbet profitálhatnának egy külföldi tanulmányútból és az ott szerzett tapasztalatokat önmaguk és az ország számára is leginkább kamatoztathatnák. Ehelyett az EU-s pénzeket dobáljuk ki az ablakon, ahogy sokszor máskor. Nincs új a nap alatt, ahogy mondani szokták.

A Nemzetközi Irodának pedig ezúton is GRATULÁLUNK.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinull.blog.hu/api/trackback/id/tr45301686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

schultze · http://inglobwetrust.blog.hu 2008.01.18. 12:46:33

szegény nemzetközisek végre használhatják valamire azt a sok fontos tudást, amit beléjük vertek. Szegények úgy jöttek, hogy azt hitték, hogy diplomaták lesznek, legalább egy félév erasmus járjon már nekik azért a magas ponthatárért.

Peet83 2008.01.18. 13:10:24

Most kiemeltél 6 kérdést a 15ből. Mert ennyi volt. Ráadásul a MOL Richter kérdést rosszul idézted. Nem tudom már pontosan leírni hogy volt, de ott amikor írtuk ezt a "tesztet" akkor második olvasásra volt értelme arra emlékszem.
Én nem a kérdések tartalmában keresném a hibát, hanem abban, hogy miért nem lehetett egy szakonként, de legalább karonként elkülönített sort megírni. Ezzel pedig az ültetés is egyszerűbb lett volna, no meg a puskázás lehetősége is csökken.
A motivációs levél kérdése. Arra annyit tudok mondani, hogy aki mással iratott egyet az magára vessen. Mondjuk én könnyen mondom ezt mert G karon egyes pályázatoknál lesz szóbeli tehát nem feltétlenül ez fog dönteni.
Az hogy mennyire volt szervezett az egész. A nemzetközi iroda kvalitásaival sajnos mindenki tisztában van, de azt is el kell ismerni, hogy időszakos a munkájuk, de olyankor nem írigylésre méltó, mert sok. Szerintem tanultak ők ebből, jövőre remélem egy fokkal szervezettebb lesz. Nem volt túl logikus, hogy kiküldtek majd leültettek, de milyen személyes sérelem ért ezért téged, hogy ennyire felháborított?

hidden 2008.01.18. 13:30:02

"...aki mással iratott egyet az magára vessen."
A tömeges csalást ennyivel akarod elintézni?
"...azt is el kell ismerni, hogy időszakos a munkájuk, de olyankor nem irigylésre méltó, mert sok. "
Egyrészt egész éves munkájuk van, másrészt az időszakos munkatöbblet nem indokolja a csapnivaló minőséget.
"...de milyen személyes sérelem ért ezért téged, hogy ennyire felháborított?"
Szerinted, ha lehetővé teszik a csalást, majd asszisztálnak is azzal, hogy nem veszik el a kis lapokat, és nem küldik ki a beszélgetőket, akkor a cikkíró vajon miért van felháborodva?

flash 2008.01.18. 13:48:57

mélységesen egyetértek a poszt szerzőjével.tavaly voltam erasmusos,természetesen ösztöndíj nélkül,mivel sajnos(szerencsére) nem vagyok az a típus,akinek a jó jegyek szerzéséből áll az élete....szégyen,h milyen magoló gépek jutnak ki külfóldre,az érvényesülni képes embereknek meg esélyük sincs

realitycheck 2008.01.18. 22:35:01

Egy másik postban írta be egy hozzászóló h itt az "ellenem van az egész egyetemi bürokrácia" szellemben íródnak a postok. Kezdem azt hinni igaza van.

Ad 1: Ez a teszt úgy ahogy van hülyeség, függetlenül szaktól, irányultságtól, nem tudom most mennyi erasmus jelentkező van, de nem tudom miért kellett a szóbelit eltörölni.

Ad 2: a gondolkodó értelmiségpalántához hozzá tartozik a széles látókör, ami valóban nem a fenti részadatok hiánytalan bemagolásában manifesztálódik, de az egyetemen eltöltött évek tapasztalata alapján egy csomó embert még a gazdaság sem érdekli a kötelező anyag leckeköny-fővámtér zanza szintjén való, kettes szintű bemagolásán túl.

Ad 3: nem voltam nemzetközis, sem t-karos de ezzel a "fos nemzetközi, mi vagyunk az überek" dumával álljunk le, legalább a postban, ha már a kommentelők nem tudják türtőztetni magukat. A nemzetközi nem egy homogén egész, van buta nemzetközis, van okos nemzetközis, van gazdaságilag síkhülye nemzetközis, van gazdaság iránt a legtöbb közgazdásznál jobban érdeklődő, és jártasabb nemzetközis. Ezt tapasztalatból állíthatom.
A diplomán szereplő szó pedig manapság a legtöbb helyen nem sokat számít, ezt mindenki tudja.

Ad 4: flash, mégis akkor a jelen körülmények között mivel mérhető objektíven a tanulmányi teljesítmény? ennyi erővel visszatérhetünk a tandíjvitákhoz is, mert ott is átlag alapján szelektálnak majd. ha annyire képes vagy érvényesülni, akkor igazából diploma se kellene neked, nemde?

ders 2008.01.18. 23:44:39

Wikipédiát lehetett használni? :)

Én ha napközis lennék, nagyon felidegesítettem volna magam ezen az íráson.

Amúgy más hogyan tudja megírni a motivációs leveledet? Előtte mélyinterjút készít?

zsanna 2008.01.19. 15:55:27

flash, tanulmányi átlag és hülye magológépekre: úgyis lehet vkinek 4,5 feletti átlaga, h mellett sportol, részt vesz X diákszervezet munkájában, sokat utazik és JÁR BULIZNI. Amúgy meg azt hittem, az egyetemre végre túljutunk azon a gimis felfogáson, hogy "de gáz, ő jótanuló". Azért szerintem lehet differenciálni, és a jó átlag nem feltétlenül egyenlő a "nerd"-séggel, bár ilyenek is vannak, kétségtelenül. De a durva általánosítás akkor is gáz.

Schultze, "Szegények úgy jöttek, hogy azt hitték, hogy diplomaták lesznek, legalább egy félév erasmus járjon már nekik azért a magas ponthatárért." - erről ne is haragudj, csak az jut eszembe, hogy savanyú a szőlő?!

Én tavaly vettem részt Erasmus meghallgatáson, az ideit én is gáznak tartom, mindeképpen, és egyetértek azzal, hogy nem jó a kiválasztási mechanizmus, és nem feltétlenül azok fognak kijutni, akiknek kellene.
Ugyanakkor a "milyen kérdés már, hogy hol nem szavazták meg az EU Alkotmányt, és hogy melyik ország vált ki a Commonwealth-ből" szerintem nem feltétlenül a megfelelő kritika, ezeket ne csak egy nemzetközis tudja, hanem egy (közgázos) "értelmiségi" újságolvasó, alapból. Szóval csatlakozom az előttem szólóhoz, amennyiben a "gondolkodó értelmiségi palánta" nyitott, olvasott, és tájékozott, NEM a törikönyből, de úgy egyébként.

A motivációs levél gondolom talán a szóbeli (=nyelvtudást mérő cucc) megfelelője akart lenni, egyébként más pályáztatásnál (szakmai gyakorlat, ösztöndíj) is "bevált" módszer, hogy motivation lettert/personal statementet kell beküldeni, és ott sem lehet ellenőrizni, hogy azt ki is írta valójában. Ne értsetek félre, ezzel NEM amellett érvelek, hogy ez JÓ, hanem hogy mi motiválhatta a NI-t erre. Remélhetőleg tényleg gyakorolnak önkritikát, bár kicsit tartok tőle, hogy ez nem fog megtörténni.

Egyébként pedig ilyen esetekben lehet (sőt, kell!) hozzájuk is fordulni panasszal, bár nem tudom, annak mennyi foganatja lesz. Viszont a T kari HÖK választmánya végzi annyira lelkiismeretesen a munkáját, hogy ha nekik szóvá teszitek, ők továbbítják ezt a NI felé.

Mert, gondolom (és remélem), nem csak ilyen formában adunk hangot a felháborodásunknak, hanem olyan fórumon is, ahol van értelme (talán, egy kicsit több).

(És lehet kommentelni, hogy a HÖK az szar, egy évig dolgoztam benne, és tudom, hogy miket sikerült és miket nem elintézni.)

érdekes 2008.01.19. 19:39:41

bloggerünk felfogása: "mindenki szembejön az autópályán" :)

schultze · http://inglobwetrust.blog.hu 2008.01.19. 20:39:06

természetesen csak gúnyolgás volt.

Egyébként tényleg sokan bemagolják ilyenkor az angol tanáruk által írt szöveget.

A szóbeli nem volt egy rossz forma, bár az se volt tökéletes (tanárfüggő pontozás: nem voltak egyformán szigoruak).

Közéleti tájékozottságot szerintem nem egy hülye ötlet mérni, de ezek a kérdések tényleg szarok.

realitycheck 2008.01.19. 20:52:22

No azt hittem, az egyetemet "szélárnyékban végignyomó" (idézet egy másik posthoz érkezett egyik kommentből) hallgatóság fikáinak egész áradata zúdul rám, ehhez képest egész meglepődtem a kommenteken:

@zsanna1: schultze LOL, én is csak arra tudok gondolni, h állásinterjún kifúrta egy nemzetközin végzett ember, és most szomorú hogy az ő világverő (mondjuk) gékaros diplomája egy szinten lehet a gyűlölt nemzetközivel.

@zsanna2: ha makroelemzőre vagy gazdmatra járnál, akkor is tudnád tartani a fenti átlagot a fenti aktivitási ráta mellett? csak kíváncsiságból. amúgy igazad van, jó átlag nem = "nerd", bár vannak pro és kontra példáim is.

amúgy kíváncsi lennék szak szerint a teszt statjaira. mennyire égő lenne a "felsőbbrendű közgazdász szakma" (én is közgazdász voltam, de ettől a mentalitástól az egyetem alatt is elhatárolódtam, ami szak alapján differenciál) képviselőire nézve, ha a nemzetközisek közül a nagy része tudná a gazdasági kérdéseket, míg a nagy és bölcs közgazdászok nem tudták volna hol szavazták le az eu-alkotmányt. (mert ez kétségtelenül konkrétabb és aktuálisabb kérdés, mint Hoover USA-elnöksége, meg a rajna-vidéki bombázások - tényleg arra mi a helyes válasz? lusta voltam megnézni de kíváncsi vagyok....)

Astro 2008.01.19. 22:10:45

Hadd szóljak hozzá néhány túlkvalifikált ember kommentjéhez. Első éves vagyok a T-karon. Minden nap úgy kelek, hogy elolvasom az origot, a nol.hu-t, menetközben belekukkantok egy világgazdaságba, heti rendszerességel forgatom a hvg-t, rendszeresen nézem a hvg online, a figyelőt, az inforádiót, és a többi hírcsatornát most nem akarom felsorolni, ami RSS-ként be van táblázva nálam.
DE! nemtudom, hogy hány rendszeres újságolvasó jegyzi meg, hogy mennyi az EU költségvetése, valamint azt, hogy ki éppen az eu elnök, ha teszem hozzá elfelejtik odaírni, hogy soros elnökségről van szó, mert ugyebár nem mindegy, hogy elbaszva Barosso nemzetiségére gondolnak, vagy a soros elnökség államára.
Lehet, hogy én vagyok műveletlen, de nem tudom, hogy a régiónk rövidítése (KKvalami, nememlékszem) alapján honnan tudjam eldönteni, hogy a Richter, vagy a MOL e az a cég, amire gondolnak. Jut eszembe, stílszerű lett volna valami OTP-s kérdést is belerakni nemde?:) elvégre ők szúrják ki a G-karosok szemét az otp-s ösztöndíj nevetséges mértékével.

Szánalmas...

zsanna 2008.01.20. 01:09:23

realitycheck: jogos, gondolom nem tudnám. Mondjuk a közgáz mellett járok a jogra is. Ahogy a nemzetközisek közül sokan, egyébként, m nem elégszenek meg azzal a "fantasztikus" és "elit" képzéssel, amit választottak. De szerintem ez a NI szempontjából irreleváns.

Ha pedig valaki anyázásnak vette volna, amit írtam, akkor bocs, szerintem a lényegben mindannyian egyetértünk, miszerint ezt nem így, ilyen formában kell legközelebb csinálni.

kampec dolores 2008.01.20. 01:54:01

Ez egy versenyhelyzet volt, mindenki aki segített a másiknak, az a saját helyzetén rontott. Teljesen mindegy hogy milyen jó vagy rossz volt a rendszer (kérdések), ilyen körülmények között kellett teljesíteni. Alkalmazkodni kell. Mindenki be tudta (volna) magolni azt a levelet, a kérdések pedig valószínűleg mindenkinek nehezek voltak, úgyhogy a javítók is el fognak gondolkodni az alacsony pontszámok láttán... két dolgon is:

1) a kérdések voltak nehezek,
2) a hallgatók "általános műveltsége" alacsony úgy általában.

Szerintem mindkettő igaz. Azt azonban el kell ismerni, hogy ez inkább az újságolvasó közgázos feltételezett általános műveltsége. Egyrészt közgáz+napi gazdasági+töri+EU kérdéseket egy tantervben talán sehol máshol nem tanítanak. Másrészt ez tömegoktatási keretekben folyik, ahol a tömeghallgatót, aki a bizonyos Gauss-görbe dombján csücsül, az előbbiek a megszerezett valamilyen átmenő jegyen túl csak minimális mértékben érdeklik. Persze ő is ki akar menni külföldre, és a nagy számok törvénye alapján ezen a teszten is ők vettek részt többségében. (Akinek nem inge, nem veszi magára)

Mellesleg nem hiszem, hogy bármire hivatkozva a nemzetközi iroda újra megrendezné a tesztírást. És amíg ilyen kevés ember dolgozik ott, ez nem is várható el tőlük, sem az, hogy mindig mindenkit azonnal kiszolgáljanak... Ha az egyetem fontosnak tartja a külföldi programokat, és hogy a hallgatók azokon vegyenek részt, akkor jobban kellene támogassa ennek a személyzeti oldalát. A jelenleginél mindenképpen.

Tavaly sokan panaszkodtak a részrehajló szóbelik miatt, nyilván ez egy jó ürügy volt a megszüntetésére. Gyanítom, ez inkább a sok munka és idő volt az igazi ok.

Én a megoldást egy jobban differenciáló tesztben látom, pl. egy 100 pontosban. Ott már valóban lehet látni különbségeket, és senkinek nem lesz annyira zavaró, hogy vannak közgazdászbarát meg nemzetközisbarát kérdések benne.

Astro 2008.01.20. 11:24:31

kampec dolores: egy 100 pontos tesztet javítani bonyolultabb nekik mint szóbeliztetni. :):)
meghátugye kitalálni értelmes kérdéseket...

flash 2008.01.20. 12:41:14

realitycheck:
egyrészt sajnos az a probléma,hogy a többi suliban(mo-n és külföldön) csak elhatározás kérdése,hogy ki akarsz-e menni erasmusra,m csak jelentkezni kell,addig nálunk ugye nem ilyen 1szerű.ezt természetesen csak a kvóta emelésével lehetne megoldani,ami sajnos pénzigényes dolog.és miért is műkődik így ez nálunk?talán csak nem azért,m a rohadt fejpénz miatt a corvinuson már nem tömegképzés,hanem tömegnyomor képzés folyik?a kiválasztásról meg csak annyit,hogy kisebb arányban a tanulmányi átlagot és SOKKAL nagyobb arányban a tájékozottságot kellene nézni mind a gazdaság mind a világ dolgaiban.remélem egyetértesz

Oneiros (ffi, huszonév, borosta, ex andalúz kutty) 2008.01.20. 14:58:44

Nem muszáj Corvinusra járni.
Amikor ide jelentkeztetek, jól tudtátok, hogy baromi sok hallgató lesz, baromi nagy verseny lesz. A tananyag is nehéz lesz. És ugye a 140 vagy hasonló ponthatárok azt is jelentették, hogy az ide bejutó hallgatóknak céljaik is vannak. Akik csalni is képesek lesznek ezek eléréséért.

Az egyik vidéki egyetemen, ahol én tanulok, az megy Erasmusra, aki akar. Merthogy kevés a jelentkező a fenntartott helyekre. Tavaly be sem töltötték mindet. Aki jelentkezett, mindenki kijutott.

A kérdések meg szánalmasak. Magolósoknak jók. Inkább töltettek volna ki egy IQ-tesztet.

Oneiros (ffi, huszonév, borosta, ex andalúz kutty) 2008.01.20. 15:03:56

Na jó, az olyanok, hogy melyik monoteista vallás, mi az a gender (holott egy normális ember már ezerszer töltött ki űrlapokat), az elég alap, mert mindegyik megjelenhet a mindennapokban.

De a töris kérdések tényleg gázak. Inkább szóltak volna aktuálpolitikáról vagy mai gazdasági viszonyokról.

Fekete Pestis 2008.01.20. 21:57:32

Elnezest, a " gender" mint olyan, a " gender studies"-ben jelenik meg altalaban ( urlapon altalaban a " sex" szo szerepel ;) )

Namarmost, lehet, hogy az en agyterfogatomat lehet az a^3 formulaval kiszmitani, de legalabbis kerdeses, hogy elvarhato-e a kozgazdasztol a " gender studies" iranti erdeklodes. Szerintem nem.


( Bezzeg a FED elnoket, azt nem kerdeztek meg. Sem az ECB-et , Holott ezek ismerete elvarhato lenne. Csakugy, mint az iranyado EUR es USD kamatlabak ismerete, valamint nehany keresztarfolyame. Mert ugye, az kozgazdasagtan. ).

hidden 2008.01.20. 22:13:06

Szerinted nem baromi fontos kérdés a nemek szerepe a társadalomban? Az pedig nem is érdeklődés kérdése, hogy a terület nevét ismered-e.

A más szakra járók/más érdeklődésűek sértegetésével mégis mit akartok? Ez offtopic, és ízléstelen, mert visszafele is ugyanolyan cinikus: kit érdekel a FEB elnöke?

Astro 2008.01.20. 22:13:22

Fekete Pestis: Szerinted hány politológusnak kell tudnia a kamatlábakat? Csak mert közös teszt volt. Ennyi erővel azt is kérdezhetnék, hogy az iowai előválasztón milyen arányban nyert a republikánusok között a nyertes elnökjelölt a többihez képest, és ki volt az. Ez gondolom baromisok közgazdászt felháborítana, de a politológusok biztos csak mosolyognának magukban. A "gender" szó pedig egy nem túl bonyolult tárgyból, a szociológiából pottyant ide, semmiféle "gender studies", és hasonló frappáns megközelítés nem kell hozzá.

realitycheck 2008.01.20. 22:41:28

@flash: igen, így egyetértek, csak azzal a mentalitással nem értek egyet h "én leszarom az egész szakterületet, nekem csak a papír kell hogy mehessek elhelyezkedni mert úgyse számít semmi más csak a papír"

Ha vki nagyon penge a szakmából, de a jegyei szarok, akkor valóban kib*ott vele a rendszer, mert a jegyeket és nem a tényleges tudást igényli.

De ha vki csak "szélárnyékban akarja végignyomni" az egyetemet, h aztán az ilyen "munkatársakat" mindig nagy számban kereső multik valamelyikénél legyen érettségivel is ellátható munkát végző kuli, na és az ilyen még erasmust is akar akkor sztem egyértelmű hogy a "pék f*a nem kéne, karikára vágva?" a megfelelő reakció.

@Pestis: azért az irányadó árfolyamok kissé erősek. keljen fel a szegény hallgató azzal h "baszki meg kell néznem az aktuális keresztárfolyamot mert különben kivágnak a tesztről"?
A kamatok, fontosabb intézmények vezetői (de akkor jöjjön ide az IMF, WB is!) már jobb ötletek. Hoover meg a rajnavidéki bombázás helyett mindegyik jobb lett volna.

@Astro: az elméleti kutatókon kívül melyik politológusnak ne kellene ismerni a gazdaságot? nem ellened beszélek, de minimális szintű gazdasági tájékozottság a politikához már alap. Az USA/EU kamatok meg azért fontosak, mert tényleg nagy befolyásuk van a világra (ha mondjuk a Burkina Faso-i alapkamatot kérdezték volna akkor aszondom lóf*xt), kb annyi a jelentősége az elnökválasztásos példád alapján, mint annak h ki lett aug végén-szept elején a rep és a dem jelölt.

Astro 2008.01.21. 00:41:22

rc: természetes, hogy kell a gazdaságot figyelemmel kísérni, de azért szerintem három részre oszlik. Az érdeklődő, a tájékozott, és aki ezzel foglalkozik. A társ. tud. területen lévők szerintem elég, ha tájékozottak, ami nem feltétlenül azt jelenti, hogy minden számot fejből tud, csak képben van nagyságrendekkel, tendenciákkal. Egy közgazdász szempontjából nézve szerintem meg nem mindegy, hogy kik az elnökjelöltek - a nem mindegyet természetesen úgy értem, amennyire a társ.tud-nak kell figyelnie a gazdaságot - mivel, mert sok más gazdaságpolitika van a zsebükbe.
Szerintem nem tudom kikerülni azt, hogy arra jussak, hogy karonkénti teszt - vagy szóbeli - kellett volna.
A karonkénti tesztnél viszont az a gáz, hogy akkor a kari kvótán felüli szabadkártyás helyekre hogy kerül az ember.

András · http://blog.fotokrolad.hu 2008.01.23. 02:18:36

Hát ez gáááááz. Az oldal tetejn olvasom, hogy milyen jól áll a hallgatói véleményezés, oztán pár bejegyzéssel lentebb meg itt ez az Erasmus kiválasztás...

Miért nem lehet ezt úgy intézni, mint nálunk (külker), ahol az erasmus jelentkezők pontjainak felét-kétharmadát a tanulmáyi meg nyelvvizsga eredmények adják, a maradékot pedig diákszervezeti és egyéb munka után kapott pontok?? Persze itt is kell cover letter miegymás, de azért mégiscsak az jut ki, aki nem szarik magasról a tanulmányaira, de azért közöségi arc is.

Boccs, de egy ilyen teszt mellett nekem esélytelen lett volna a kijutás és nem gondolom, hogy aki ezekre tudja a válaszokat, az már élből alkalmas arra, hogy kicsiny országunkat képviselje külföldön.

Nekem így kívülről úgy tűnik, hogy a Corvinus egy elég előremutató gondolkozású egyetem, de legalábbis azért vannak próbálkozások. Akkor meg miért kell még mindig a lexikális tudsát (ráadásul negyedikes törikönyvből!) favorizálni? Sznobságból?

zsanna · http://zsuzsie.blogger.com 2008.01.24. 14:50:25

Kedves andrás, ha visszaolvasod a postokat, akkor láthatod, hogy mik a lehetséges elképzelések/magyarázatok arra, hogy miért van ilyen teszt, azt meg, hogy egyáltalán miért van teszt, a magas hallgatói jelentkezés indokolja - mert a corvinusra többen járnak, mint hozzátok. A sznobság szerintem elég erős, és nem hiszem, hogy a NI-t ilyen szubjektív, ill. érzelmi alapú motiváció vezette volna az új rendszer kitalálásánál. :))

A jegyek, extracurricular activity-k és nyelvvizsgák nálunk is beleszámítanak.

Amúgy meg csak megerősíteni tudom azt, hogy a szóbeli meg más miatt nem volt jó. Baromi nagy eltérések voltak az egyes nyelvek, de még azon belül az egyes bizottságok pontozása között, valamint megjátsszhattál olyat, hogy mondjuk beadtam 1. helyre Spanyolba, másodikra UK, és angolul jobban tudsz, akkor választhattad azt, hogy angolul mész szóbelizni, és ezt veszik figyelembe a spanyol jelentkezéshez is (!).

vitek 2008.01.24. 21:54:03

A kritika sok szempontból jogos lehet, de a hangnem szerintem túlzás. Nem hinném, hogy a Nemzetközi Irodát a rosszindulat vezette az új rendszer bevezetésekor, valószínűleg sokkal inkább erőforráshiányról lehetett szó (a szóbeliztetés sok ember sok idejét elveszi, a teszteket viszont könnyen ki lehet javítani). Most vezették be a rendszert, nyilván nem lett rögtön tökéletes, nem hinném hogy ez olyan egetrengető probléma lenne, főleg hogy kis súllyal szerepel csak a pályázatban. Ahelyett hogy sértegetjük őket, inkább arra kéne törekedni, hogy a visszajelzés segítse az Iroda munkáját (sok fontos szempontot, javítási lehetőséget megfogalmazott a poszt, amit jó lenne az illetékeseknek is a tudomására hozni, de ha ilyen hangvételt ütünk meg, akkor a dolog kontraproduktív lehet).

bauhaus 2008.02.11. 23:38:33

meg 2 dolog:

1, gondolom az, hogy egy suli hany embert kuldhet ki erasmusolni kb attol fugg, h hany diakot fogad kulfoldrol. szoval mondjuk az uva vagy vmi mas flash egyetem ilyen szempontbol jobb helyzetben van (az ok hogy en ki akarok menni a science po ra, de egy science po s mi a ... ért akarna idejonni???)

2, tavol all tolem a szakbarbarizmus, de sztem tok hulyeseg olyan kerdest berakni egy tesztbe, amire a palyazok jelentos resze NYILVANVALOAN nem tud valaszolni (pl mi a recesszió stb)

Anna 2008.02.12. 21:00:41

Hehh, és amikor megkaptuk ősszel az e-mailt - mi bolognások -, hogy nekünk (másodéveseknek) ez az utolsó lehetőségünk gyakorlatilag és hogy észbekaptak, hogy akkor most az elsősöknek is lehet már erasmuszolni?! És persze nekik más %-os arányban bírálják el a pályázatukat (lévén nincs két lezárt félévük)...
Ennél már csak az volt jobb, hogy az intézményi lista a pályázati időszak kezdetén vált elérhetővé (és még akkor is hiányos volt) + a pályázati időszak egybeesett a szorgalmi időszak végével-vizsgaidőszak elejével (amit nyilván nem mindenki élt meg úgy, hogy fú, most mondjuk jól fel kéne készülni a zh-kra, vizsgákra).
S lám, amikor szépen egyesével állítottam be a szűrőket, egyre fogytak a megpályázható helyek. Először beállítottam, hogy angol nyelven folytatnék tanulmányokat, és így tovább szépen, míg végül a ba-képzésnél "igen"-re állítottam és hopp, maradt 4 azaz négy megpályázható hely :S ez aztán a választék :D

rc 2008.02.12. 22:54:07

Heh, ez LOL! Régen az ilyen kisebb nyelvek (spanyol/portugál)-re adott ki 4-5 helyet, angol meg német az volt mint atom.
Amúgy vki kérdezte hogy egy ScPo-s miért jönne ide? Amiért én gondolkodtam rajta hogy ceepus-al elmegyek vmi környéki országba (rom, jugo (akkor még) stb. - aztán nem lett belőle semmi) Mert poén, tapasztalat, aztán lehet h vkit ráadásul még Mo is érdekel.

bauhaus 2008.02.13. 12:40:44

rc: nem azt mondtam, h senki nem akar idejonni nyugatrol, csak annyit, hogy vaszeg hollandia vonzobb celpont egy magyarnak mint forditva.
más:

nekunk a trozi azt mondta egy tajekoztaton, hogy nem tamogatjak azt, h masodevben palyazzunk, mert harmmadikban elvileg a diploma irasaval kene foglalkoznunk. ugyanezzel a logikaval 5 évben sem kene kimenni, mert akkor is szakszeminarium stb. 4. évben meg mostantol azert nem lehet majd kimenni, mert nincs az egyetemnek biztositeka arra, ogy a 3. os palyazo itt marad MA re. tehat az egyetem azt ajanlja, hogy az uj rendszerben a diak vagy 1 évben pályázzon, vagy leginkabb egyltalan nem. bologna killed erasmus? de akkor mashol hogyan csinaljak, ahol mar reges reg BA-MA képzés van???

emiii 2008.02.13. 17:03:34

néhányan eléggé rosszindulattal álltatok a posthoz, amit nem értek. egyáltalán nem volt szándékomban a nemzetköziseket leszólni, tudom, hogy rengeteget güriznek egy kevéssé piacképes diplomáért.
de már felháborodni se lehet egy szerintem kurva gáz rendszer ellen?miért lesz nektek attól jobb, hogy a valódi probléma helyett az én mondataimat csavarjátok ki, sértővé állítva be azokat?
ha nem éri el az értelmi szinted azt, ami egy mondat értelmezéséhez szükséges, inkább ne kommentelj.

rc 2008.02.13. 19:44:24

wikipedián van olyan hogy "neutral point of view"

Na ezek a beszólások akkora NPOV warningot kapnának ott hogy a fal adja a másikat:

"Az alábbiakban csak néhány gyöngyszemet szeretnék kiemelni a tesztsorból, amely azonos volt mindenkinek szakra való tekintet nélkül, így a közgazdászok számára értelmezhető kérdéseken kívül ilyeneket is magában foglalt:"

"Ezekre csak azok a szerencsétlen nemzetközisek tudnak válaszolni, akikkel minden hülyeséget bemagoltatnak. "

ezek után az hogy "egyáltalán nem volt szándékomban a nemzetköziseket leszólni" nem igazán állja meg a helyét

"tudom, hogy rengeteget güriznek egy kevéssé piacképes diplomáért".

És még hány közgazdász gürizik rengeteget egy kevéssé piacképes diplomáért...

I repeat: NEM, SEMMI közöm nincs a nemzetközihez, de ezt a "közgazdász=isten" , "nemzetközi=sux" hozzáállást hanyagolni kellene.

"ha nem éri el az értelmi szinted azt, ami egy mondat értelmezéséhez szükséges, inkább ne kommentelj."

aki megsértődik bármilyen kritikán, az ne blogoljon. nézz körül, a nagyobb blogok írói aztán kapnak hideget-meleget, mégse fakadnak így ki. ha vmi nyomdafestéket nem tűrő hangnemű, az más.

emiii 2008.02.13. 20:33:07

kedves rc:

a kritika és a személyeskedés sztem nem ugyanaz a kategória, én az utóbbit nem éreztem megalapozottnak a szándékaim alapján. a kritika pl így hangzik: sztem egyesek sértőnek érezhetik, ahogy megfogalmaztad a gondolataid, javíts rajta. a személyeskedés meg pl: ez a hülye tuti utálja a nemzetköziseket, mert egyszer az egyik megelőzte egy állásnál. haha...
igenis azt gondolom, hogy a nemzetközisek sokkal szarabb és egyben megterhelőbb és kevésbé hasznosítható oktatást kapnak, mint a közgazdászok. ezért respect azoknak, akik megpróbálnak ebből minél többet kihozni. de lássuk be, a külföldi international relations meg a nemzetközi tanulmányok köszönő viszonyban sincsenek. ez az egyetem hibája, nem azoké, akik naív 18 évesként ide ikszeltek nagy remények között, hogy majd valami értelmeset tanulhatnak. ez nem minősíti azokat, akik erre a szakra járnak, ez csak a szakot minősíti.
az itthoni oktatás sajátossága szerint magoltatnak az emberekkel, ezért írtam, hogy csak egy szerencsétlen nemzetközis tudna azokra a bizonyos kérdésekre válaszolni.
a nemzetközi nem per se =sux, de a nálunk nemzetközi oktatásként hivatkozott valami az tényleg sux. mellesleg most már a közgazdász képzés is, de ez másik topik.

rc 2008.02.13. 22:11:15

Továbbra sem értem hogy a Nemzetközi Iroda által rendezett Erasmus-felvételi vélt vagy valós hiányosságainak kipécézéséről szóló cikkben miért kellett nemzetközizni. Továbbra is a bűnbakkeresés nemes hagyományát látom ebben megnyilvánulni.

Az "egy nemzetközis biztos kitúrta egy interjúról" c. maliciózus (nem titkoltan) hangnemű hozzászólás schultze nevű hozzászólóhoz irányult, nem hozzád, miután az első hozzászólásban uszított a nemzetközisek ellen.

Kérdezheted h miért védem ennyire a nkiseket. Elmondom: én azokban az években voltam felsőbbéves, amikor a nki indult. Függetlenül attól hogy mit, hogyan tanítanak ott (ami most nem téma), láttam 1-2 helyen h bizonyos emberek már-már zsigeri gyűlöletet tápláltak a nki és főleg az odajáró emberek iránt, magukat persze übernek beállítva, komolyan mintha ők lennének a Ku Klux Klán és a nkisek az afrofekák az 50-es évek usájában. Ráadásul ismertem pár nkist akik emberileg jó pár közgazdásznál normálisabbak voltak, érdeklődtek dolgok iránt (nem csak humán területen), szakkollégiumokba jelentkeztek. stb.
Innentől kezdve mindig felléptem az "alsóbbrendű nemzetközisek" jellegű hangulatkeltés ellen.

Továbbra is elvonatkoztatva a nki szak minőségétől, különböző ismerettségeken át jó párszor láttam (én nem közgazdászként dolgozok, hanem informatikai területen) h a Felsőbbrendű Közgazdász Faj jeles tagja ugyanazt az érettségivel is ellátható munkát végzi diploma után, mint a nemzetközis társa akit végig megvetett x éven át. Hadd ne írjam le konkrétan azt az usák olajcéget ahol tömegével vannak hasonló magasan kvalifikált munkakörök.....

Szal olcsó duma nemzetközizni, inkább írjatok egy tényekkel alátámasztott kritikacikket a nemzetköziről, ha annyira nem tetszik.

Anna 2008.02.14. 21:31:33

re bauhaus --> ez a sux, nem a nki

bauhaus 2008.02.14. 22:38:24

még két megjegyzés:

1, állítolag, magukat a kérdéseket nem az IRODA, hanem általuk felkért közgázos tanárok állították össze.

2, nekem semmi bajom a nemzetközisekkel, de azt gondolom, hogy pl ott de en bloc a t karon azert nem ugyanaz a kategoria mondjuk egy 4.0 ás átlagot produkalni, és ugyanazt a pontszamot megkapni a pályázatoknál.

és hamar itt tartunk, tudom hogy off topic, de az is milyen már, hogy iden oszi felevben a k karos 2 évesek kaptak a legkevesebb osztondijat adott atlagra???


süti beállítások módosítása