corvinull blog

Sztorik a Corvinus egyetemről az utókornak.
Írj te is: sunivrock@gmail.com

Kommentek

  • tokenhunter: Ne haragudj, de szerintem saját hibád miatt nem tudtál mit kezdeni az egyetemen megszerzett "tudás... (2016.05.06. 17:36) Vége
  • vigike: @vigike: természetesen vizsgadolgozatra gondolok (2010.06.01. 13:29) Tanszéki zárvatartás
  • corvinyusz: @dobroczkiadam: válasz ment hely hiányában priviben. (2010.05.19. 09:44) Költői kérdés
  • corvinyusz: @oroce: ez minden felsőoktatási intézmény minden hallgatójára működik,és névtelen. a Halvel az csa... (2010.05.18. 11:37) A tanár-értékelő
  • sncf: Talán csak annyi történt, hogy az egyetemi kommunikáció a szervezők által kért időpontnál jóval ko... (2010.04.29. 13:14) „Válság az oktatásban? Oktatás a válságban!”

Címkék

ballmer (1) bicikli (3) blog (3) bologna (1) bombariadó (1) c (1) campus (4) child (1) cikk (2) corvinull (1) corvinus (5) csalas (2) dekan (1) diak (8) diploma (3) diplomaosztó (1) diszdoktor (1) disztoktor (1) economics (2) egyetem (5) előadás (3) előadó (1) email (3) erasmus (3) eredmények (1) foepulet (1) foto (1) fűtés hűtés (1) gep (1) g kar (2) halvel (3) hiányosságok (1) hír (1) hírlevél (1) hök (1) hok (5) informatika (1) iszk (1) kampany (1) kerdoiv (1) kinizsi (1) konferencia (1) könyvtár (3) közgazdász (1) közgazdász cikk (2) kredit (1) kurzus (2) k kar (5) lemondas (1) lift (1) lustasag (1) mancs (2) meszaros tamas (1) metro (1) napközi (1) nemzetközi iroda (2) nepszavazas (1) neptun (2) oktato (7) ora (3) palyazat (1) pc (1) penz (1) puska (1) reform (1) reklam (1) rektor (1) segédlet (1) stadler (1) szakszem (1) számvitel (2) szappan (1) szekrény (1) szemet (1) tanarok (13) tandíj (1) tankönyv (2) tanszék (6) tarolo (1) tárolók (1) tarsadalomszerkezet (1) tata (1) tesi (1) to (1) trautmann (1) tuf (1) tvsz (1) t kar (4) video (1) vizsga (10) zalai erno (1) Címkefelhő

Népszavazási kampány a Corvinuson

2008.02.26. 19:22 - S Uni V. Rock

Címkék: nepszavazas kampany

Az egyetemi burkolt népszavazási kampány mindenképp külön rovatot érdemel, eddig nyíltan mégis csak egyetlen hozzászólóval találkoztam, akit izgat a probléma, a „Diákságunk blogja” szekció hasábjain. 

„Csak félve, igen halkan hívnám fel az olvasóközönség figyelmét a mostani közgazdászban lévő több oldal tandíjbarát propagandára (közöttük a kormány több mint 1 oldal hirdetése) 
Nem akarok állást foglalni egyik oldalon se, de egy iskolai újságot szvsz egyik oldalnak se kéne propagandaeszközként felhasználni. Cenzor asszony ilyenkor hol van?” (érdekes)
 

Neki ajánlom ezt a cikket, és persze mindenkinek, akit felháborít az egyetem tandíj melletti burkolt kampánya, ami mindenhol körülvesz minket. Mindenhol? Igen, sajnos. Ezeket próbálom most sorba venni. 

A Metro újságban minden héten (általában szerdánként, de talán más napokon is) megjelenik az MSZP kampányüzenete egy külön reklámpapíron a vizitdíj és a tandíj társadalmi hasznosságáról és szükségességéről. Persze már a Metro egyetemre való beáramlása önmagában kivívja a jóérzésű hallgató ellenérzését, de ezt a témát meghagyom egy másik bejegyzésnek. Abból az újságból a Sudoku és a keresztrejtvény az, ami még politikailag korrektnek nevezhető.

A Népszabadság terjesztése is elég véleményes dolog. Miért van az, hogy máskor nem nyomják szinte minden áldott nap az egyetemisták kezébe a Népszabadságot, csak éppen amikor kampányidőszak van? Például éppen múlt szerdán egy egész oldalas Gyurcsány Ferenc interjú jelent meg. 

A tanórákon is megjelenhetnek és meg is jelennek „elszólások”, én itt egyet említenék meg. Az egyik előadó (nyilvánvaló okokból többet nem árulhatok el) a népszavazási kérdéseket nyíltan "hülye kérdéseknek" bélyegzi, de ez nyilván csak egy a számtalan politikai véleménynyilvánításnak a tanárok részéről. 

Végül: Közgazdász, 7. oldal, hirdetés (itt jegyzem meg, hivatalosan még csak nem is fizetett politikai hirdetés): Új Magyarország program, Mészáros Tamás, nem beszélve a 3. oldalon megjelent tandíjpropagáló cikkről. A HÖK és a Közgazdász szerkesztősége ilyenkor hová bújik? Mit szólnak ehhez? 

Eleve tényként közlik az alábbit a 3. oldalon: „idén szeptembertől fizetnek először képzési hozzájárulást a hallgatók az egyetemeken és főiskolákon…” Mintha nem is lenne népszavazás. 

Az egyetem üzenete röviden így foglalható össze: Diákok, fizessetek jó sok tandíjat, hogy finanszírozzuk a bérleti díjat az új épület után miközben mi megpróbáljuk elhitetni veletek, hogy ez jó nektek... 

Mindazonáltal nem ennek a cikknek a feladata, hogy a tandíj szükségességéről nyisson vitát, és még az sem mondható, hogy kizárólag a baloldal gyakorlatáról lenne szó. Igen, Tarlós István valóban járt a Corvinuson, aki meg akarta nézni, megnézte, de nem is ez a lényeg. Itt fennállt a szabad választás lehetősége.

Jó, megteheti az ember, hogy nem olvas Metrót, Népszabadságot, Közgazdászt, vagy megteheti, hogy március 9-ig nem jár előadásokra, de mégis, állandóan a kezünkbe akarják nyomni a különféle népszavazási kampányelemeket. Afelől nincs választási lehetőségem, hogy akarok-e az egyetemen Népszabadságot osztogató, egyébként jobb sorsra érdemes diákokat látni, avagy sem. Ebből a szempontból lényegtelen, hogy elveszem-e az adott újságot, avagy sem. Sokan úgyis elveszik, „hisz ingyen van”, és akkor az egyetem el is érte a célját: a politikai befolyásolás lehetőségét. 

Végül, de nem utolsósorban egy elméleti felvetés megfogalmazható: mi a jobb? A politikasemlegesség látszata, ami betarthatatlan, mert a politika mindenhova beleteszi a mancsát vagy a politika megjelenése az egyetemen. Akkor viszont elvárható lenne, hogy a jobb sorsra érdemes diákok ne csak Népszabadságot osztogassanak, hanem Magyar Hírlapot vagy Magyar Nemzetet is. 

magyarpremiership (nem tudom publikus-e a szerzo email cime)

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinull.blog.hu/api/trackback/id/tr43355569

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - a polgári underground blogja 2008.02.29. 07:57:45

Állami népnevelés - népszavazási kampány II. Horváth Ágnes bejelentette, hogy a jövő héttől az Egészségügyi Minisztérium saját kampánnyal válaszol a Fidesz hazugságaira. A tárca nyilván kénytelen fizetni a felületetekért, mert sosem hívják meg a Nap-…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S Uni V. Rock 2008.02.26. 19:25:38

Egyebkent az ujsagok (Nepszabi, Metro) nagyon nem ide tartozik szerintem.

Sokkal relevansabb, hogy miert kampany-lap a diakujsag, illetve az, hogy a tanarok politizalnak-e oran.

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2008.02.26. 20:15:25

"idén szeptembertől fizetnek először képzési hozzájárulást a hallgatók az egyetemeken és főiskolákon…” Mintha nem is lenne népszavazás.

Pedig nem írt butaságot a cikk szerzője. Gyurcsány tegnap (is) azt nyilatkozta, a népszavazás eredménye semmin sem változtat, az Új Magyarország program folytatódni fog.

aranyhaj.blogspot.com

darker_ 2008.02.26. 23:03:55

Alapvetően egyetértek a cikk szerzőjével, másrészt viszont úgy gondolom, hogy - az alap- és középfokú oktatással ellentétben - az oktató a katedráról is egészen bátran tehet politikai kijelentéseket - amennyiben teret enged állításai nyilvános vitájának, mindenféle retorzió veszélye nélkül.

Abból meg nagyon elegem van, hogy rengeteg nyuszi hallgató ilyenkor fülét-farkát behúzza, mondván "hivatalosan nyilván nem szállhat rám, de attól még majd jól megjegyzi az arcomat, és megszivat". Baromi unalmas. Ha léteznek ilyen oktatók (bizonyára léteznek), akkor ez a meghátráló magatartás csak adja alájuk a lovat. Ha nem értesz egyet valamivel, tedd fel a kezed és kérdezz! Lehet, hogy elsőre egyedül maradsz az egész előadóban, de talán harmadszorra akadnak majd mások is, akik hajlandóak kifejteni - az oktatóéval nem feltétlenül egyező - véleményüket. Az egészet egy "minek keresném a bajt" kijelentéssel elintézni nem éppen az öntudatos és kritikus egyetemi hallgató magatartása.

érdekes 2008.02.27. 08:46:43

No:

1. Épp ezért írtam 1szer használatos nicken a hsz-emet, proxy mögül. Mert tartottam attól (és ettől inkább), hogy a hirdetések megrendelőinek céltáblájába kerülök, de B-lehetőségként felmerült, h az ellenoldal egyfajta "hősévé" válok, amit szintén kerülni kívántam.

2. Itt térnék rá a mondanivalómra: NEM azért írtam a kommentet, hogy a jobbos propaganda szükségessége mellett érveljek az egyetemen, hanem hogy MINDENFÉLE egyoldalú propaganda ellen érveljek (amiből én csak a tandíjpártival találkoztam).

3. Amíg a jelenlegi pártrendszer fenáll, STRONGLY DISAGREE, hogy bármilyen szervezett politikai tevékenységet meg kellene engedni az egyetemen (kivéve a vitaműsorokat, tárcatükröt, stb.). Nyugat-európai, meg amerikai példákkal nem érdemes jönni, mert az ottani pártok minden hibájuk és fogyatékosságuk ellenére is fényévekre vannak a F****Z-től és a M**P-től.

4. Tanárok politizálása: azzal értek egyet amit fentebbi hozzászóló írt: ha meg lehet challenge-elni adott tanárt akkor mondja csak el a véleményét. Persze ha mind a vélemény, mind a challenge kulturált formában érkezik.

5. Természetesen a magyarpremiership által vallott konklúziótól, hogy ha már a M**P-sek propagálhatnak, akkor a F****Z-esek is hadd tehessék, határozottan elhatárolódok. Nem azért mert bármilyen pártnak a híve lennék Mo-n, hanem épp azért mert egyiknek sem vagyok, legalábbis a jelenlegiek közül.

Továbbiakban a vitához nem kívánok hozzászólni.

fassy 2008.02.27. 09:51:22

Kedves cikkíró,

még mielőtt kurvára felháborodnánk, érdemes szemelőtt tartani, hogy a mélyentisztelt Hök, szintén mindenféle "diákközi vita" nélkül kampányol nyíltan és huzamosan a mi pénzünkből a tandíj ellen. Igen, ez is egy állásfoglalás, és ez is egyoldalú, csak a másik oldalról.

Ha te/ti nem vagytok hajlandóak olvasni a másik oldal érvelését, akkor én sem vagyok hajlandó nézni a Hök plakátait, akik engem (hamisan) képviselnek.

Szerintem amúgy a legjobb az lenne, hogy mindenki azt olvas amit akar, és a kedves értelmiségi diákság meg eldönti hogy mivel ért egyet. Ez valahol a demokrácia lényege.
Szerintem.

magyarpremiership 2008.02.27. 12:01:44

Amennyire látom, célomat máris elértem. Ha már néhány hozzászólót elgondolkodtattam, vagy arra késztettem, hogy kifejtse véleményét a témában, már megérte.

Először érdekes felvetéseire szeretnék reagálni. Számomra is az lenne az ideális állapot, ha a felsőoktatási intézményekben, így a Corvinuson se lenne helye semmiféle politikai propagandának. Mindössze a konklúzióm arra utal, hogy tartok tőle, hogy ez a jelenlegi helyzetben (a magyar közélet, társadalom krónikus túlpolitizáltsága) nem igazán valósítható meg.

Egy másik felvetésre, miszerint a HÖK a mi pénzünkből kampányolna a tandíj ellen, az a válaszom, hogy akkor a HÖK nagyon hatékonytalanul költi a pénzünket, mert abból a tevékenységből én személy szerint nem látok semmit és más diáktársaim sem panaszkodtak a HÖK ilyen jellegű tevékenységére. Utoljára tavaly adott a HÖK ebben az ügyben életjelet, kiragasztottak néhány plakátot a falra, hogy tandíjtüntetés lesz. Ezzel mégsem szembesül mindenki a Közgazdászban megjelent írásokkal, hirdetésekkel ellentétben.

darker_ hozzászólásával abszolút egyetértek, a diákságnak kellene felnőni a feladathoz, hogy a tanár politikai véleménynyilvánítása esetén bátran szóva tegyék a véleményüket.

Az első hozzászólásra, miszerint az újságok nem tartoznak ebbe a témába, az a válaszom, hogy tényleg nem ez a legfontosabb probléma, azonban a minél teljesebb körű elemzés érdekében az ilyen áttételes hatásokat is meg kell említeni, mint ezen sajtóorgánumok.

További, a fórumban "nyomdafestéket" nem tűrő észrevételek esetén vagy bármi egyéb mondanivaló esetén az alábbi címet érdemes felkeresni: realmadrid2015@freemail.hu

noném 2008.02.27. 12:49:58

Tömören:
Szerintem a Tarlós féle activity és a Népszabi osztás ugyanúgy önkéntes. A Népszabit nem kötelező elvenned még ha ingyen van akkor is. A Tarlós előadásra is ugyanígy igaz ahogy mondod.
Az más kérdés, hogy valaki a katedráról érvel pro vagy kontra, de itt egyet kell értenem a fenti kommentekkel, hogy erre bizony lehet reagálni, pláne, ha már a leendő értelmiség ül a padokban (tényleg?)

HÖK kampány:
A HÖK nem kampányol a pénzetekből. A HÖOK igen. Érdekes kérdés, hogy a HÖOK ajánlása ellenére a közgázon a HÖK nem tesz semmit, hogy kampányoljon. Asszem két plakát van kint és más semmi.
Pedig a HÖOK minden egyetemre kiküldte a drága pénzért elkészített plakátokat és különböző szóróanyagokat...

nem adom meg inkább, honnan 2008.02.27. 21:01:38

Hogy lehetne eltüntetni a kampuszokról a kiegyensúlyozottnak igen nagy jóindulattal sem nevezhető METRÓ újságot? Ki tudja, hogy egyáltalán hogyan jelentek ezek itt meg? Fizetnek az egyetemnek legalább a területhasználatért vmi bérleti díjat?

És miért nem tesz az egyetem az épület, kampusz előtt agitprop lapokat osztogatók ellen? Jó-jó, közterület, de lehetne hozni valami védőtávolságot mondjuk. Mint pl. az iskolák körzetében, a prostitúcióra.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.02.28. 19:42:31

A Közgazdász és Mészáros eljárása is elég felháborító.

Mészáros Tamás megjhívására a miniszterelnök évente tarthat előadást az egyetemen, ami után a kérdéseket legutóbb pl. a média-főtanácsadója (!), Gréczy Zsolt moderálta. A hetekkel korábban az egyetem megfelelő irodája felé bejelentett Tarlós-fórumra (aminek mind szervezői, mind lebonyolítói közgázos diákok) meg odaállít hívatlanul, s elmondja, hogy nincs helye kampányrendezvénynek az egyetemen.

Az újságban az 1/1-es tandíj-hirdetés mellé volt még egy 1/4-es felsőoktatási reformos is. No meg a külön rektori cikkecske a tandíj mellett. Nem elég, hogy a Közgazdász olyan színvonalú, amilyen, még kínosan elfogult is.

rt 2008.02.29. 17:16:06

A Metro-t könnyú eltünetni, az összes példányt be lehet dobni a szelktív papírgyűjtőbe.

Mészáros a tandíjból kapja a fizetését, persze hogy támogatja

Laga 2008.03.02. 15:44:33

Emberek, a Metro ballib propaganda lenne? Akkor ti tényleg paranoiások vagytok. Abban MTI hírek sorakoznak, egy szélsőségesen precíz nemzetközi séma alapján! Újságonként van kb. 1 vélemény cikk, abban pedig amúgy inkább jobboldalinak ismert jegyzetírók vannak, de az esetek többségében itt sincs politikai propaganda. Az utca emberei pedig szídnak mindent, na az sem éppen kormánypárti. Miről beszéltek? Tudjátok miről beszéltek?!
Döbbenet, hogy egyetemista emberek problémának látják, ha újságokat osztogatnak, amelyekben propaganda van (pl. Népszabadság). Te, aki írtad, téged befolyásol a Népszabadság? Ha nem, akkor miért gondolod, hogy mást igen? És egyébként osztogattak már Magyar Nemzetet is a közgázon, meg mindenféle gazdasági napi/hetilapot és magazint. Mindenki dönthet, hogy kell-e neki, és elhiszi-e, amit olvas, úgy ahogy van. Ijesztő, hogy egyre többen abban látják a megoldást, hogy korlátozzuk az információ eljutását (mert X szerint az az információ egyoldalú vagy hamis). Már láttunk olyan rendszert, ahol mások döntötték el a "szegény kis állampolgár" helyett, hogy mit adhatunk a kezébe olvasni, és nekem nem hiányzik az a rendszer.

Laga 2008.03.02. 15:57:27

A "hülye kérdések" elszólással mi a baj? Ezt hívjátok propagandának? Aki igennel szavaz, az sem azért teszi, mert szerinte ezek okos kérdések. Mert nyilván nem azok. Nem is lehet jót kérdezni. Mert az igazi kérdés az, hogy "akartok-e olyan reformokat, amelyek miatt nektek személy szerint nagyobb felelősséget, és részt kell vállalnotok az oktatásotokban, egészségügyi ellátásotokban, cserébe azért, hogy így HÁTHA közelebb kerülünk egy nem néhány éven belül összeomló, sőt, hosszabb távon akár jóra is forduló gazdasághoz és társadalomhoz?" Ehhez képest ez három hülye kis kérdés, jelentéktelen, kijátszható. Az ellenzék is pontosan tudja ezt, a kérdéseket nem konkrét tartalmuk miatt, hanem a kormány iránti ellenszenv kimutatása miatt szavaztatja.
Mellesleg: az oktató nyilván érintett a tandíj kérdésében, és könnyen lehet, hogy erőteljes véleménye van erről. Ha adott esetben kapcsolódik is az óra témájához, miért nem mondhatná el véleményét. Ráadásul az egyetemisták többségének nem sok fogalma van arról, hogy hogyan változott a felsőoktatás szerkezete az elmúlt 20 évben, és hogy melyek a felsőoktatás jövőjének kritikus kérdései...

Laga 2008.03.02. 16:06:18

Még egy megjegyzés a tandíjhoz. Ez a kérdés a baloldal számára is nagyon jól jön. Mert a felsőoktatás sok fajsúlyosabb kérdéséről eltereli a figyelmet. Persze, van jelentősége ennek a tandíjnak is, de pl. a bolognai folyamatba egy sokkal nagyobb érvágást jelentő reform van beleépítve. Az első igazán nagy "bolognai" évfolyam 2009 végén végez. És tanulna tovább mesterképzésen 2010 februárjától (ami egyébként az országgyűlési választási kampány kezdete lehet). De nem fog. Mert az állam csak töredéküknek (30%?) finanszírozza a master diplomát. Aki tehát egyetemi szintű végzettséget akar, annak az igencsak magas mesterképzési tandíjakat 4 féléven át fizetnie kell majd, teljesen függetlenül a mostani tandíjvitától.

Dák Tibor 2008.03.04. 17:06:56

Egyetértek.
Bár a metróban valóban vannak egyoldalú fizetett politikai hirdetések. Lehet, hogy csak én vagyok ezzel így, de nem biztos, hogy a Metró az, amit egy Corvinusosnak olvasnia kellene..

Egyetértek.
Bár én sem szívesen hallgatok tandíjbarát propagandát órán egy oktatótól, annak ellenére sem, hogy tandíjpárti vagyok.

Egyetértek.
De én a hibát a Bolognai folyamatban nem ott látom, hogy erősebben szelektál, mert az nem is árt, hanem, hogy az alapszakokon lévő oktatás minősége minden kritikán alulivá vált.

Deák Tibor 2008.03.04. 17:08:32

+e :D:D

wegi 2008.03.04. 19:13:30

A más ikérdekes miért nem írta oda az újság a hirdetés oldlara, hogy fizetett politikai hirdetés?

bauhaus 2008.03.11. 00:40:02

meg egy korábbi témához: tulajdonképpen miért is ciki az egyetemen a politizálás? azok az emberek akik pl. gazdaság polititkát fognak csinalni, azok valoszinuleg itt tanulnak a bce-n. nem beszélve a politologusokrol. persze a" monnyon le" meg "hulye az xy párt" tipusu anyazast en is ellenzem, de ha pl egy gazdpol oran elhangozna, hogy "hulyeség hogy a kormany x et csinalja es nem y t mert..." vagy egy makron az, hogy "az a baj a négyes metroval/autópályaépítéssel stb" az nem para. sőt. olyan, mintha az iparmuveszeti egyetemen tilos lenne művészeket értékelnie a tanároknak. szerintem nem a politizálás a gond, hanem annak a vulgáris megfogalmazása néhány kevésbé jófej tanár részéről

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.03.11. 13:12:24

bauhaus:
Szerintem is nyugodtan lehessen politizálni az egyetemen, tele van 18+-os népekkel. :) Amit viszont nem szabad: a tanárnak politikai szempontokat érvényesíteni a hallgató értékelésénél, vagy rákényszeríteni a nézeteit.


süti beállítások módosítása